G4Media.ro

OFICIAL Curtea Constituțională a respins cu 8-1 ordonanța de urgență privind anticipatele…

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

OFICIAL Curtea Constituțională a respins cu 8-1 ordonanța de urgență privind anticipatele / Decizie cu impact major: Alegerile înainte de termen nu pot fi organizate mai devreme de finalul lunii iulie în absența unui nou act normativ

UPDATE 2: CCR a emis un comunicat în care a anunțat că a declarat neconstituțională OUG pentru alegeri anticipate. Citește aici comunicatul integral

UPDATE 1: Potrivit surselor citate, OUG a fost declarată neconstituțională în integralitatea sa, atât pe formă, cât și pe fond. Decizia a fost luată cu 8-1, singura care a votat pentru admiterea OUG fiind judecătoarea Simina Tănăsescu.

În ce privește motivele de neconstituționalitate pe formă, judecătorii au decis că nu pot fi aduse modificări de substanță legislației electorale prin OUG cu mai puțin de un an înainte de alegeri.
În ce privește motivele pe fond, unul dintre acestea e că s-ar fi adus atingere drepturilor fundamentale de a alege și de a fi ales. Judecătorii CCR au argumentat că suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare ar fi făcut neclar modul în care o persoană ar putea candida și pentru un post de ales local, și pentru un post de parlamentar.

Articolul inițial: Curtea Constituțională a respins joi ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, au declarat surse din cadrul Curții pentru G4Media.ro. Ordonanța prevedea, printre altele, reducerea e la 90 la 50 de zile a perioadei în care puteau fi organizate alegerile parlamentare anticipate din momentul dizolvării Parlamentului.

Decizia are un impact major anticipatelor, deoarece scrutinul înainte de termen nu mai poate fi organizat mai devreme de finalul lunii iulie, în absența unui nou act normativ care este puțin probabil să mai fie adoptat.

Raportor în această speță a fost judecătorul constituțional Daniel Morar, fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat, pe 21 februarie, Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile OUG 26/2020 privind modificarea legislaţiei alegerilor parlamentare şi unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Ordonanța de urgență a fost deja respinsă de Senat, cu voturile PSD, UDMR, ALDE și PMP (detalii aici).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului, ordonanţa „încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală”.

„Avocatul Poporului atrage atenţia, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanţei de urgenţă, fiind împotriva întregii arhitecturi constituţionale (voinţei Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului ‘reprezentativ suprem al poporului român’ să fie dată Guvernului prin delegare. Este important de spus că, în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional, care reprezintă un drept suveran al Parlamentului. În plus, OUG 26/2020 este neconstituţională, întrucât prevederile sale operează modificări în privinţa drepturilor electorale, pentru care Constituţia interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanţei de urgenţă. Este necesar, aşadar, ca modificările reglementărilor sistemului electoral să fie făcute prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare”, precizează sursa citată.

Avocatul Poporului subliniază că modificarea legislaţiei în materie de alegeri parlamentare prin ordonanţă de urgenţă survine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului Parlament şi la mai puţin de 9-10 luni până la organizarea la termen a următoarelor alegeri parlamentare.

„În consecinţă, Avocatul Poporului observă faptul că Guvernul nu respectă Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia, care recomandă, între altele, modificarea sistemelor de scrutin cu cel puţin un an înainte de alegeri. Pe de altă parte, din textul ordonanţei reiese posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate la aceeaşi dată cu alegerile locale generale în mod excepţional în anul 2020. În context, Avocatul Poporului menţionează că legile trebuie să reglementeze pentru viitor toate situaţiile posibile care se pot ivi, fără a se limita la doar una dintre ele. Or, prevederea din actul normativ sus menţionat se referă doar la situaţia anului 2020, nereglementând posibilitatea aplicării ei şi pentru alte situaţii posibile viitoare, ulterioare anului 2020”, mai spune Avocatul Poporului.

