G4Media.ro

BREAKING 137 de parlamentari din coaliția PSD-PNL-UDMR vor să dea liber la…

sursa foto: Unsplash

BREAKING 137 de parlamentari din coaliția PSD-PNL-UDMR vor să dea liber la achiziții publice de lucrări fără licitație până la 5 milioane de lei / Curtea de Conturi, exclusă de la constatarea contravențiilor / Șefa controlului peste achiziții publice va fi fosta mână dreaptă a lui Dan Tudorache, primarul din ”Dosarul Diamantelor”

137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR au depus un proiect de lege care amendează actuala legislație pentru achiziții publice și ridică semnificativ pragurile pentru achizițiile fără licitație. Parlamentarii majorității guvernamentale susțin că e nevoie de achiziții simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive.

Proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achizițiile publice, care prevede pragurile pentru achiziții directe fără licitație:

achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege),

achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)

Proiectul mai prevede că autoritățile contractante sunt obligate să ”consulte” minimum trei operatori pentru achizițiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri și 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă (primărie, minister etc.) primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată.

O altă prevedere cu impact semnificativ este scoaterea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni.

Curtea de Conturi va fi înlocuită de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, o autoritate aflată în subordinea guvernului, condusă acum de Iuliana Feclistov, fosta șefă a Serviciului Achiziții Publice din Primăria Sectorului 1 în mandatul lui Dan Tudorache.

Curtea de Conturi este o instituție independentă de guvern. În anii 2017-2019, Liviu Dragnea și PSD au încercat constant să diminueze atribuțiile Curții de Conturi, dar Comisia Europeană a cerut de fiecare dată păstrarea competențelor acestei instituții în ceea ce privește achizițiile publice realizate din fonduri europene.

Modificările propuse de cei 137 de parlamentari vin pe fondul unor alocări de bugete fără precedent în istoria recentă pentru achiziții publice, atât din bugetul de stat (prin PNDL și programul Anghel Saligny), cât și din fonduri europene și PNRR. De asemenea, inflația galopantă a crescut semnificativ prețurilor multor bunuri, servicii și lucrări, mai cu seamă în construcții.

În expunerea de motive, la inițiatori e trecut numele Laurei Vicol (PSD, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților), iar pe lista de semnatari sunt trecuți 137 de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR și minorități.

Proiectul a fost depus la Senat în data de 14 aprilie. (Foto: Unsplash)

Nota red: Proiectul de lege a fost semnalat printr-un articol publicat de Fanatik

Citește și: Fosta șefă de la Achiziții din Primăria Sectorului 1 de pe vremea lui Dan Tudorache, numită de premierul Nicolae Ciucă în funcția de președinte al Agenției Naționale Pentru Achiziții Publice

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

85 comentarii

 1. De curiozitate, cum e in alte tari europene?

  • e bine, nu sunt psd isti la butoane
   chiar crezi ca legea e facuta pt flexibilizare (cum ar fi fost normal sa fie)?
   daca ar fi fost pt flexibilzare, asa sa fie, avem limita asta pe simplificare, dar cum iti explici eliminarea organismului de control?
   daca tot iti pui intrebari, aplica logica
   daca la ultima parte, cea cu eliminarea centrului de control, aduci un argument rational (si nu ca exista alt organism, pt ca noua autoritate e o creatie menita sa permita furtul, este un BS), atunci da, putem invoca comparatia cu EU…

  • În alte țări europene contractele cu statul sunt supervizate de catre avocați adevărati. La noi totul e fals.
   Cât timp nu se stie cine semneaza receptia lucrarii si daca ultima tranșa de bani din contract e optionala banii vor fi… ai lor. Rezultatul: se vede!

  • La noi totul e sufocat de birocratie.

  • Sau… ne spune Radulescu Marcel nimic…

  • In republica ceha, pragul e intre 141k EUR si 5mio EUR in functie de ce se achizitioneaza. La noi este 27k EUR.

  • De prostime iti bati joc si o furi ca oricum te voteaza iar

  • Dacă chiar insiști, iti spun:
   Să vă băgați și Curtea asta de Conturi undeva, că numai organ de control al legalității cheltuirii banului public nu mai e!
   S-a transformat în organ de furnizare de alți pensionari speciali și atât!
   Când va fi independentă și de Parlament, să mă anunțați!
   Multumit măi Dragos?!

