G4Media.ro

BREAKING Primele sentințe în dosarul Colectiv: Cristian Popescu Piedone, condamnat la 8…

BREAKING Primele sentințe în dosarul Colectiv: Cristian Popescu Piedone, condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare / Patronii clubului au primit câte 11 ani și 8 luni de închisoare / Inspectorii ISU au fost condamnați la câte 9 ani și 2 luni de închisoare

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, a fost condamnat luni, în primă instanță de către Tribunalul București, la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În același dosar, patronii clubului, Alin George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea, au primit câte 11 ani și 8 luni de închisoare. Cei trei au fost judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

De asemenea, George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnați fiecare la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

La rândul său, Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv la 10 ani de închisoare.

Nu în ultimul rând, Tribunalul București a dispus plata a 50 de milioane de euro daune către victime, supraviețuitori și rude și aproximativ 8 milioane de lei către spitalele care i-au tratat pe răniți în România. Daunele trebuie suportate în solidar de către condamnați, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov.

Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primărie) a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, au fost condamnate la 470 zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei amendă pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscată şi suma de 62.298 lei.

Principalele decizii în cazul Colectiv:

 • condamna pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa cea mai grea de 8 ani si 6 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.
 • condamna pe inculpata Iofciu Aurelia la pedeapsa cea mai grea de 8 ani inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.
 • condamna pe inculpata Ganea Luminiţa Larisa la pedeapsa de 7 ani inchisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp pe o durată de 4 ani după executarea pedepsei.
 •  condamna pe inculpata Moţoc Sandra Ramona la pedeapsa de 3 ani inchisoare si pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.
 • condamna pe inculpatul Anastasescu George Alin la 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpatul Mincu Costin la pedeapsa cea mai grea de 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpatul Gancea Paul-Cătălin la pedeapsa cea mai grea de 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpata Niţă Daniela Ioana la pedeapsa cea mai grea de 12 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpatul ZAHARIA VIOREL la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpatul Moise Marian la pedeapsa cea mai grea de 10 ani inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpatul Niţă Cristian Mihai la o pedeapsă de 3 ani si 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.
 • condamna pe inculpata S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum si interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp.
 • condamna pe inculpata S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L.  la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum si interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp. Mentine masurile asiguratorii
 • condamna pe inculpata căpitan Radu Antonina la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 2 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.
 • condamna pe inculpatul căpitan (r) Matei George-Petrica la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 2 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

Citește integral decizia instanței: Decizie dosar Colectiv prima instanță

Dosarul Colectiv a fost trimis în instanţă în aprilie 2016, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. La dosarul principal au fost ataşate alte două dosare întocmite de DNA.

Doi ani, procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu. Noul judecător a promis că va grăbi soluţionarea dosarului şi a reuşit într-un an să audieze sute de martori şi victime.

La terminarea procesului, procurorii au cerut condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 12 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Procurorii au mai solicitat ca Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – să fie condamnată la 14 ani şi 6 luni închisoare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – la câte 12 ani şi 10 luni închisoare. De asemenea, Cristian Niţă să fie condamnat la cinci ani închisoare pentru tăinuirea unor probe.

De asemenea, reprezentanţii Parchetului au cerut aplicarea unor amenzi maxime pentru SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Procurorii au mai cerut condamnarea fostului primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone la 15 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Aceeaşi pedeapsă a fost cerută pentru trei funcţionari din Primărie – Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale), Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior), Ramona Sandra Moţoc (referent superior).

În plus, DNA a solicitat ca cei doi pompieri implicaţi în acest caz, Antonina Radu şi George Matei, să fie condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi uzurpare de calităţi oficiale, urmând ca pedepsele să fie orientate spre maximum prevăzut de legea penală, care este de 15 ani.

Părţile civile din dosar – familiilor celor decedaţi, dar şi persoanele rănite – au solicitat ca inculpaţii să plătească, în solidar cu instituţii publice, printre care şi Primăria sectorului 4, despăgubiri uriaşe, care se ridică la sute de milioane de euro.

