G4Media.ro

DOCUMENT Proiect de OUG pentru modificarea Codurilor Penale făcut de Ministerul Justiției.…

DOCUMENT Proiect de OUG pentru modificarea Codurilor Penale făcut de Ministerul Justiției. Proiectul reduce termenele de prescripție și îl ajută pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive

Ministerul Justiției a trimis spre avizare la CSM un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, au declarat penru G4Media.ro surse guvernamentale. Proiectul modifică zeci de articole din cele două coduri.

Citește atașat proiectul

Una dintre modificările propuse în proiectul de OUG privește schimbarea Articolului 155 din Codul Penal, legat de Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. Mai precis, proiectul reduce masiv termenele de prescripție, adică vine în ajutorul celor urmăriție penal sau judecați, cazul lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de protecția copilului Teleorman:

 • Art. 155 – (1) Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe pentru fiecare faptă și persoană prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal
 • (2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție.
 • (3) Prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate
 • (4) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripție a răspunderii penale, cu respectarea dispozițiilor alin (3)

De asemenea, proiectul de OUG a eliminat cele mai multe infracțiuni pentru care nu se acordă circumstanțe atenunate (reducerea pedepsei) în cazul achitării integrale materiale a prejudiciului. Astfel, litera d) a articolului 75 din Codul penal a fost modificată, iar singurele infracțiuni care nu beneficiază de circumstanțe atenuante sunt: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.

În prezent, lista infracțiunilor exceptate este mult mai amplă:

 • ultraj, ultraj judiciar, purtare abuzivă, infracţiuni contra siguranţei publice, infracţiuni contra sănătăţii publice, infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate, infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, a infracţiunilor privind frontiera de stat a României, a infracţiunilor la legislaţia privind prevenirea şi combaterea terorismului, a infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, a celor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, a infracţiunilor privitoare la nerespectarea regimului materiilor explozive, materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, privind regimul juridic al drogurilor, privind regimul juridic al precursorilor de droguri, a celor privind spălarea banilor, privind activităţile aeronautice civile şi cele care pot pune în pericol siguranţa zborurilor şi securitatea aeronautică, privind protecţia martorilor, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, a celor privind traficul de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, privind prevenirea şi combaterea pornografiei şi a celor la regimul adopţiilor.

Proiectul abrogă de asemenea articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupție:

– ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Potrivit proiectul de act normativ, modificările propuse de Ministerul Justiției la Codul penal nu sunt doar acele prevederi nou introduse anul trecut prin lege și declarate copnstituționale de CCR. Proiectul de OUG cuprinde și noutăți, modificări care nu au fost supuse controlului de constituționalitate.

Este al doilea proiect esențial de OUG realizat azi de Ministerul Justiției, după cel privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, prin care Liviu Dragnea ar scăpa de condamnarea din Dosarul Referendumului

Citește și

BREAKING: Ministerul Justiției pregătește OUG prin care Liviu Dragnea ar scăpa de condamnarea definitivă din Dosarul Referendumul. OUG pentru completurile de 5 judecători

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Bravo Rudotel!
  Sluga credincioasă scopului varză Justiția!
  Cat de mincinos poți sa fii!
  Vei fi răsplătit.
  Era sa zic raspopit.

  • Ordonantele ministrului corupt si las al justitiei nu ar avea niciun efect, fara ajutorul unor cozi de topor din corpul judecatorilor.
   In mod normal, chiar daca ordonanta, pe care o pregateste ministrul corupt si las al justitiei, ar da dreptul infractorilor sa depuna contestatie in anulare, judecatorii trebuie sa respinga asemenea cereri.
   Justitia este o putere in Stat.
   Magistratii nu trebuie sa protesteze pe scarile tribunalelor.
   Magistratii trebuie sa actionize, au puterea sa schimbe lucrurile.
   Daca magistratii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili sunt majoritari in sistem, atunci sa se organizeze, sa schimbe presedintii Curtilor de Apel, sa revoce magistratii corupti din CSM, sa-i dea in judecata pe judecatorii care tergiverseaza la nesfirsit procesele mafiotilor, pe cei care ii achita pe infractori, sa-i apere pe procurorii si pe judecatorii cinstiti, corecti, curajosi, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care sunt atacati de infractorii din mafia psd si alde, cu sprijinul cozilor lor de topor din justitie.
   Justitia sa se curate de uscaturi, iar apoi sa curete clasa politica, incepind cu grupul infractional organizat psd si alde.

 2. Art. 1: Oricine fura azi un ou, maine partidul o sa-l faca ca nou…
  Art. 2: Hotul prins in fapt e negustor cinstit, daca-si lasa la timp mustata…
  Art. 3: Meseria e bratara pentru fraier, pentru smecher e pierdere de timp…
  Art. 4: Doar prin furt si talharie poti ajunge la bogatie…

  • @Scara:
   Bune ! Bag de seama ca le-ai cules din Statutul PSD ! :)))

   PS. Vezi ca ti-am trimis un raspuns din partea Anei !

