G4Media.ro

BREAKING Bode: În 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri…

Sursa foto: https://www.schengenvisainfo.com/

BREAKING Bode: În 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE la care sperăm ca România să fie acceptată în Schengen

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că în data de 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE ”la care sperăm ca România să fie acceptată în Schengen”.

”Până atunci va exista un raport al unei echipe de experți UE privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali”, a  declarat Bode.

”Misiunea de evaluare a UE e compusă din experți din 15 state membre. Olanda nu a trimis nici un expert evaluator, deși orice stat membru Schengen putea trimite propriii experți. Primele concluzii ale experților sper să fie prezentate la Consiliul JAI de săptămâna viitoare de la Luxemburg”, a mai spus ministrul de interne.

Context

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, dar aderarea a fost blocată de guvernele olandez și finlandez. Aderarea la spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen necesită unanimitate de voturi, iar în luna decembrie se va supune din nou la vot această chestiune.

„Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri pe această temă în Parlamentul European, miercuri, relatează Euractiv.

Potrivit sursei citate, o majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la frontierele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Doar grupul Identitate și Democrație (ID) rămâne împotrivă, Guido Reil, din partea partidului Alternative für Deutschland, definind România ca fiind „Vestul Sălbatic” din mijlocul Europei și subliniind nivelurile de corupție și crimă organizată din cele două țări.

„Avem două state membre ale UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest spațiu. Ele sunt pregătite pentru Schengen, dar așteaptă încă din 2011 undă verde din partea Consiliului. 11 ani, niciun progres. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a declarat președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

„Nu există clasa întâi și clasa a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei și României acest succes. Au făcut toți pașii necesari și permiteți-mi să îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și București, aveți sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat el.

În mod similar, președintele S&D, Iratxe Garcia Perez, a descris „blocada din Consiliu” ca fiind „discriminatorie”.

„Vorbim mult despre solidaritate, dar aceasta trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate din partea Bulgariei și României când Uniunea Europeană nu își respectă propriile angajamente. Este cea mai bună rețetă pentru a alimenta dezamăgirea față de Europa și sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea.

Stânga susține măsura, dar vede un model de schimb între libertatea de circulație și violența împotriva migranților și refugiaților la frontiere.

„Cred cu tărie în libera circulație a absolut tuturor, dar mi-e foarte greu să separ extinderea Schengen de violențele care se petrec la marginile Europei. Violențe și abuzuri grotești și spectaculoase, cu viteză, împotriva refugiaților care încearcă să intre în Croația”, a declarat Clare Daly în numele The Left.

„Bulgaria și România fac foarte greu să scapi de impresia că UE cere ca aceste țări să demonstreze că nu se vor opri de la nimic pentru a ține migranții afară ca preț pentru libera circulație. UE pare să fi dezvoltat obiceiul de a recompensa un comportament îngrozitor cu libera circulație”, a spus ea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Nici nu vreau să mă gândesc ce vaiete și jale vor fi la useriști, dacă intră România în Schengen.
  Ceva gen cum au plâns ăia de la Dinamo când a câștigat Steaua CCE în 86 😀 😀 😀

 2. Pai, nu așa! Angajați-va ca dacă nu suntem primiți in Schengen, va dați demisia. Tot guvernul.

  …,Pentru ca nu ați reușit sa îndepliniți promisiunile făcute la adoptarea MCV și pe care ați spus ca le îndepliniți acum. De fapt, ați subordonat și mai mult justiția.

 3. Sper sa vina si raportul Comisiei de la Venetia pana atunci.

 4. Nici MCV-ul nici Comisia de la Venetia nu au ce cauta in procesul de aderare la spatiul Schengen.
  Conditiile sint cele impuse pentru securizarea frontierelor.
  Securizarea s-a facut conform cerintelor Schengen de catre consortiul franco-german EADS, Romania platindu-le aproape un miliard de Euro in 2011.
  Dupa ce s-au vazut cu banii in caruta, au uitat de noi.
  Orice alte cerinte nu au legatura cu Schengen, doar ” motive” bizare pentru a ne refuza.

  • Miliard de euro primit de la UE pentru securizarea frontierelor, pentru a îndeplini cerințele tehnice de aderare la spațiul Schengen.

 5. Degeaba SPERMĂM, România nu va fi acceptată.