*** În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.

Anchetatorii mai arată că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL”.

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4.

Potrivit procurorilor, infracţiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ISU – Antonina Radu şi George Matei -, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club din Bucureşti (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcţionat ca persoană juridică SC Music Hall SRL Bucureşti, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL Bucureşti) desfăşura activităţi specifice fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Procurorii au reţinut că cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Anchetatorii arată că, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu şi George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej, şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

46 comentarii

 1. Pai nu spunea el ca e acoperit de hartii?! In fine, din 8 ani face 1 si justitia il elibereaza.

 2. Piedone se știa cu patronii clubuluu sau nu?

 3. și Bănicioiu, fost ministru al sănătății, de ce nu a luat maxim de pedeapsă?. E poate cel mai vinovat din toți

  • Ăla are imunitate de prostalău: e invizibil fără funcție

  • Intre sentinta de azi si apel, vor incepe sa curga denunturile, si ajung la parnaie toti cei implicati. Cred ca le tremura fundul lui banicioiu si lui arafat.

 4. Ies toți după nici jumate din anii de pedeapsa. DRAGNEA PSD S-AU STERS LA COUR JUSTITIA ROMANA. RECURS COMPENSATORIU SE APLICA RETROACTIV SI PARCA N-A ABROGAT-O INCA IOHANIS. DECI VOR FACE JUMATE SAU MAI PUTIN DIN PEDEAPSA SI-S LIBERI VIERMII JEGOSI CORUPTI NEMERMICI
  .SA MAI OMOARE SI ALTI TINERI NEVINOVATI…

  • A fost promulgata abrogarea recursului, asadar nu vor mai beneficia de asta condamnatii. Iar pana la apel, poate se mai schimba si altele prin legile justitiei, si vor infunda puscaria asa cum trebuie toti.

 5. Daca tot au impartit astia condamnari ca la piata, ma gandesc ca si klaus putea primi cativa ani ca si el a pastorit ilegalitatile astea ???

 6. Rezolva cumva ce s-a intamplat?
  Va e teama de Piedone si restul pe strada?
  Justitie aiurea, ma scuzati!
  Ar trebui sa tina toti locul acelor copii, sa plateasca, sa ingrijeasca de familiile ramase pt tot restul vietii, nu sa stea 5, 7, 15 ani in puscarii pe bani nostri.

  • Ca bine le zici…bouleanule. Direct din putz-u-tzi.

  • Dar 470x5000ron/zi ce inseamna, bai belea functionala?

  • ”Rezolva”, FaDoino, dancilezule, ca nici un functionar al statului , nici un patron sa nu se mai joace de-a SPAGA pe vietile oamenilor in viitor !!
   Dupa ce va fi atrasa raspunderea statului, acesta, adica statul poate da in judecata pe toti cei stabiliti ca vinovati, pentru a contribui si ei la plata despagubirilor datorate celor afectati !!

  • Ete despagubirea
   16.12.2019 la ora 2:13 pm
   „Dar 470x5000ron/zi ce inseamna, bai belea functionala?”

   intrebarea mea pentru tine este aceasta : cele doua firme obligate la aceasta plata mai exista ? si in caz ca exista pentru cat timp crezi ca o sa mai existe ? in maxim o luna sunt inchise si atunci ramai doar cu o suma pe o hartie si atat

 7. Banicioiu?!

  • Ce a facut Banicioiu e imoral, nu ilegal. Asta scapa, si peste ceva timp face o alianta cu cei de la putere si revine.