  • Multumit.
   Sa ramana in subordinea Parlamentului, nu asta e problema… dar orice grup parlamentar sa-i poata cere Curtii de Cinturi rapoarte de activitate țintite, cu cerinte clare specificate, pe nume de insititutii si ani verificați, sa nu se multumeasca doar cu ce raport primesc an de an doar cu data schimbata…
   Când orice parlamentar observa o „scapare” in rigurozitatea controalelor sa poata sa obtina rapid un supracontrol… dar nici parlamentarii nu stiu ce vor

  • … valabil si pt. A v o c a t u l.P o p o r u l u i

  • Vise, măi Dragos, că visuri nicicum!

  • Vise pentru ca consilierii parlamentarilor nu ne sunt de prea mare folos.
   Vise pentru ca totul, dar totul, sta în liniște sub aripa protectoare a celor care dețin majoritatea parlamentara.
   Nu am vazut un parlamentar USR sa demaște ceva din felul in care nu-și fac temeinic treaba cei din comisiile de specialitate. Pentru ca nu-i du ce ca pul

  • Nu consilierii sunt de vină!
   Parlamentarii sunt de vină pentru că Parlamentul e mâna în mână cu Curtea de Conturi, adică blat.

  • CU dragnetti CE-ATI AVUT ?

  • LA curtea de conturi COMUNISTI GRAMADA SI UN VAIS CARE A FOST CIORDITOR.
   L-A FACUT PARTIDUL BARON SI APOI VAIS LA curtea de conturi a romaniei.

  • avocata lor laureta vicol E INTRE INITIATORI !

   MASURI PENTRU INDESTULAREA LACUSTELOR DE PARTID !

 2. 1. Nu e asa ca se dare in sus „coruptie”, „coruptie”! „Contracte la prieteni”. Probabil ca o buna parte asa va si fi
  2. Pe de alta parte de cate proiecte stim ca s-au blocat in contestari de licitatii, castigatorul se retrage pentru ca nu are forta de munca, etc? Poate ca ar trebui sa avem incredere in democratie si ca un primar vrea sa faca lucruri pentru comunitatea lui ca sa fie ales la urmatoarele alegeri. Deci nu va da prietenilor, ci va da celui care ii face proiectul

  • sa mori tu ca diamant a vrut sa faca numai bine pt comunitate……

  • si se rezolva partea a 2a prin atribuire directa fara comparatii?
   daca se atribuie direct, e o garantie ca cel care contracteaza are forta de munca necesara si va finaliza?
   schimbarea procedurii la asta duce? se imbunatateste procedura selectiei asa?
   iar pt eliminarea controlului care sunt „justificarile”?
   si controlul curtii de conturi bloca primarii cei corecti si eficienti?
   cata naivitate la un popor care a si experimentat asta 30 de ani, inca mai vrem….incredibil!

 3. Nu era ușor să furi până acuma. De asta trebuia legiferată altă cale. Asta a USL-ului & company. Ce controale? Ce DNA? Curte de Conturi? Eu cred ca trebuie dizolvată și Procuratura, Poliția, totul. Să rămână doar Politicienii!

  • Nici nu înțeleg de ce tot angajează membri de partid pe toate posturile la stat. Ca istituțilili statului nu mai au niciun rol. Daca ma mai gandesc odată, ma intreb cum de avem atata birocrație?

  • Si noi fraierii sa contribuim la bunastarea lor si a magistratilor.Popor de masochisti!

 4. In sfarsit, liber la coruptie legala…. Uraaaaa………….

  • De fapt, porcaria asta de lege n-are nicio legatura cu PNRR, cum se motiveaza, ci cu jaful PNDL3/Saligny, unde primarii PSD-PNL-UDMR au la dispozitie pentru furat 70 miliarde lei (14 miliarde euro) din bugetul national.
   La fonduri europene/PNRR intervine Kovesi, si hotii USL se mai tem, dar la „tortul” de 14 miliarde de euro PNDL3 e rost de furat cu noua lege si nu mai are nimeni cum sa-i prinda, pentru ca si justitia e controlata tot de ei.

 5. USR e de vină că n-are bască.

  • De ce, crezi ca USR se opune? Chiar crezi ca USR va spune nu?

  • Lasa vrajeala Clau ! Usr a iesit de la guvernare in semn de proteste fata de Pndl3 Anghel Saligny

   Mai usor cu pianul pe scari

  • Clau, daca USR se opune vei vota cu ei la urmatoarele alegeri?
   Sau tot n-au bască?

  • @Clau esti chiar tu, Claus tradatorule?! Ba oparitule, mergi pe la garsoniera, am auzit ca nenea Simion vrea sa-ti taie din salar, cica esti un troll neproductiv, produci aceleasi si aceleasi ineptii ca nici intre voi auristii nu mai credeti ce 💩 mancati!!!

