G4Media.ro

Borrell, într-un răspuns pentru Tomac: Este necesară eliminarea sau distrugerea munițiilor și…

Sursa foto: European Council

Borrell, într-un răspuns pentru Tomac: Este necesară eliminarea sau distrugerea munițiilor și armamentului Rusiei de pe teritoriul Transnistriei, precum și necesitatea retragerii forțelor militare străine

Șeful diplomației europene, Joseph Borrell, susține, într-un răspus transmis europarlamentarului PMP, Eugen Tomac și publicat de acesta pe pagina sa de Facebook, că UE sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și că poziția UE include necesitatea eliminării sau distrugerii munițiilor și armamentului Rusiei de pe teritoriul Transnistriei”.

Redăm mai jos răspunsul lui Josep Borrell la o interpelare a europarlamentarului Eugen Tomac:

“UE sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea Transnistria, și este pe deplin angajată în direcția unei soluționări globale, pașnice și durabile a conflictului transnistrean.

Poziția UE, care include necesitatea eliminării sau distrugerii munițiilor și armamentului Rusiei de pe teritoriul Transnistriei, precum și necesitatea retragerii forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, este reiterată în mod constant de către UE în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ultima dată cu ocazia Consiliului ministerial al OSCE din 2-3 decembrie 2021.”

Eugen Tomac a precizat că a formulat întrebarea către Comisie odată cu împlinirea a 30 de ani de la începutul conflictului înghețat din Transnistria, care acum este o zonă controlată de Rusia. Potrivit lui Tomac, regiunea este caracterizată de ostilități continue din partea Kremlinului, care finanțează o agendă separatistă și sprijină o prezență militară nelegitimă, corupție și dezinformare antioccidentală agresivă, contribuind astfel la instabilitatea întregii regiunii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Nu înțeleg de ce Moldova nu recunoaște Transnistria, ii dă independentă, apoi să intre in UE și să interzică intrarea transnistrenilor in R Moldova.

  • Din acelasi motiv pentru care Ucraina nu recunoaste anexarea Crimeii de catre Rusia: au in Constitutie textul ca teritoriul tarii e indivizibil si inalienabil.

 2. Aaaaaaasa, baieti. distrugeti-le si mai declansati inca un razboi cu Rusia!

 3. Cel mai bine Moldova ataca Trananistria si NATO Rusia. Acum e momentul ca Europa sa cucereasca Moscova si sa puna in sfarait ursul cu botul pe labe!

 4. Eu zic sa dam 2 sapt Transnistria Ucrainei, si ii scot ucrainienii pe rusii lui Putin de acolo. 🤷🏻‍♀️

 5. Trebuie sa-l credem pe dl Borrell !
  Atacam în plin cu ” vaxx ” la inaintare, pe extrene cu andrei si motz .
  Sub acoperirea ” umbrelei ” lui klaus , rezolvam problema, stingem conflictul , suntem victoriosi.

 6. Na, politrucule (Tolomacule), te-a pleznit chiar cu chestuini elementare de politică externă!

 7. Cand guvernul moldovei, prin vocea premierului pavel filip cerea asta in 2018 la onu, il injurati pe plahotniuc…

 8. Funcția ocupată de Borrel,este peste capacitățile lui de înțelegere a situațiilor de criza .De regulă în politică externă a UE se așteaptă ca primul pas sa fie făcut de americani.