De asemenea, susţine sursa citată, în actul normativ există prevederi care afectează dreptul de vot şi dreptul de a fi ales.

Plenul Senatului a respins miercuri, cu 86 de voturi ”pentru” (PSD, UDMR, ALDE, PMP) și 34 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR), ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, ale cărei principale prevederi vizează că românii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate la parlamentare, că numărul senatorilor și deputaților de diaspora se dublează, iar românii din afara granițelor vor putea vota timp de trei zile, la fel ca la alegerile prezidențiale. De asemenea, o altă prevedere a ordonanței vizează reducerea de la 90 la 50 de zile a termenului în care se anunță data alegerilor parlamentare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. A devenit imposibil să mai respectăm deciziile Curţii Constituţionale zice LIVIU AVRAM

    • Nu stiu cine e ala, dar are dreptate, de cand CCR da decizii utile PSD-ului.

      CCR acum da decizii pe baza unor declaratii facute de Orban, nu pe baza Constitutiei.

      Deci, CCR e un comitet de dictatori.

    • @văleu, normal, numitul Liviu Avram știe mai bine, poate îl punem să ne facă el Constituția

    • Păi nu, că p-aia o face Mafia PRO-PSD, ea trebuie să facă totul.

    • Si mai zice ceva, anume ca CCR ar putea comunica de-acum: „„În orice conflict constituţional, real sau închipuit, PSD are întotdeauna dreptate”.

      Traiasca tovarasu’ Valer Dorneanu!
      Cristina Tarcea, fosta şefă a Înaltei Curţi, relata anul trecut o întâlnire de un grotesc desăvârşit cu Valer Dorneanu, preşedintele CCR: în biroul acestuia, cu telefoanele lăsate în anticameră şi pe întuneric – de şi-au confundat paltoanele la plecare.
      Vorbeau despre compunerea completurilor de 5 de la ICCJ, Valer Dorneanu insista pe un anumit articol al legii, iar doamna Tarcea l-a întrebat ce va face cu articolul următor, care îl contrazicea pe cel precedent.
      Răspunsul domnului Dorneanu a fost dezarmant: „Voi ignora”.
      Acest „Voi ignora” a devenit între timp nărav – adică jurisprudenţă.

      Reprezentanta Preşedinţiei a argumentat că demiterea unui guvern ca urmare a asumării răspunderii pe o lege nu înseamnă că Parlamentul nu e de acord cu politica Guvernului, ci că nu e de acord cu acea lege. De altminteri, a evocat şi un fapt concret: Kelemem Hunor a declarat că UDMR a votat moţiunea strict pentru a bloca legea alegerii primarilor în două tururi, dar nu va vota un premier propus de PSD.
      Ce a făcut CCR cu acest argument? Exact ce a zis domnul Dorneanu: l-a ignorat.

      PSDeilor, sa va traiasca CCR!!

    • Postaci cretini, vreti sa va faceti de cap in tara asta? Stiti voi mai bine decat judecatorii de la CCR ce este constitutional si ce nu este? Cacamas pe voi de „inteligenti”. Au ajuns toate scursurile de oameni sa conteste deciziile unor experti in domeniu.

    • E, nu, ”să-și facă” securiștii de la mafia PRO-PSD. N-o să-și mai ”facă”. Dacă s-ar ridica măcar la nivelul de ”inteligenti cacamas”, ”scursurile” fetide ca alin, pupător de moaște mustăcioase ar pricepe că problema cu ”expertii in domeniu” nu e că n-ar ”sti mai bine ce e constitutional si ce nu este” ci că, fiind slugi infiltrate și controlate de interlopi, iau decizii ”neconstitutionale” în beneficiul infractorilor pe care îi slujesc.

  2. Avem o șansă să respingă si taxa de pod neconstitutionala de la Fetești? PSDu majoritar in Parlament, avocatul popoului… se aude?
    Vine 1 mai și vrem si noi sa fim liberi – FĂRĂ TAXĂ DE TRECERE!

    • Hai ca ești haios!

