G4Media.ro

BREAKING Dragnea, după ședința coaliției: Guvernul va adopta săptămâna viitoare un OUG…

BREAKING Dragnea, după ședința coaliției: Guvernul va adopta săptămâna viitoare un OUG privind înființarea Fodului Suveran, care va funcționa efectiv din 2019

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunat vineri, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi adoptată OUG pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții. Fondul ar urma să funcționeze efectiv din 2019, a mai spus liderul PSD.

„Ordonanţa are acum o formă finală, am convenit forma finală. Sunt câteva modificări de formă, câteva precizări şi noi credem că este un cadru care elimină orice risc pentru societăţile comerciale care vor intra în cadrul acestui fond şi de asemenea o ordonanţă care să creeze condiţiile ca un fond suveran de investiţii în România să contribuie în mod serios la dezvoltarea acestei ţări, aşa cum oriunde în lume aceste fonduri sprijină eocnomia, sprjină investiţiile şi nivelul de trai. Acum, având forma finală, săptămâna viitoare în prima şedinţă de Guvern va fi adoptată această ordonanţă. Imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vor fi discuţii despre HG care să stea la baza înfiinţării Fondului Suveran. Până la sfârşitul acestui an, toate aceste acte normative vor fi adoptate urmând ca funcţionarea efectivă să înceapă din 2019”, a precizat liderul PSD.

Context. Ministerul Finanțelor, condus de Eugen Teodorovici, a pus pe 29 septembrie, în dezbatere publică proiectul unei ordonanțe de urgență care va înființa Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, proiectul economic major anunțat de Liviu Dragnea încă din campania electorală din 2016 și întârziat de CCR, care a declarat neconstituțională o lege adoptată de Parlament.

Proiectul de OUG reia practic mari bucăți din legea respinsă de CCR și respectă indicațiile Curții Constituționale, care a arătat în motivarea deciziei că înființarea unui asemenea fond trebuie realizată de Guvern.

Proiectul de OUG pune bazele legale pentru înființarea Fondului și anunță emiterea unei hotărâri de guvern care va detalia câteva aspecte esențiale: care minister/agenție va fi acționarul fondului, care vor fi activele și acțiunile transferate către acest fond.

Proiectul de OUG prevede că fondul va fi administrat în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere şi un directorat. Consiliul de Supraveghere va fi format din 9 membri, din care un reprezentant din cadrul autorităţii care va fi acționarul unic, precum și un reprezentant al Ministerului Finanțelor. Membrii Consiliului de Supraveghere vor fi desemnaţi de adunarea generală a acţionarilor.

Mandatul membrilor Consiliului de Supraveghere va avea o durată de 9 ani, fără drept de reînnoire. Primii membri ai Consiliului de Supraveghere vor fi numiți temporar de către acţionar (cel mai probabil Ministerul Finanțelor, potrivit informațiilor G4Media.ro) prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care reprezintă Statul ca acționar, iar Consiliul de Supraveghere numește Directoratul, până la numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului, pe o perioadă care să nu depăşească 18 luni.

Proiectul de OUG arată că fondul va putea vinde acţiuni sau alte active aflate în proprietatea sa. Modalitatea e la fel de netransparentă ca și cea prevăzută de proiectul de lege declarat neconstituțional.

În luna iunie Curtea Constituţională a României a admis sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL, USR şi PMP la legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, transmite Agerpres.

Fondul Suveran este una dintre marile inițiative ale lui Liviu Dragnea, despre care liderul PSD a discutat anul trecut cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea FSDI a fost declarată neconstituţională, deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), este, potrivit legii inițiate de PSD, un mamut care va gestiona discreționar acțiunile deținute de stat la cele mai performante companii românești. Proiectul FSDI a fost o inițiativă a lui Liviu Dragnea încă din campania electorală din 2016.

În iulie 2017, Dragnea scria pe Facebook după o întâlnire în Israel cu premierul Netanyahu că a discutat cu acesta despre ”oportunitățile de a consolida cooperarea noastră prin atragerea capitalului israelian în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții”.

Iată câteva dintre prevederile legii care a fost declarată neconstituțională:

– lipsa de transparență în privința înstrăinării/privatizării acțiunilor la companiile cu capital de stat
– politizarea numirii administratorilor FSDI
– Capitalul social al FSDI subscris integral este de 9 miliarde de lei. O sumă uriașă pentru România, care nu e clar cum va fi folosită. La constituire, statul va vărsa în conturile acestei companii 200 de milioane de lei, urmând ca restul până la 9 miliarde de lei să fie vărsați în următorii 5 ani.
– Numărul companiilor ale căror acțiuni vor face parte din capitalul social al Fondului a ajuns la 33. Printre ele se numără ”bijuteriile” economiei, companii extrem de profitabile, care vor putea fi privatizate de FSDI fără un control real pe procesul de privatizare: Hidroelectrica, pachetul de acțiuni de la OMV Petrom, Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA, Poșta Română.
– Nu există un filtru de control al performanței FSDI. Astfel, ultima versiunea a proiectului de lege votat în Parlament a eliminat comitetul consultativ care avea rolul unui cenzor al Fondului. A fost eliminat articolul din versiunea votată de Senat în 18 aprilie și care statua ”că Indicatorii de performanţă pe termen mediu şi lung se elaborează de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al statului ca acţionar unic al FSDI, prin consultarea cu un comitet consultativ şi se aprobă de către Guvern, împreună cu strategia investiţională. Comitetul consultativ prevăzut la alin. include 3 reprezentanţi ai Guvernului şi câte un reprezentant al Băncii Naţionale a României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, mediului academic, industriei financiar-bancare, Parlamentului şi societăţii civile. Comitetul se constituie prin ordin al ministrului finanţelor publice”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Bani negri pentru zile și mai negre… După noi potopul dar ne trebuie bani de drum. #coruptiaucide

 2. Nu ai vrea sa infiintezi fundul suveran la Jilava !
  Diue Mragnea !

  • Așa de obosite sunt astea cu „puie” cu „duie….”. Scrie, frate „MUIE”, că ești pe un site care nu cenzurează!

