G4Media.ro

Brazilia: Președintele Lula îl acuză pe Bolsonaro că a instigat o tentativă…

foto: Facebook Jair Bolsonaro/Lula da Silva

Brazilia: Președintele Lula îl acuză pe Bolsonaro că a instigat o tentativă de lovitură de stat

Președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat joi că este „sigur” că Jair Bolsonaro este creierul atacului asupra clădirilor guvernamentale din 8 ianuarie și că, astfel, acesta urmărește să dea o „lovitură de stat”. „Astăzi sunt conștient și o spun clar și răspicat: acest cetățean (fostul președinte Bolsonaro) a pregătit lovitura de stat”, a declarat Lula într-un interviu acordat postului local de televiziune RedeTV!, potrivit Le Figaro.

În 8 ianuarie, mii de susținători ai lui Bolsonaro, nemulțumiți de victoria lui Lula asupra rivalului său în alegerile prezidențiale din octombrie 2022, au invadat și vandalizat palatul prezidențial, Congresul și Curtea Supremă. Un judecător brazilian a decis să îl includă pe fostul lider, care a părăsit Brazilia pentru Florida la sfârșitul lunii decembrie, în ancheta privind cine se află în spatele atacurilor.

„Sunt sigur că Bolsonaro a fost un participant activ la acest lucru și încă încearcă să participe”, a adăugat Lula, întrebat despre rolul fostului președinte în aceste evenimente. „Au vrut să facă acest dezastru la 1 ianuarie, dar și-au dat seama că nu au putut să o facă pentru că erau prea mulți polițiști și prea mulți oameni pe străzi”, a adăugat Lula.

Aceste declarații vin în aceeași zi cu cele ale senatorului Marcos do Val, care a afirmat că a participat la o întâlnire cu fostul președinte în care s-a vorbit despre împiedicarea venirii la putere a lui Lula. Potrivit avocaților săi, Jair Bolsonaro a solicitat o prelungire a vizei de șase luni pentru a rămâne în Statele Unite. El neagă orice legătură cu evenimentele din 8 ianuarie.

Lula, în vârstă de 77 de ani, a câștigat alegerile cu o diferență strânsă: 50,9% față de 49,1% pentru Bolsonaro. „L-am învins pe Bolsonaro, dar mai trebuie să învingem bolsonarismul”, a mai declarat președintele Lula în interviul acordat unei televiziuni locale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...