  • @Su,
   Dau fuguta, dar o sa dureze putintel, inca nu mi-am pietruit scurtatura…!

 3. Loazelor care ați votat PSD-ALDE, sunteți satisfăcuți de cum a ajuns țara asta?! Sunteți multumiți ca ați scos infractorii din pușcării și ca nemernicii pe care i-ați votat au distrus legile acestei tari ca sa se facă scăpați și sa poată fura in continuare?!

  • Nu știu de ce te obosești: chiar crezi că-i doare undeva?! Dobitocul de Trump a zis in campanie:”Pot să ies pe stradă și să impusc vreo câțiva oameni, fanii mei mă vor iubi in continuare”..cam de felul asta e și suporterul PSD! Dar, no offence, au fost mulți și de ai lui Băsescu de felul asta!

  • Ce a fost este doar o lectie de istorie pentru viitoarele alegeri.
   Pentru prezent sa ne uitam putin peste gard in ograda prietenilor sirbi si ce fac ei la Belgrad cind sint nemultumiti!

  • Aia care au votat PSD sau ALDE sau n-au fost la vot nu prea sunt pe aici.

 4. Incredibil. Organizatia tiganilor infractori romani numita PSD jefuieste si fura tot. Cu aceasta organizatie infractionala Romania conduce UE. Nu mai protestati cand romanii sunt facuti tigani in afara. Suntem si unii virulenti si pus pe jaf … Cei cinstiti pana la urma vor trebui sa paraseasca Romania, nu merita acest popor nimic. Cand vezi ca psd-ul are inca 25% te crucesti nu alta …

 5. N-ati fost la vot? Luati hoti cat cuprinde, dobitocilor! hahahahahaha

 6. Un popor de idioti, condusi de analfabeti si hoti.
  Mi-e scarba.

 7. TOTUL PENTRU INFRACTORI; TOTUL PENTRU JEFUITORI
  SA FI BLESTEMAT TODIRELE, PRAFUL SI PULBEREA
  SA FI BLESTEMAT TERICENE. SA-TI CADA PARUL, SA-TI CADA DINTII SI OCHII SA-TI CURGA

 8. Stiam ca toate aceste schimbari de legislatie NU se aplica retroactiv.

 9. hai la munca, trebuie sa-l platiti pe sinistrul toader tudorel. are pensii si salarii de cateva zeci de mi de euro pe luna.
  la munca prostilor. si aveti grija sa nu va imbolnaviti ca veti muri in spitale.
  hai, ca pe voi nu a scot infractorii care conduc la pensii la 45 de an. veti munci pana veti crapa.

 10. In modul asta dragnea scapa de condamnare si poate candida la prezidentiale, cot la cot cu Iohannis. Dur ar fi sa si castige.

 11. nu va dati seama? ce sanse avem ? jandarmeria e pe locul 2 in topul increderii.
  ii si vad pe bucurestenii cu fetele transfigurate de emotie, petrecandu-i cu privirea, recunoscatori, pe minerii adusi de nenumuritorul iliescu sa rupa oasele protestatarilor.
  asta e nivelul. o stiu prea bine si afaceristii bor, intrati in campaniei electorala alaturi de partidul bolsevic.
  comunistii -ce mai mari hoti, cei mai mari criminali din istorie. au ucis zeci de milioane de oameni din propriul popor. si cu toate astea….

 12. Suntem si vom ramane un popor de cacat, ca de natiune nici nu se pune problema.

 13. si uite asa se vede scopul OUG pe lacomia bancilor, sa distraga atentia, sa creeze revolta astfel incat atunci cand se modifica in bine sa aduca usurare si sa creasca acceptanta pt OUG pe coduri

 14. @ coZmin

  „imi place” „logica” ta:

  „Daca magistratii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili sunt majoritari in sistem,

  „atunci […] sa-i dea in judecata pe judecatorii care ”

  „ii achita pe infractori”.

  1. sa inteleg ca toti cei trimisi in judecata sunt infractori si deci trebuie condamnati ?

  daca nu toti cei trimisi in judecata sunt infractori, cine decide cine sunt infractorii ?

  nu cumva acest lucru este decis EXACT de judecatorii pe care tu vrei sa fie dati in judecata ?

  2. sa inteleg ca vrei ca judecatorii (csre n-au achitat infractorii) sa ii dea in judecata (ca simpli cetateni ce sunt) pe cei care au achitst infractorii !?

  3. daxa e asa cum spui, de ce dreaqul ii mai judecam pe oameni ?!

  sa ii condamne direct procurorii !

  desfiintam tagma judecatorilor,

  facem economie la buget,

  iar procurorii vor prelua functiile judecstorilor

 15. Distinsa doamna Garbovan poate fi multumita. Legile se dau acum pentru romani. pentru anumiti romani.