G4Media.ro

Bisericile din Germania au pierdut 430.000 de credincioşi catolici şi protestanţi în…

Foto: Biserica Asam din Munchen / Facebook

Bisericile din Germania au pierdut 430.000 de credincioşi catolici şi protestanţi în 2018

Bisericile Catolică şi Protestantă au pierdut fiecare mai bine de 200.000 de credincioşi anul trecut. Aceste pierderi afectează bisericile, deoarece enoriaşii plătesc un impozit eclezial de 9 la sută din venit, scrie portalul Deutsche Welle.

Biserica Romano-Catolică a pierdut anul trecut 216.078 de membri, iar cea Protestantă aproximativ 220.000, potrivit statisticii publicate vineri de Conferinţa Episcopilor Germani (DBK) şi de Biserica Evanghelică în Germania (EKD).

În total, în jur de 23 de milioane de cetăţeni germani sunt în continuare credincioşi ai Bisericii Catolice şi 21,14 milioane sunt membri ai Bisericii Protestante. Cele două biserici însumează 53,2 la sută din totalul populaţiei germane, care se ridică la mai mult de 83 de milioane de oameni.

Hans Langendörfer, secretar al Conferinţei Episcopilor Germani, a calificat aceste date statistice drept „îngrijorătoare”.

„Fiecare plecare este dureroasă”, a declarat la rândul său Heinrich Bedford-Strohm, preşedintele EKD. „De vreme ce oamenii de azi, spre deosebire de cei din trecut, decid liberi dacă vor să aparţină bisericii, este important pentru noi acum să explicăm şi mai clar de ce mesajul creştin constituie o bază atât de solidă pentru viaţă.

Numărul credincioşilor s-a tot redus în ultimii ani

În Germania se poate renunţa ofical la calitatea de credincios al unei biserici printr-o declaraţie dată în faţa unei agenţii guvernamentale, câteodată un tribunal districtual. În declaraţie nu trebuie menţionat motivul pentru care se doreşte aceasta.

Până când nu renunţă oficial la calitatea lor de membri printr-o declaraţie, credincioşii bisericilor Catolică şi Protestantă plătesc un impozit eclezial de 9 la sută din venit, fapt ce aduce miliarde de euro în vistieria celor două organizaţii. Acest impozit este automat colectat de stat şi vărsat în conturile celor două biserici, la fel ca şi contribuţia la fondul de pensii sau asigurarea socială.

Numărul credincioşilor se va înjumătăţi până în 2060

Un studiu publicat de Universitatea din Freiburg în luna mai conchide că numărul aparţinătorilor principalelor două biserici din Germania va scădea treptat la jumătate în următorii 40 de ani. Potrivit autorilor studiului, fenomenul este motivat în principal de decizia adulţilor de a renunţa la calitatea de enoriaş, de scăderea numărului botezurilor şi de îmbătrânirea populaţiei. Studiul prezice că numărul credincioşilor celor două biserici, care se ridică în prezent la 45 de milioane de oameni, va scădea la 34,8 milioane în 2035 şi la 22,7 milioane în 2060.

Chiar dacă nu există statistici privind motivele acestor plecări din biserică, monitorizări oficiale efectuate în lunile din urmă sugerează o legătură cu scandalurile de abuz sexual în care este implicată Biserica Romano-Catolică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

49 comentarii

  1. În schimb moscheile din Germania au câștigat 1 milion de credincioși musulmani. Noapte buna Germania!

    • Tu ai spune orice, fiindca esti anti-UE si sluga la Tariceanu.

    • Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia

    • @Gigel: țigane ești un dobitoc. La fel și asistatul. 🙂

    • O bine meritata eliberare a oamenilor dupa secole de robie “spirituala”.
      Pana la urma, asa scrie in toate constitutiile lumii, libertatea religioasa este garantata. Fiecare trebuie sa poata alege daca vrea sa fie religios sau nu.

  2. Şi la noi e la fel,doar că nu se arată…

  3. Cum?! Cine nu vrea sa dea bani unor ticalosi mincinosi imbracati in rochii?

    Macar de am avea si noi optiunea sa nu mai dam bani la BOR, aliatii mafiei PSD pentru manipularea alegerilor.

  4. Si nu-i cauta? Ii lasa asa, pierduti? Pacat! Cine se rupe de Dumnezeu, devine precum un zid solid care se transforma in nisip si praf. Isi pierde identitatea si consistenta. Nu se mai poate reintoarce de unde a plecat. Caci unde era omul care nu exista in trup inainte de a se naste? Nici el nu stie, dar negandu-l pe Dumnezeu nu se mai poate reintoarce dupa moarte acolo de unde a plecat.

    • De ce?!?