    • * poporului

    • M-am saturat sa urmarim jocurile lor.
      Pe noi când ne ascultă?
      CCR a stabilit deja ca o taxa impusa trebuie sa aiba un scop clar asociat.
      Nu poți sa strangi, tu stat, bani pentru ceva si apoi sa-i cheltuiesti pentru altceva.
      Suma e importanta – și e sifonata maxim

  3. Coronavirusul deja a confirmat asta .

  4. Rafuiala politica va continua, tribalismul e tot ce conteaza in haznaua asta de tara.

    Exista oare cineva in intreg statul roman care chiar lucreaza pentru cetateni, inafara de USR?

    • Si prin USR exista macar unul , si desigur, grupul lui servant, care lucreaza in interes personal…si nu in interesul tarii ! Stiti, desigur, ca numele-i este Dan Barna si, de la europarlamentare si-a coborat in sondaje enorm prin atitudinea si activitatea sa, partidul, pastrand aroganta si convingerea ca USR se afla chiar mai sus decat in mai 2019 ! Ce o fi, domne, cu postul acela de lider, este, oare, mai bine remunerat…? Sau, poate, avantaje prin relatiile cu asfaltatorii, directorii de banci, managerii de institute de statistica, etc…? Isi da seama, oare, ca mai exsta doar o sansa, unica pentru partid, de a se reabilita pana-n locale, parlamentare, etc…? Aceea de a-si da demisia…! Moise cred ca din cauza lui si-a grupului aservit lui, a plecat….!

  5. Fiind un organism juridic de constitutionalitate , toate deciziile valabile si definitive ar trebui sa fie luate doar in momentul unei unanimitati de voturi .

    • Art 93 Constitutie Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
      Dupa incuviintare se iau masurile anticoronavirus sanatate etc etc si se dizolva CCR si parlament si se organizeaza alegeri pentru august /septembrie. Oricum ar fi actualul CCR trebuie suspendat /dizolvat/ desfiintat

    • Limitarea dreptului la vot reprezinta cel mai nedemocratic argument al CCR

  6. Tanti Justitie, 0 pt oua poșate cu avocado, 1 ptr. Omleta frantuzeasca!

  7. Dar cand Dragnea si mafiotii violau justitia cu legile lor ticaloase,atunci nu contau prevederile comisiei de la venetia.Este evident ca aceasta Curte Constitutionala , nu mai reprezinta poporul roman, ci interesele ciumei rosii.CCR -ul se amesteca direct, prin deciziile lor infecte, , sfidând asa vointa poporului, deci al souveranului pentru alegeri anticipate.

  8. Orban +Klaus egal sah mat,total habarnisti.
    E timpul sa vina USR la putere .

    • M.UE PSD + postacilor slugarinici…..

    • Cu cine, bre, cu Dan Barna…? Pai nu din cauza lui am ajuns aici, fiindca inainte de instalarea noului guvern, el a facut atatea fite referitor la votare, santajand chiar, cu conditiile sale, votarea…? De ce nu a participat atunci, la instalarea guvernului Orban, si sa participe efectiv la repararea tarii dupa efectele drastice ale ciumei rosii…?
      Credeti ca un astfel de om ar putea face ceva bun in fruntea unui partid reprezentant…? Daca nu pleaca acum, la locale nu va atinge nici 5 %, dragi colegi participanti la dialog….!

  9. !de la valeeeeu,
    !Cloudfare
    !Aveti ce votati.

    golaneala cu anticipatele a cazut! din fericire!

    ca si aia cu *Mircea, fa-te ca lucrezi!* adica prima propunere de guvern Orban….sa facem joc de glezne pe Constitutie.. respinsa cu 7 , 2 abtineri, nici macar reprezentantele presedintului nu au votat pentru propunerea in cauza….

    acum nici o saptamana presedintele cu al sau prim-ministru plantau pomi, in timp ce in apropierea tarii se apropia urgia!

    si toti sa gandeau pe cine sa puna primar si presedinte de consiliu judetean…

    talibani, va dau o veste proasta, pupincourismul nu va protejeaza impotriva virusului!

    mai cititi si ce spun specialistii
    https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

  10. Cer presedintelui tarii sa nu mai respecte aceste decizii ticaloase.CCR-ul si advocatul poporului nu mai au nici un fel de legitimitate in fata poporului ! Vrem alegeri anticipate ! Sa vedem daca mafiotii au curajul sa il demita pe presedinte, va fi o rascoala nationala, care va spulbera ciuma rosie definitiv !