 8. Niste condamnari aberante. Acolo a fost o bomba. False flag operation ca sa scoata lumea in strada si sa schimbe guvernul legitim cu un directorat impus de la Bruxelles. Nu asa arde un burete de antifonare si nici nu cred in mobilizarile „spontane” pe Facebook la ceas de seara, Justitia Romaniei este o rusine. Nicio cercetare nimic despre cum a ars acolo la temperaturi de cuptor si cu asa suflu. Acum vin condamnarile astea aiurea ca sa dea satisfactie gloateri hastagului.

  • Ai și ceva dovezi, imbecilule? Eu zic că bomba e doar în capul tău și-n curând o să bubuie de atâta prostie. N-am dovezi, dar e de ajuns că zic.

  • da acolo a explodat bomba de ma.ta

  • Nu mai scrie pe net inainte de a-ti lua pastilele, Victoras.

  • Aveti dreptate! Nu ii bagati in seama pe bully-ingaii astia platiti sa injure sub protectia anonimatului. Cred ca nici nu s-a zgariat suprafata la ce s-a intamplat in acel club si la fel cum am ramas fara sa stim nimic la 30 de ani de la revolutie, asa vom ramane si aici.

  • Bre VIctoraș…proastă su.lă a fost la kuru mă-tii !!!

  • Au pus o bomba sa schimbe guvernul pentru un an…….. Fumează mai departe și nu mai da la alții.

 9. „50 de milioane de euro daune către victime, supraviețuitori și rude și aproximativ 8 milioane de lei către spitalele care i-au tratat pe răniți în România. Daunele trebuie suportate în solidar de către condamnați, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov”.
  Nu pot sa nu observ ca pana la urma tot cetateanul de rand, nevinovat plateste. In loc sa fie folositi unde trebuie banii astia (spitale, autostrazi etc) vor pleca ca despagubiri. Pe de alta parte, stai si te gandesti ca oricum o suma ca asta numai la spitale si autostrazi nu ar fi plecat (poate prin buzunarele firmelor de partid). Asa ca, da, oamenii aceia (si ma refer in primul rand la victimele supravietuitoare) au tot dreptul la acesti bani.

  • Suma de 50 de milioane de euro, care va gi plătită din banii noștri, este aberantă în opinia mea. Ce sumă ar trebui plătită ca despăgubiri familiilor de către Dincă, sau de către orice alt criminal care omoară cu intenție ? 5 milioane de euro pe victimă ?
   La intenție despăgubirile ar trebui să fie mai mari decât la culpă !
   Se vor ajunge la sume halucinante pentru România prin mediatizarea unor cazuri și emoția aferentă !

  • Acuma, din moment ce ISU e bagata la despagubiri, as zice ca judecatorii au considerat-o vinovata si buna de plata, atunci pe cand si vinovatie penala?

 10. Aproximativ 10 ani de puscarie per corupt/inconstient plus daune de 50 milioane euro . Avand in vedere consecintele actiunilor acestor idioti corupti si /sau inconstienti pedepsele sunt mici dar incep sa se apropie de ce trebuie.
  Codul penal trebuie refacut si la baza lui sa stea dreptul fundamental la viata al cetateanului onest, demnitatea umana si dreptul de proprietate iar drepturile celor care le incalca trebuie calcate in picioare prin pedepse mult mai mari!

 11. piedone cel ,,nevinovat”,care se perinda pe la toate televiziunile de casa ,de cita treaba avea,cam
  asa ar trebui responsabilizati toti alesi locali,sa respecte legea,sa nu mai dea autorizatii in dorul
  lelii,la fel si fonctionarimea sa si faca datoria ca acolo au murit oameni nevinovati,nu ca e pila lu’ sefu’ din pacate mai e mult pina departe

  • Sunt multi ani de atunci, dar isi aduce cineva aminte cum a devenit primar Cristian Popescu? Sau de ce ii spuneau Piedone, acest Penes Curcanu’ al tarabelor cu patrunjel si casete bulgaresti?

   Atata timp cat ne dam viata (si deci posibilitatea de a ucide prin coruptie) pe mana oricarui impostor care iese „pe sticla”, ne meritam soarta. Cutia prostului e extrem de nociva intr-o societate cu problemele de inapoiere ca cele de care sufera Romania.

