G4Media.ro

Bombardamentele ruseşti fără încetare asupra combinatului Azovstal ar fi putut să provoace…

Bombardamentele ruseşti fără încetare asupra combinatului Azovstal ar fi putut să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat în Marea Azov, o substanţă extrem de poluantă

Bombardamentele ruseşti fără încetare împotriva combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei aflat în prezent aproape complet sub controlul forţelor ruse, ar fi putut să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat în Marea Azov, o substanţă extrem de poluantă, trage un semnal de alarmă joi Consiliul municipal (ucrainean) al Mariupolului, într-un comunicat citat de Interfax-Ukraina şi EFE, citate de Agerpres.

Scurgerea acestei substanţe de la oţelăria Azovstal, pe care ocupanţii vor în genere să o arunce în aer, ameninţă cu extincţia florei şi faunei din Marea Azov, avertizează Consiliul municipal din Mariupol pe contul său Telegram.

„Bombardarea Azovstal ar fi putut avaria o structură tehnică care conţinea zeci de mii de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat”, subliniază administraţia ucraineană din Mariupol.

„O scurgere a acestui lichid ar putea ucide complet flora şi fauna din Marea Azov. În plus, aceste substanţe periculoase pot ajunge în Marea Neagră şi în Marea Mediterană”, avertizează în acelaşi timp Consiliul municipal, citat de Interfax-Ukraina.

La rândul său, primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a subliniat necesitatea trimiterii imediate a unei echipe de experţi internaţionali la combinatul siderurgic Azovstal, căreia să-i fie asigurat acces la instalaţiile oţelăriei pentru a examina la faţa locului situaţia şi a preveni un dezastru ecologic cu consecinţe la nivel global.

Mariupol, port strategic la Marea Azov, a fost supus unor bombardamente intense chiar din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie şi a fost practic în totalitate distrus, în timp ce puţini cetăţeni care au mai rămas aici se confruntă cu o gravă criză umanitară din cauza penuriei de apa potabilă şi produse alimentare.

Instalaţiile combinatului Azovstal, situate la periferia oraşului, au fost ultima redută ucraineană cucerită de ruşi, care au reuşit să preia controlul asupra acestei zone cu doar două zile în urmă, după ieşirea din oţelărie a majorităţii combatanţilor ucraineni, care se baricadaseră aici şi opuneau rezistenţă.

Rusia a comunicat miercuri că în total 959 de combatanţi ucraineni, între care 80 de răniţi, au ieşit din tunelurile şi buncărele de la Azovstal şi s-au predat începând de luni, fiind transportaţi în zone controlate de forţele ruse în Donbas. Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de media locale, afirmase că niciun comandant de top nu se numără printre cei evacuaţi.

Informaţiile difuzate periodic de Consiliul municipal din Mariupol, unde forţele de ocupaţie au plasat o nouă administraţie, nu pot fi verificate din surse independente, notează EFE.

Guvernul de la Kiev a denunţat în weekendul trecut că oţelăria din Mariupol a fost bombardată cu muniţie cu fosfor alb de către forţele ruse, muniţii interzise prin Convenţia de la Geneva.

Sursa foto: STRINGER / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Rușii doar să distrugă știu, sunt niște animale sălbatice. De construit, habar n-au.

  • Creier de lăcustă, tu înțelegi ce scrie aici? Știre de C.A.C.A.T. Știi ce este hidrogenul sulfurat? Sau acidul sulfuric? H2SO4? Știi că bei H2O? Ești în pericol! Analfabet, agramat,semidoct,incult, creier de lăcustă.

  • @cap…fără continut: te
   -a făcut ma. Ta chimist de-a gata!
   Asa v-au învățat ăștia chimia în pandemie? Ca acidul sulfuric e același cu hidrogenul sulfurat!
   Vai de mama voastră bei viitori medici din sistemul romanesc de sănătate!
   Ne omorâți cu zile bei „chimistilor”!
   Rasa voastră de k ri minali!

 2. In Marea Neagra hidrogenul sulfurat se afla in mod natural

 3. Asta-i stire?
  Cica, „ar fi putut”? 🤣
  Ba prostilor, reluati subiectul cand au murit toti pestii din Marea Azov.
  Ziaristi de 2 centi gauriti. 🤪

  • Stai sa vezi ce panica o sa-i apuce cand vor prinde stirea ca aerul e infestat cu azot…

 4. pana nu dispar azovii sa nu se opreasca

 5. Dupa Rapid falcon, in care i-am vazut pe americani exersand fuga din Constanta in „numai 48 de ore” pana in Germania, am inteles ca si Marea Neagra va fi lac rus.

  • Adică n-ai citit testamentul lui Petru cel Mare? Asta e ideea ta?

  • Poate ma iei cu maneaua aia cu „ce bine ca visul lui Petru cel mare nu s-a indeplinit, ca am fi vorbit rusa azi”.

   Esti de 20 de ani colonizat la Deveselu, dar mandru nevoie mare de „libertate”.

 6. După denazificarea Ucrainei urmează dezucrainizarea Europei. Lumea a început să înțeleagă cum stau lucrurile. Senatul SUA a aprobat ca ajutor „umanitar” Ucrainei o „nimica” toată, doar 40 mld dolari?! De ce oare? Pai cu câtva timp înainte să înceapă dezastrul parlamentul ucrainean tocmai aprobase cumpărarea terenurilor agricole de către străini. Și cui credeți că îi era dedicată această lege? Exact, unor mari grupuri de afaceriști americani printre care și Hunter, beizadeaua lui Biden. Suprafața totală achiziționată de americani? „Doar” 17 mil. ha, cam cât are teren arabil Italia. Acum înțelegem de ce nu se va termina curând dezastrul?