G4Media.ro

BREAKING Cum îl ajută pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive reducerea…

BREAKING Cum îl ajută pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive reducerea termenului de prescripție din OUG de modificare a codurilor pregătită de Tudorel Toader

Proiectul de OUG pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală realizate de Ministerul Justiției și trimise spre avizare conține cel puțin o prevedere care l-ar ajuta pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive, aflate în faza apelului la Înalta Curte după condamnarea de 3 ani și jumătate la dosarul pe fond, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Prevederea care îl ajută pe Dragnea e legată de modificarea articolului 155 din Codul Penal, alineatul 3, privind întreruperea cursului prescripției penale. Proiectul de OUG arată că ”Prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate”. Codul Penal în vigoare arată că răspunderea penală e înlăturată dacă termenul de prescripție e depășit cu încă o dată.

Potrivit rechizitoriului din dosarul angajărilor fictive, liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de ”instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 25 din vechiul Cod penal rap. la art.13 indice 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 din vechiul Cod penal”.

Dragnea este acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman, ar fi dat ordin subalternilor ca două secretare de la PSD să fie angajate la Protecția Copilului și să ia salariu, deși nu se duceau la serviciu, ci munceau pentru PSD. E vorba de ”plata drepturilor salariale în cuantum total de 91.362 lei (59.057 lei pentru Botorogeanu Adriana în perioada 07.07.2006 – 18.12.2012, respectiv 32.305 lei pentru Stoica Anisa Niculina în perioada 07.07.2006 – 06.12.2010)”, potrivit rechizitoriului.

Această infracțiune de instigare la abuz în serviciu este pedepsită astfel:

 • Potrivit vechiului Cod penal, unde legea specială 78/2000 are prioritate: cu închisoare până la 15 ani ceea ce înseamnă că termenul de prescripție generală este de 10 ani, iar cel de prescripție specială de 15 ani.
 • Potrivit noului Cod penal (intrat în vigoare la 1 februarie 2014): cu închisoare până la 7 ani, majorat cu o treime, adică 9 ani și 4 luni ceea ce înseamnă că termenul de prescripție generală este de 8 ani, iar cel de prescripție specială de 16 ani.

Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, lui Liviu Dragnea i se va aplica cel mai probabil noul cod penal modificat, potrivit principiului legii penale celei mai favorabile.

Aceasta înseamnă că termenul de prescripție este de 16 ani pe reglementările actuale. Însă OUG pregătită de Tudorel Toader modifică calculul prescripției. Nu va mai fi 8 ani + încă o dată, adică 8 ani = 16 ani, ci va fi 8 ani + jumătate, adică 4 ani = 12 ani.

Dacă Instanța consideră că termenul de prescripție curge din iulie 2006, data primirii primului salariu ilegal de secretarele PSD angajate la Protecția copilului Teleorman, la presupusa instigare a lui Liviu Dragnea, atunci termenele de prescripție specială vor fi:

– pe actuala lege: 8 ani + 8 ani = 16 ani, deci iulie 2022

– dacă intră în vigoare OUG pregătită de Tudorel Toader: 8 ani + 4 ani = 12, deci iulie 2018.

Citește și:

Foto: InquamPhotos / Bogdan Dănescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. un sinistru ticalos in slujba infractorilor. tericeanu, cel mai sinistru, cel mai nociv politician. sa fiti blestemati. sa n-aveti parte.

 2. Un start de hoti care voteaza hoti isi merita soarta. Noapte buna, România. In curând vei disparea de pe harta Europei. Un jeg de care Europei ii este deja greata.

 3. Chiar nu l-am inteles pe Slugarel ca la cat de compromis era deja se mai codea sa dea si porcariile asteade OUG in favoarea lui Dragnea.

  PS. De fapt, Slugarel se vede ca negocia pe ascuns cu Dragnea ! Ceva la modul asta : „Pai bine, domnu’ Presedinte si eu cu ce ma aleg ?”

  PPS. Vom vedea in viitorul apropiat cu ce s-a ales deja mult prea compromisul Slugarel ! :))))

 4. Mie a inceput sa-mi fie frica de Dragnea

  • Bag seama de cand cu criza de sciatica o fi inceput sa va cam altoiasca? Mor de curiozitate: dar pe Irinuca o altoieste sau e vice-versa?

 5. si asa are sens si suspendarea acreditarilor – un motiv bun sa fie remaniat, astfel incat sa spuna apoi: eu am propus doar, dar urmatorul ministru a promovat OUG la prim ministru…

 6. Scapa Dragnea si e jale mare. Dar ca scapa iohannis care este dovedit ca a luat casa cu acte false nu mai este jale? Cred ca #rezist ar trebui sa se numeasca #dublamasura.