 3. Nu ne scapa nimeni de cariatul asta din teleorman? Ultimul stinge lumina!

 4. :))))) fondul suveran a lu fmmdragneatariceanu&co. O ultima ciordeala frumoasa inainte de amanetarea completa a tarii.

 5. Ideea e a lui Voiculescu. El era sef pe vremea lui Ceausescu la Dunarea SA. De acolo a ciordit banii dupa ce Ceausescu a fost omorat si a devenit ce a devenit. Acum fac ceva similar dupa invatamintele lui Voiculescu. Cu acelasi rezultat: sa ciordeles banii, hap tio car!

 6. Fondul Subteran. Ca să mănânce și gura lor ceva!

 7. Țara arde și baba se piaptănă. Chiar asta lipsea acuma?

 8. Bibi și-a pierdut răbdarea:”Șalom ! Băi mustăciosule cariat, îți închipui că sunt vreun fraier de Consiliu Județean, să mă duci tu cu preșul? Ți-am făcut toate poftele: ți i-am lăsat pe Ițic și pe Ștrul să te consilieze, ți-am primit-o pe babuina aia care spune doar prostii, am fost de acord să-l sun și pe dobitocul ăla de Rudy, crezând că e ceva de capul lui și că nu o să recunoască la primul telefon dat de Departamentului de Stat, acu’ a sosit timpul să te achiți și tu de partea ta de înțelegere! Auzi, Drag, o să-mi spui dacă te sună Crăcanel, nu-i așa?”

  • Si-a luat maimuta 2 suturi in fund si 3 palme dupa ceafa la intalnirea din Bulgaria si apoi l-a sunat inlacrimata pe Daddy: „e groasa, zicea ceva de un fond care este si nu e gata”.

 9. Chiftea.
  Parca moare cineva ca va faceti fond de investitii.
  Credem mai degrabă ca va fi new FNI.
  Se vor creea niste functii grase cu care vor fi răsplătiți baronii, se vor ocupă posturile cu oamenii partidului si oricum va fi inutil.
  Mai mult, mai exista unul care mai face cate o sala de sport adica mai nimic.
  Facem

 10. Cum sa amanetezi ce a mai ramas in Romania?Simplu.FSI.

 11. Fondul Suveran de Dezvoltare este pentru a se putea fura in continuare de către psd-alde și ciracii lor.

 12. APEL catre doamna Premier VIORICA DANCILA !

  Va implor , nu va puneti semnatura pe acest OUG TOXIC pentru TARA !

  Gantiti-va , va rog , la copiii tarii si NU acceptati sa va puneti semnatura pe acest OUG care va pune tara pe butuci , ” perlele tarii „- Hidroelectica , Petrom , Nuclearelectrica , Romgaz, Electrica etc – toate vor fi decapitalizate / distruse si vandute mai apoi pe 2 lei ! CFR si Posta Romana sunt in faliment , sunt decapitalizate deja , ce bani sa iei de la ele – acestea vor fi vandute pe 2 lei ! Posta Romana are cea mai vasta retea din tara si cladiri – va fi vanduta pe 2 lei ! …E o crima ! E infinit mai bine sa ne concentram sa luam fondurile europene care ni se ofera si nu sa distrugem ce mai avem din economie si ce mai sta in picioare si mai functioneaza si face profit !…

  …DAca iubiti ROMANIA si COPIII TARII sub nici un chip nu va puneti semnatura pe acest OUG TOXIC si CATASTROFAL pe termen lung pentru tara !…Concentrati-va , va implor , si nu acceptati sa va puneti semnatura si raspunderea pentru catastrofa economica pe care o va genera !…

  Ganditi ca o mama adevarata si purtati-va ca atare ! Puteti , sunteti mai puternica si mai sufletista si responsabila decat isi doresc unii !…Deveniti un OM DE STAT si NU aruncati economia Romaniei in prabastie pe termen lung cu o simpla semnatura !!!… O asfel de greseala criminala si toxica pentru tara v-ar urmari toata viata !…

  Fiti aidoma unei mame adevarate si responsabile si PROTEJATI ROMANIA de maine , refuzand sa va puneti semnatura pe punerea pe butuci a economiei romanesti ! PUTETI S-O FACETI !

  Dumneavoastra SUNTETI PREMIERUL ROMANIEI ! Iar aceasta functie impune respect si responsabilitate pentru soarta tarii !

  ISTORIA VA CONSEMNA asta , doamna premier VIORICA DANCILA !

  Fiti puternica pentru viitorul tarii si NU ARUNCATI TARA IN PRAPASTIE , va implor cu tot respectul !!!….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.