  11. Ia te uită cum dinozaurii infestați au ajuns să conducă, de facto, România.

  12. Daca vrem sa devenim o societate cu adevarat democratica este vitala modificarea Constitutiei. Unul dintre aspectele care trebuie schimbate priveste Curtea Constitutionala. Aceasta institutie trebuie sa includa judecatori competenti alesi de forurile superioare ale magistratilor. Acum, la CCR avem doar o gasca de politruci pusi acolo de politicieni, pentru a le sustine interesele.

  13. !Marius

    cu tot respectul o spun, nu aveti toate tiglele pe casa puse!

    prioritatea zero a tarii este ca cat mai putini oameni sa moara de coronavirus!

    prioritatea unu este sa nu se blocheze mecanismul economico-financiar!

    imi inchipui ce bucurie ar fi pe domnia-voastra sa va moara cineva drag de coronavirus, dar sa se faca alegeri anticipate!

    am o rugaminte, amanatirascoala peste doua saptamani …cand vom fi ca Italia acum..

    si tot atunci, cand veti veni de la inmormantari ( daca vi se va da voie sa iesiti din spital, nu spun care) apucati-va sa distrugeti ciuma rosie,

    talibani, nu va lasati! pe ciuma rosie cu toate fortele!

    adunati-va in Piata Victoria, ocupati Parlamentul!

  14. După ce trece criza cu pandemia, trebuie ieșit în strada pentru a scoate CCR din incinta Parlamentului.

    • Nu trebuie decit modificata legea de functionare . Decizia finala ,fiind una de constitutionalitate ,trebuie luata cu unanimitate de voturi . Decizia nu poate fi contestata chiar de unii dintre cei care fac parte din institutia in cauza .

  15. Gata.. CCR mai are sa decida ca:
    – parlamentarii si alesii nu pot fi judecati, pt ca ei reprezinta executivul si legislativul, iar judecarea lor inseamna incalcarea separatiei puterii
    – desfiintarea tuturor partidelor care nu au membri din fostul PCR, pe motiv ca nu pot conduce fara sa fie conectate la trecutul Romaniei
    – ca oricum psd intra la guvernare, deci alegerile nu mai tre organizate si pt ei, ci doar ei sa aleaga pe cine mai vor ei sa demonstreze ca sunt „democratici”

  16. După ce FSN-aripa socialistă a făcut praf speranțele oamenilor precum că există forțe politice care pot și vor să facă altfel de politică, în respectul legii și al cetățenilor, FSN-aripa liberală a reușit în câteva luni de zile să le îngroape de tot. USR, având o șansă nesperată de a intra în „politica mare” a reuși și el să se afunde într-o alianță cu PLUS, transferând prioritățile în jocuri de clarificări ideologice și de împărțire a potențialelor funcții și apelând la un amator pentru coordonarea campaniei electorale.

    • Încă un mesaj idiot, în stilul trolului sputnikar lita – toate lumea ”s-a îngropat”, trăiască mafia pro-pedeserastă.