 6. Pot sa treacă România pe numele lor ca romanul nu se deranjează din somn.

 7. Ai ma… Da’ parchetele si instantele de judecata de ce le lasati sa va haituiasca ?
  PS. Nu-i drept ! Faceti ceva !
  PPS. :))))))))))))

 8. Si-au dat drumul serviciile la dezmăț aka afaceri. Vai de ea țară.

 9. Isi trage palme Dragnea, ca lui nu i-a dat prin cap ! :))

  • Ba i-a dat prin cap, dar a pus prea puțini „de-al de zero” la cifra finală și pentru un astfel de mizilic nimeni nu s-a sinchisit…

  • @Scara(R)
   Vezi daca nu i-a placut cartea ?!! Daca-i placea, invata din cartea de istorie despre fanarioti si cum jupuiau aia pielea de pe rumani, de fiecare data mai mult, cu cat le cereau pasii peschesuri mai mari ca sa ii bage la Sultani si sa le puna o vorba buna pt luarea domniei!

   PS. I-a placut sa sufle in jiglere si uite ce-a ajuns ! :))

  • Pentru fraierii de trolli de mai sus: 1. Bine ca a invatat Simion carte, de fiecare data cand vrea sa zica ceva iti trebuie translator. 2. Intreaba-l mai bine pe Simion de unde isi trage el banii, voi munciti ca fraierii si el se plimba cu masini doar romanesti ca doar e „patriot”, marca Audi.

  • Fraier ești tu, măi ăsta, că Simion știe carte! Ori n-ai văzut că spune pe deasupra și poezii?!!!

  • Marcele, Simion stie carte?! Asta e cel mai bun banc pe ziua de azi!!! 🤣🤣🤣🤣Hai ca m-ai facut sa rad. Acum inteleg de ce majoritatea sustinatorilor lui(peste 60%) au maxim 8 clase.

  • Asta am si urmărit pentru că a fost o ironie!

 10. vrei diamante,apuca-te si sapa
  vrei perle,du-te si inoata
  saracia e smecheria scamatoria

 11. Iar se va fura minim, 50% din fiecare contract. Rezultatul? Lucrări parțiale, calitate execrabilă, supraevaluare pentru materiale proaste, cereri de timp suplimentar și de mai mulți bani. Asta dacă nu se va ajunge și la lucrări fictive. SĂ VINĂ BANII LA NOII BĂIEȚI DEȘTEPȚI CĂ TOT POPORUL MUNCITOR PLĂTEȘTE!!!!

 12. Nu prea ne interesează subiectu.
  Noi stăm cu ochii pe „scandalu” din Usr.

  Cu faptu ca suntem furați, prostiți si umiliți mereu ne-am obisnuit . Suntem deja imuni.

  • dar tipam la prima catastrofa cauzata de coruptie….mda.

  • Și după ce țipăm începem să cerem un partid nou, curat, etc, după ce nu am votat singurul partid care corespundea cerințelor noastre fiindcă nu ne place de un Gigel de acolo. Inteligența și exigența românească, o să strâmbe lumea din nas și atunci când o să se târască în noroi pentru că i-a furat USL-ul tot.

  • Pai crezi ca neuronul postacilor usl reactioneaza la furt?
   Singura lor preocupare este sa faca procese de intentie zilnic unui partid de opozitie care are sub 15% in sondaje. d-aia nu merge nimic in tara asta.
   unii atata pot si altii beneficiaza de aceste „marete realizari” ale guvernului danci… pardon ciuca 🙂
   Nu-l vezi pe uselistul andrei ca a reactionat ca tipam? asta e problema lui. „prima catastrofa”… ca sa vezi cat a inteles el pana acum 🙂
   nu ai cum sa te bati cu ei. logica elementara a ajuns sa fie ilegala dupa ei. opozitia nu trebuie sa „tipe”. trebuie sa stea cuminte in banca ei sa nu deranjeze cumva procesul intelectual al acestui guvern.

 13. 5 milioane de lei , chiar așa este „137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR au depus un proiect de lege care amendează actuala legislație pentru achiziții publice și ridică semnificativ pragurile pentru achizițiile fără licitație” ca de obicei ați pierdut esențialul.

  • @Clau
   Esentialul nu este marirea sumei la cererea USL +UDMR ci scoaterea din ecuatie a corectitudinii in cadrul procedurii de achizitie publica !

