G4Media.ro

Brazilia: victorii importante pentru aliații lui Bolsonaro în alegerile legislative și guvernamentale

Brazilia: victorii importante pentru aliații lui Bolsonaro în alegerile legislative și guvernamentale

Candidații aliați ai președintelui în exercițiu Jair Bolsonaro au obținut duminică, 2 octombrie, victorii importante în alegerile legislative și guvernamentale desfășurate în paralel cu scrutinul prezidențial din Brazilia, transmite Le Figaro.

Reamintim că Luiz Inacio Lula da Silva, figură simbolică a stângii braziliene, a obţinut 47,97%, în timp ce liderul de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a obţinut 43,60%, un rezultat mult mai strâns decât indicau sondajele. Detalii aici.

Pe lângă președintele și vicepreședintele Republicii, brazilienii au fost chemați să aleagă guvernatorii a 27 de state (inclusiv districtul federal Brasilia), cei 513 membri aleși ai Camerei Deputaților și o treime din cei 81 de senatori, precum și legislativele statelor.

Potrivit analiștilor, Partidul Liberal (PL) al șefului statului este pe cale să obțină cel mai mare număr de mandate în Camera Deputaților. În Senat, candidații PL și grupurile aliate au câștigat cel puțin 14 din cele 27 de mandate puse în joc.

Printre noii membri ai Congresului se numără doi dintre cei mai controversați foști miniștri ai lui Bolsonaro: fostul ministru al mediului Ricardo Salles, care a părăsit guvernul sub suspiciunea de corupție, și Eduardo Pazuello, criticat pentru modul în care a gestionat portofoliul sănătății în perioada de vârf a pandemiei care a ucis aproape 700.000 de persoane în Brazilia. Lista președintelui pentru Senat îi include pe fostul fotbalist Romario (reales) și pe Marcos Ponte, un fost astronaut și fost ministru al științei care l-a învins pe aliatul lui Lula, Marcio Franca, favorit în sondaje.

Alți trei foști miniștri, ultraconservatorii Damares Alves (Femei), Tereza Cristina (Agricultură) și Rogerio Marino (Dezvoltare), precum și actualul vicepreședinte, au fost de asemenea aleși în Senat, care trebuie să confirme doi judecători ai Curții Supreme în 2023. De asemenea, în camera superioară intră și fostul judecător și ministru Sergio Moro, care s-a despărțit de Bolsonaro, și fostul procuror Dalton Dellagnol.

Cei doi mari rivali ai lui Lula au fost personaje-cheie în procesul „Lava Jato”, care a investigat o schemă de corupție masivă la compania de stat Petrobras. Lula a executat 19 luni de închisoare, dar sentința a fost anulată din cauza unor vicii de procedură.

De asemenea, brazilienii au ales guvernatorii pentru 27 de state (inclusiv districtul federal Brasilia). Candidatul PL, Claudio Castro, a fost ales guvernator în Rio de Janeiro. Dar cea mai mare surpriză a venit din São Paulo, cel mai populat și mai bogat stat brazilian, cu victoria din primul tur a lui Tarcisio Freitas, fost ministru al infrastructurii, care era cotat al doilea în sondaje.

Freitas (PL) l-a devansat pe Fernando Haddad, al doilea candidat al lui Lula și fost primar al megaorașului São Paulo, care a fost învins de Bolsonaro la alegerile prezidențiale din 2018. Cei doi bărbați se vor confrunta pentru postul de guvernator pe 30 octombrie, în cadrul unui tur de scrutin. Alegerile au consemnat, de asemenea, victoria primilor deputați federali transsexuali din Brazilia, Erika Hilton, Duda Salabert și Robeyoncé Lima.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. „ingerinte rusești” in mod sigur.