G4Media.ro

Brașovenii vor plăti mai mult pentru serviciile de apă și canalizare. O…

Sursa foto: Pixabay

Brașovenii vor plăti mai mult pentru serviciile de apă și canalizare. O scumpire cu 16% aduce prețul apei la 7,66 lei/mc și 5,62 lei/mc pentru canalizare

Brașovenii vor plăti mai mult pentru serviciile de apă și canalizare. Modificarea este de 1,86 lei/mc față de tariful actual, adică o creștere de aproximativ 16%. Mai exact, pentru apă potabilă crește de la 6,77 lei/mc la 7,66 lei/mc, iar pentru canalizare – epurare de la 4,65 lei/mc la 5,62 lei/mc, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Brașov.

Potrivit Deciziei Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare-ANRSC nr.186/06.12.2023, prețul apei potabile produse, transportate și distribuite în întreaga arie de operare va fi, din 1 ianuarie 2024, de 7,66 lei/mc, cu TVA, iar tariful pentru canalizare – epurare va fi de 5,62 lei/mc, cu TVA. Astfel, tariful cumulat pentru serviciile oferite de Compania Apa Brașov va fi de 13,28 lei/mc, cu TVA.

Modificările au fost stabilite în conformitate cu prevederile Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, iar calculele sunt rezultate din Analiza Cost Beneficiu (ACB) aferentă Proiectului, care a fost realizată de consultant potrivit Metodologiei de tarifare, privind investițiile în infrastructura de apă și apă uzată, document aprobat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, anunță administrația locală.

Strategia de tarifare a fost verificată și de ANRSC (formula de ajustare) și este o condiție obligatorie precedentă încheierii contractului de finanțare, care a fost semnat în data de 2 august 2022.

Prețurile reflectă, pe de-o parte, acoperirea cheltuielilor de exploatare, influențate de inflație și, pe de altă parte, obligativitatea includerii în tarif a părții de cofinanțare aparținând operatorului.

Concret, pe lângă inflația generală, au apărut creșteri mult peste acest indicator, atât la energia necesară pompării apei, cât și la combustibili și gaze, care au generat costuri suplimentare inevitabile, susține compania de apă.

După ajustare, tarifele cumulate ale companiei se situează pe locul 22 din cei 47 de operatori regionali existenți.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Și la CT Moș Teacă dublează taxa pe gunoi, Ciolanu impozitele și acciza.