  17. Deci, să mă fac bine înțeles, pentru oamenii zdraveni la cap, pentru restul, nu mă interesează. Această Curte Constituțională este o imensă aberație, un atentat la statul de drept, începând cu toate deciziile mizerabile date, terminând cu modul de numire a judecătorilor așa-ziși constituționali, regândirea structurii acestei instituții, precum și a modului de numire a judecătorilor trebuie să fie una dintre prevederile obligatorii ale viitoarei revizuiri a Constituției, dar ordonanța promovată de Orban, fără nicio consultare prealabilă, care modifica legislația electorală în așa manieră, a fost o mare aberație. Foarte ciudat,ei nu au adoptat în decembrie un OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, care era un termen ok, dar au venit și au promovat un OUG înainte cu puțin timp de alegeri, care modifica cadrul electoral, cum se explică una ca asta? Această ordonanță îi ajuta, dar cea cu primarii în două tururi, nu, acesta a fost motivul? Evident că mizerabila Curte prostituțională își bate joc de normele constituționale, adoptând deciziile în funcție de cine are majoritatea în cadrul acesteia, dar în cazul de față, din greșeală, pare a avea dreptate. Această Curte nu are nimic în comun cu normele constituționale, dar are legătură cu facerea și desfacerea unor jocuri politice, iar acest lucru trebuie obligatoriu eliminat. Trebuie numiți doar judecători care să nu fi făcut parte din partidele politice sau să fi deținut poziții prin Parlament, fiind votați pe listele partidelor. Îmi veți spune că și în țările civilizate judecătorii sunt puși tot politic, da, așa este, doar că țările în cauză au niște norme și valori de la care nu se abat, iar noi, nu. De fiecare dată, când această așa-zisă instituție trebuie să adopte o soluție, trebuie să ne uităm cine câți judecători are, ceea ce nu este normal absolut deloc. O Curte prostituțională ce promovează prostituția din politică.

    • Măcar sa fie mai puțini: 1 ca avocatul poporului.
      Fara backup… nu se simte bine, nu judeca – decide presedintele.
      Adjuncții – freaca menta

  18. Liberali, nu repetati greselile din 2016! Mafiotii ciumei rosii castiga procente din populism, demagogie si minciuna, mimand ca sunt in opozitie desi ei sunt majoritari in Parlament iar pesedistii din esaloanele 2 si 3 din institutiile de stat va saboteaza. Faceti in asa fel ca mafiotii sa regrete ca au blocat anticipatele. Deviza voastra sa fie : SA ECONOMISIM fiecare leu pentru a lupta cu coronavirusul, pentru a salva romanii, pentru a construi spitale si autostrazi, pentru a salva economia!!! Pentru asta trebuie:
    – sa impozitati cu 99% pensiile speciale,
    – impozite progresive pentru venituri mari ( puteti gandi mecanisme de compensare pe criterii de performanta a acestor impozite majorate),
    – sa faceti demersuri pentru 300 PARLAMENTARI.
    Veti decima ciuma rosie daca indepliniti dorinta romanilor de a avea 300 parlamentari (fara ca dreapta sa piarda nici un loc de parlamentar pentru ca vor avea procente mai mari la alegeri).

  19. !masuri urgente pt libera

    dumneata ai umor foarte mult,

    realitatea arata insa altfel:

    pe 27 februarie domnul Presedinte ne-a anuntat

    *Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală. !*?

    https://www.g4media.ro/iohannis-despre-primul-caz-de-coronavirus-nu-exista-niciun-motiv-real-de-panica-sa-fim-solidari-in-a-descuraja-orice-incercari-de-a-crea-senzationalul-in-aceste-momente.html

    pe 6 martie *Iohannis și Orban au lansat Campania Națională de Împădurire „O pădure cât o țară” https://www.g4media.ro/video-live-iohannis-orban-si-citu-participa-la-lansarea-campaniei-nationale-de-impadurire-o-padure-cat-o-tara.html

    talibanismul si pupincourismul v-a afectat vederea?

  20. !adi

    o ce limbaj are domnia-voastra! asa ati fost invatat sa discutati in taberele de instructie?

    eu as fi de acord cu esenta postarii domniei-voastre ….pun si eu o conditie, sa reveniti la ea doar dupa ce domnia-voastra, rudele domniei-voastre vor ajunge la spital!

    poupincourismul taliban v-a afectat vederea? pe ce lume traiti?