G4Media.ro

Bogdan Huțucă, șeful PNL Constanța: Voi solicita Guvernului să verifice condițiile în…

Bogdan Huțucă, șeful PNL Constanța: Voi solicita Guvernului să verifice condițiile în care ANRM a cesionat Lacul Techirghiol, pentru a ne asigura împreună că resursele naturale nu vor fi distruse pentru totdeauna

Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă, a transmis, sâmbătă, că va solicita Guvernului să verifice condițiile în care Agenția Națională pentru Resurse Minerale a semnat un contract de cesiune pentru Lacul Techirghiol, pentru a se asigura ”că resursele naturale nu vor fi distruse pentru totdeauna”.

 • „Voi solicita Guvernului să verifice dacă contractul de cesiune nr. 23.740/2021 privind exploatarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, județul Constanța, încheiată între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent și o societate privată respectă legea, astfel încât să nu se distrugă această resursă unică”, spune Bogdan Huțucă, liderul PNL Constanța.

Liderul liberal este nemulțumit de faptul că deși acest contract a fost deja semnat, încă nu se știe ce conține.

 • „În momentul de față, nimeni nu știe dacă contractul stipulează faptul că nămolul de aici poate fi vândut, dacă poate fi împachetat, exportat sau folosit în produse cosmetice. Nu știm nici măcar cu ce tipuri de ambarcațiuni va fi extras. Astfel de chestiuni sunt importante, pentru că de exemplu bărcile cu motor riscă să afecteze Artemia salina, un crustaceu primitiv care trăiește în apa cu salinitate mare și care prin descompunere bacteriană, împreună cu alga Cladophora cristalina, formează nămolul sapropelic care are calități terapeutice. Toate aceste elemente sunt fundamentale, căci riscăm să rămânem fără această resursă benefică pentru sănătatea a milioane de români. De aceea, avem obligația să ne asigurăm că această resursă nu este risipită sau consumată extensiv până al dispariția ei”, explică Huțucă. „Lacurile cu proprietăți curative au avut dintotdeauna un statut special, iar exploatarea resurselor s-a făcut cu o autorizație specială care conțineau prevederi clare. Astfel, bazele balneoclimaterice care îl extrăgeau, aveau obligația de a întoarce nămolul folosit în lac, preferabil în aceleași cuiburi din care a fost scos. Acum suntem în situația în care pentru prima dată se dă o licență de exploatare a nămolului fără a ști dacă contractul respectă legile statului și legile naturii”, spune Huțucă.

Liderul liberal amintește că acest demers a început pe timpul guvernărilor PSD și că a reacționat de fiecare dată.

 • „Guvernele pesediste girate de Liviu Dragnea au început demersul de concesionare a unei părți din Lacul Techirghiol, motiv pentru care am fost rugat de specialiștii din județ, și nu numai, să intervin pentru a apăra această resursă balneoclimaterică unică. De aceea, în timpul guvernărilor PSD am făcut patru interpelări către Guvern în care am atras atenția că se pregătește un act îngrozitor. Le-am transmis și lor, și transmit și acum, mesajul specialiștilor care atrag atenția că o exploatare sistematică a unui habitat labil, fără a se ține cont de toate măsurile de protecție și regenerare obligatorii, pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Mării Negre”, mai spune Huțucă.

Liderul PNL Constanța explică și că stațiunile balneare de la Marea Neagră au rezultate spectaculoase tocmai datorită nămolului sapropelic din Lacul Techirghiol.

 • „Dacă acest nămol sapropelic, cu toate proprietățile sale terapeutice, nu va mai exista, turiștii vor înceta să mai vină aici. S-ar pierde astfel atât o sursă de sănătate unică cât și mii de locuri de muncă legate de această industrie”, spune Huțucă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Ciumarosie rusă PSD sunt hotărâți să distrugă tot ce România are mai important,mai valoros,mai frumos.chiar ciumarosie rusă este care e hotărâtă să distrugă Romania

  • Șobo,
   Și ce mai luptă holera galbenă cu ciuma roșie…. Spune-ne când au anulat pensiile speciale instaurate de ciuma roșie? Când au interzis pensionarea la 40-45 de ani? ZI????

  • Acum Ciuma Galbena a concesionat lacul. Exact in conditiile distructive pe care a incercat P$D sa le impuna si n-a reusit. Ciuma Galbena in toata splendoarea. Dupa ce a distrus Cascada Bigar, prin pastravariile care au modificat debitul raului, acum vor sa omoare si lacul Techergiol.

 2. Numai gura e de tine. V-ați băgat oamenii unde trebuie, și cam atât. Restul, pauza, te doare f i x in p i x.

 3. Directorul general ANRM a fost numit de Citu acum 4-5 luni, iar ceilalti din conducere au fost numiti tot de PNL, in afara de cei ramasi acolo din vremea PSD.
  Asa ca Hutuca sa se planga la conducerile PNL si PSD daca e nemultumit! 😛

  • pai, exact asta face.