G4Media.ro

BREAKING Bogdan Despescu (MAI): Şoferii vor primi permisul înapoi dacă analizele antidrog…

sursa foto: IPJ Constanța

BREAKING Bogdan Despescu (MAI): Şoferii vor primi permisul înapoi dacă analizele antidrog nu vin în 72 de ore

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a declarat luni că premierul a solicitat ministerului un mecanism prin care şoferii ale căror rezultate la analizele pentru consum de substanţe interzise nu sunt gata în 72 de ore să-şi primească permisul de conducere înapoi, până la finalizarea analizelor, transmite Agerpres.

„În şedinţa Guvernului de astăzi, condusă de premierul României, (…) acesta ne-a solicitat un mecanism, o soluţie, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului iniţial în stradă care a ieşit pozitiv şi ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns. Până la următoarea şedinţă de guvern analizăm şi vom reglementa, vom vedea sub ce formă ca şi act normativ”, a spus Despescu la Digi24.

El a explicat că, după ce conducătorul auto este oprit în stradă şi supus testului de consum de droguri, iar rezultatul a ieşit pozitiv, acesta este condus la o unitate medicală, autorizată, pentru prelevarea de probe. Dacă refuză, este condus, de asemenea, de echipajul de poliţie la aceleaşi unităţi medicale unde se recoltează probe biologice.

„Din acel moment, în 72 de ore, conducătorul auto trebuie să aibă un răspuns de la autorităţi. În acele 72 de ore, şi dacă a ieşit la aparat pozitiv, şi dacă refuză, se procedează la retragerea permisului de conducere ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, până la obţinerea rezultatului – fără dosar penal. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere, procedura merge mai departe. Dacă rezultatul la probele biologice care vin după 72 de ore este pozitiv, se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influenţa produselor interzise”, a afirmat Despescu.

Aparatul Drugtest, potrivit acestuia, detectează doar prezenţa substanţei, însă numai după ce vin rezultatele de la laborator, acestea pot fi considerate ca probe într-un dosar penal.

Poliţia Română menţionează că nu toţi şoferii care vor fi opriţi în trafic vor fi testaţi pentru consum de droguri, ci numai cei care se încadrează în anumite circumstanţe, precum antecedentele la consumul de substanţe interzise, sau prezenţa în autovehicul a unor recipiente susceptibile de a fi folosite la consumul de droguri.

Organizația neguvernamentală APADOR-CH i-a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență nr 84/2004, care prevede că șoferii care refuză testele rapide și le preferă pe cele de sânge își vor pierde permisul de conducere până la aflarea rezultatelor testelor de sânge. „Această ordonanță a stârnit pe bună dreptate nemulțumirea cetățenilor, pentru că în loc să rezolve o problemă, o înrăutățește”, susține organizația, într-un comunicat de presă.

„Erorile date de testele antidrog rapide, folosite de Poliția rutieră, au ajuns în ultimii ani până la 40%. Cel puțin o mie de oameni au rămas fără permis nevinovați (conform statisticilor oficiale) și au fost nevoiți să aștepte și până la un an rezultatele testelor de sânge făcute în laboratoarele de medicină legală.

În acest context, cetățenii au început să solicite polițistului de teren efectuarea direct de analize de sânge/urină, la spital, ca să evite să rămână fără permis până când ies rezultatele de sânge, ceea ce a nemulțumit poliția. Dar, cauzele nemulțumirilor, atât ale cetățenilor, cât și ale poliției (care a ajuns să impute cetățenilor și faptul că se tratează cu medicamente, gen Nurofen, care confuzează testele rapide) trebuie dezbătute, pe larg, în Parlament, înainte de adoptarea unei reglementări”, subliniază organizația.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Pai bai nesimtitule, daca eu ma intorc din concediu si am luat un nurofen cu efedrina si mizeriile alea de aparate ale voastre zic ca sunt drogat, ce fac cu familia? Imi plateste ministerul transportul cu bagaje cu tot acasa? E usor sa dai legi cu soferi la scara…

  2. Atentie, astia fac o nefacuta uriasa. Cand au ceva de ascuns, ceva greu, arunca pe piata legi, ordonante, ceva care sa-i deranjeze pe cat mai multi. De obicei au succes cu soferii, ca sunt multi si e usor sa-i enervezi. Totul pentru a ascunde niste smecherii de care e mai bine sa nu aflam. Nu e prima data, se repeta iar si iar. Vin iar niste alegeri, mare atentie !

  3. Dezastru total in legislația romaneasca .Loc de abuzuri si interpretari la greu …

  4. Hai c-a gândit-o CapDeCretă și pe asta! Măcar o să pândească prin preajma hotelurilor sau motelurilor, să ai unde sta alea 3 zile? Să nu trebuiască să-ți duci mașina pe platformă de acolo…

  5. Adica este ,,drogat” 72 ore nu 6-12 luni! Acum 72 ore nu mai este abuz! Drept ,,cap de creta”. Nicu si Marcel ….. vai steaua lor!