 12. Nu inteleg cum s-a hotărât sa se dea bani si la spirale in condițiile in care acele spitale au fost pline de bacterii și nedotate corespunzător.. ar trebui o penalizare ceva pt toate infecțiile căpătate de victime chiar și la ministerul sănătății care e cel responsabil pt necesitățile spitalelor. Ridicam din umeri ca nu sunt de toate dar nu e nimeni responsabil..

 13. Bineinteles ca a fost vorba despre coruptie,autorizatii masluite dar si de actiuni premeditate,in video se vede clar cu se aprinde tot ca o tortā.

  • @Victor2 – atat te duce imaginatia postacule? Sa pui doi in coada si gata, e alt comentator? Mare e gradina lui Dumnezeu.

 14. Măi tovarăși, e drept că vinovații trebuie să plătească. Văd că după unii trebuia pluton de execuție. În fine, fiecare cu opiniile lui.
  Dar întreb: când au intrat ăia vreo 400 de inși într-o sală(beci sau ce naiba era acolo) care putea primi în mod normal,doar un sfert din numărul ăsta, nu a văzut nimeni ? Nu a zis nimeni” bă hooo, opriți-vă că sala nu-i de gumă, să se-ntindă !”
  S-au vândut bilete, să fie !! Ba au mai dat foc la artificii… în buda aia !
  Dumnezeu te ferește, dar ferește-te și tu.

 15. Piedone merita lejer 25.fara posibilitatea eliberarii conditionate! Asta pentru ca a fost cel mai obraznic!

 16. Pedepsele astea sunt pentru a da satisfacție mulțimii. Cel puțin pentru cei de la Primărie. A analizat cineva dacă acei funcționari aveau timp fizic sau posibilitatea să controleze că acel club câte persoane bagă în iadul acela în momentul respectiv?

 17. La jumate dintre ei o să le apară SUBIT toate bolile din lume și copilăriei ????? , cealaltă jumătate vor scrie ROMANE de Dragoste că să iasă mai repede din pârnaie?????? in 2 ani, CURAȚI TOȚI ??????FUCK THE SYSTEM ????????

 18. Tot respectul și compasiune pentru cei care au suferit în urma tragediei din Colectiv.—DAR—–Pedepsele astea sunt pentru a da satisfacție mulțimii. A analizat cineva dacă acei funcționari aveau timp fizic sau posibilitatea să controleze că acel club câte persoane bagă în iadul acela în momentul respectiv?

 19. E de notat ca e totusi o premiera.
  Pana de curand Justitia ar fi gasit vinovati pe cei doi pompieri, toti ceilalti fiind „acoperiti de hartii”, ar fi fost dati afara, poate ar fi facut ceva inchisoare si nu mai vorbea nimeni despre asa (nimeni care sa fie ascultat).
  Pedepsele sunt mari, da sa nu uitam ca astia au omorat vreo 160 de oameni facand ceea ce facem cu totii in Romania intr-o asa masura ca multi nici nu mai sesizeaza ilegalitatea si imoralitatea – obtine, completeaza si semneaza hartii care nu reflecta realitatea pentru „asa trebuie”.
  Daca incendiul a fost aranjat – cum zic unii pe aici – nu ar schimba cu nimic situatia lor. Ca sa zic asa, au fost pedeapsiti ca oamenii nu au putut sa scape, nu ca au pus foc.

  Asa ca, daca viitoare cand mai completati si semnati pe „neveu” vreo hartie ca-i greu sa chiar sa verifici sau sa faci ce scrie pe ea si pt. „oricum nimeni nu o face, dar ca sa fim acoperiti” / „da’ semneaza odata ca avem si alta treaba”, ganditiva ca ar trebui si se parea ca chiar se poate, sa fi condamnat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.