G4Media.ro

Bloomberg: Republica Moldova întârzie un acord esențial pentru Marea Britanie pentru că…

Bloomberg: Republica Moldova întârzie un acord esențial pentru Marea Britanie pentru că un diplomat de la Chișinău nu a primit viză pentru Anglia

Supărarea unui diplomat moldovean ar putea aduce un prejudiciu de 1.7 trilioane de dolari Marii Britanii, informează Bloomberg, citată de Agora. Republica Moldova s-a alăturat celor șase țări care vor să împiedice intrarea Marii Britanii în Acordul privind Achizițiile Publice a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Acest lucru s-a întâmplat după ce consilierului economic al Republicii Moldova la OMC, Corina Cojocaru, i-a fost refuzată viza de intrare în Marea Britanie.

După ce va părăsi definitiv Uniunea Europeană, Marea Britanie va trebui să intre, ca stat independent, în grupul țărilor care sunt parte a Acordului OMC privind Achizițiile Publice. Acest acord permite țărilor semnatare să aibă acces la finanțarea proiectelor publice în valoare de 1,7 trilioane de dolari SUA.

Pentru britanici, partea proastă e că intrarea Regatului Unit în acest acord depinde de voința altor țări europene, scrie Bloomberg. Una dintre ele, Moldova, s-a alăturat grupului format din SUA, Israel, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud și Ucraina, care vor să blocheze participarea Marii Britanii în acest acord de achiziții publice.

Potrivit sursei, motivul ar fi faptul că Corina Cojocaru, consilierul economic al Republicii Moldova la OMC, dar și ceilalți membrii echipei sale nu au putut să obțină, în 2017, viza care le-ar permite să intre pe teritoriul Marii Britanii.

„Eu nu am putut obține viza cu pașaport diplomatic pentru a merge la Londra să negociem cu privire la achizițiile publice”, a spus Cojocaru. Oficiala a afirmat că vizita sa la Londra nu urma să fie în contextul negocierilor accesului Marii Britanii la Acordul OMG privind Achiţiile Publice.

Citește tot articolul pe Agora

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. draga Corina, mai simplu era sa va luati (tu si toata delegația) cetățenia română si apoi Pasapoarte – asa nu aveati nevoie in nici un fel de viza pt UK :))

  2. @silviu_dumitrescu,

    Chiar daca era mai ,,simplu” asa cum spui tu, nu e oare mai simplu sa le arati ca ai su tu coooae daca esti calcat pe bataturi?….eu zic ca a fost cea mai eleganta ,,aroganta” a unei tarisoare mici si fara de pretentii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.