 14. Acu’, să fim cinstiți, ce mai înseamnă 5 milioane de lei în ziua de azi?!!!

 15. Platiti-va taxele si impozitele, trebuie sa aiba astia de unde fura……..

 16. Fiecare popor își are hoții pe care și-i merita .
  Lucrări multe ( pe hârtie) și câte 1 milion de euro pentru partide (guvernamentale) fara licitatie și fără controlul curții de conturi . Jaful perfect !
  De ce este posibil ? Pentru că politicienii ce compun USL alaturi de UDMR știu că vor ,dar mai ales pot . Pot pentru că indiferent de jaful banilor publici peste 90 % din potențialul electorat ii votează . De ce o fac distrugând viitorul României și al copiilor lor ? Simplu . Din egoism și dezinteres .
  Este mai comod așa , decât să-ți pui întrebări și să cauți răspunsuri . Iar când iese foarte prost dau vina pe guvernanți fara a se mai uita în mod autocritic in oglinzile prăfuite și întoarse ostentativ către perete .

 17. la adapostul stirilor despre razboi mafia PNL PSD UDMR HAUR isi face de cap jefuindu-ne „legal”

 18. Liber la furat ! Nici nu mai trebuie sa se deranjeze sa se prefaca. Liber la hotie. Traiasca psd-pnl-udmr cu iohanis in frunte ! Legiferam furtul in Romania.

  • Evaziunea fiscală e dezincriminată de aproape 1 an, era discriminare ca la stat să nu se poată fura legal !

  • Da, dar nu mai protestam, că de ce să mai protestam, să stricăm frumusețe de liniște din țară?!

 19. PSDNL va lua peste 50% în alegeri. Oamenii buni nu mai au ce căuta în România.

 20. Coaliția FSN din ȘParlament dă drumul la paranghelie. Fac ce știu mai bine: JAF din PIB-ul proștilor care îi votează.

 21. Spaga se impartea la mai multi!asa cine o ia acum,este mai consistenta!oricum ar fi mult mai bine si fara institutiile alea,chipurile de control(vamuire,salarii babane),care nu fac nimic!o parere!

 22. Spaga se impartea la mai multi!asa cine o ia acum,este mai consistenta!oricum ar fi mult mai bine si fara institutiile alea,chipurile de control(vamuire,salarii babane),care nu fac nimic!o parere!

 23. MU13P3N3L3P5D

 24. Ia să vedeți voi contracte de achiziții publice de 4.999.000 lei de-acum încolo…

 25. ****Ciuca**** = câine de pază la hoti

 26. Marea praduiala de care se tot pregatesc din septembrie, PNL a riscat totul pt malai.

 27. Romania devine usor usor rusia
  1 se dau contracte fara licitatie tovarasii intre ei
  2 atacuri si amenintari la ziaristi liberi
  3 atacuri la urma de justitie ramasa libera
  4 controlul politic asupra media

 28. Deci pana in 5 milioane de lei poti sa iti iei si tu bonus ca primar

 29. asa-zisa ‘armata’ e de fapt o adunatura de jigodii hoatze; au grija sa demonstreze asta in fiecare zi.

 30. S-a dat LIBER LA SHPAAAAGI!

 31. USR e de vina ca nu i-a lasat sa fure! „Crizatorii” sunt de vina ca PNL si PSD si UDMR si HAUR nu pot fura dupa cum si-au dorit asa fara licitatii

 32. Cât mai costa mentenanta de la SEAP/SICAP? … alta gaura neagra cu sprijin de la UE…Codruța mai trece ANUL ăsta pe la SGG?

 33. Scuză-mă, dar ești pr○st!

 34. Dupa ce ca nu facea nimic din ce trebuia sa faca curtea asta de conturi, acum vor s-o scoata de tot din schema, sa sara si peste licitatii. Vor contracte cu dedicatie la preturi babane. Se da unda verde la furat in masa! Cat s-a furat pana acum e minciuna in comparatie cu ce au de gand de acum incolo.

 35. NIMIC NOU SUB SOARE! DOAR DESERTACIUNE! Ghinion popor roman.

 36. Legalizarea hotiei pe fata. Distrugerea Romaniei se legalizeaza.

 37. Liber la jaf!

 38. PeSedDiști, PeNeLiști,
  E o capcană menită să vă facă să păcătuiți, iar la final să vă treziți in Cazanul tâlharilor economico-financiari, unul puțin mai încăpător decât Cazanul hoților de buzunar, dar dotat cu tocător de documente și cu mașină de numărat bani…

 39. Pardon…
  PeSedDiști, PeNeLiști,
  E o capcană menită să vă facă să păcătuiți, iar la final să vă treziți in Cazanul tâlharilor economico-financiari, unul puțin mai încăpător decât Cazanul hoților de buzunar, dar dotat cu tocător de documente și cu mașină de numărat bani…

 40. Oare cind ne trezim, cu toții, ca ăștia, oricare partid sa fie (actual) doar la furt se gândește, și p..a la popor

 41. Sa vedeti acuma fraude balshoy si certuri pe ciolan ! Domneste legea Hienei !