    • @smarandescu: Tu esti bou? Macar ai citit articolul? In Germania poti opta sa platesti sau nu taxa la biserica. Acei oameni nu or mai vrut sa plateasca acea taxa, aia nu inseamna ca nu mai sunt crestini…

    • @Curiosu’
      Esti curios? Foarte bine, gandeste-te numai la ce anume controlezi tu personal, prin propria ta vointa din buna functionare a corpului tau; temperatura, dozajul infinitezimal al secretiilor hormonale, digestie, circulatie, puls, etc. In plus, organismul uman nu este o masina mecanica cum este automobilul. Este compus din nenumarate populatii de celule distincte, extrem de bine organizate si specializate care laolalta alcatuiesc corpul omenesc. Ce anume contoleaza omul din activitatea bacteriilor dicestive, care asigura o bua digestie si fara de care nu ne-am putea hrani? Sau sa vorbim de sistemul imunitar, fara de care omul ar muri pe loc. Ce anume controleaza infatuatul om din tot ce se petrece in propriul sau corp? Daca esti curios, cauta raspunsuri la aceste intrebari. Eu iti raspund in avans ca nimic. Si atunci? Omul, sau alte vietuitoare totusi exista. Cine le coordoneaza viata reala, existenta? Din punct de vedere material un om viu este identic cu unul mort. Totusi celui mort ii lipsete ceva, anume viata. Defineste viata.

    • @Asistat
      Te asigur ferm ca eu nu sunt bou. Dar in schimb cred ca tu esti bou, pentru ca gandesti si simti la nivelul boului. Verifica-ti cresteul si priveste-te si in oglinda. Poti avea mari surprize! Ai trait macar pentru cateva luni in Germania ca sa poti face comentarii? Pentru tine ca om lacom totul se leaga de bani. Asta este nivelul boului, rumega si se baliga, la fel ca tine, preocupat doar de ce baga in mate. Deci boul esti tu, nu eu.

    • @Smarandache: Hai ca e chiar banal de infirmat ce sustii tu.
      Cum tu sustii ca „din punct de vedere material un om viu este identic cu unul mort.”, decurge ca sustii, in mod absolut analog, ca dpdv material un tren oprit este identic cu un tren in miscare. Ceea ce este fals in mod banal (nici nu e cazul de explicatii din biologie, neurostiinte, etc).
      Ai o premisa falsa, si de aici poti sa demonstrezi logic orice: inclusiv ca Mos Craciun exista!

    • Smarandescu e genul de crestin care umbla cu fusta lu tac’su prin parcuri hehe

    • Smarandache esti un Mare Bou! Tu crezi ca lumea in Germania sta sa arunce cu banii doar ca sa zica ca apartin unei religii?
      Tu crezi ca p’acolo lumea sta sa dea cu portofelu’pe ciolane si sa duca masina la vreun behăitor in rochie?

    • @Curiosu
      Ai raspuns fara substanta, raspuns care compara mere cu pere. Tu te referi la tren, cand eu am spus clar ca omul si in general o fiinta vie nu este o masina. Rasunde cine coordoneaza atat de precis toate procesele care au loc in corpul nostru, cine sincronizeaza perfect toata activitatea milioanelor de celule vii care ne alcatuiesc? In baza carui program bacteriile intestinale descopun hrana in elementele folosite de organism? Povesteste cum faci tu prin propria ta vointa ca sa iti functioneze toate, daca este ata de intelept si le faci pe toate? La un tren e simplu, vine un om care invarte niste manete sau apasa niste butoane si porneste trenul. Acolo totul e cunoscut. Dar tu cum iti reglezi nivelele hormonale in masina corpului tau? Explica-ne si noua, ca noi nu stim. Cum faci sa trimiti elementele nutritive sau minerale exact acolo unde este nevoie in corp? Povesteste-ne! Te urmarim cu mare interes.

    • „Caci unde era omul care nu exista in trup inainte de a se naste?”

      La mama ta în ovar, respectiv la tatăl tău în testicule.

    • @Smarandache: doar nu stai tu bine nici la experimente mentale, nici la biologie. Pe scurt, din punct de vedere material un om viu NU este identic cu un om mort. Mai studiaza!

      Ceea ce faci tu este o incercare nereusita sa ne convingi de teoria Designului Inteligent (ceea ce e tot una cu Creationismul). Au incercat si altii, poate mai inteligenti, dar s-au lovit de zid: regresul la infinit. Cine l-a proiectat pe designer?!

    • @smarandache forta care conduce lucrurile enumerate are multe nume: Dumnezeu, Allah, Buddha, Universul, Inteligenta Creatoare, Lao, Iubire, Energie etc depinde de cel ce se raporteaza la ea.
      Nu este monopolul crestinilor iar faptul ca oamenii aleg alta cale spre aceeasi directie este vazuta ca o amenintare in special de cei ce sunt crestini mai mult in vorba, nu in spirit.

  5. Este tulburator ca in ziua de azi in 2019 cand stiinta ne a demonstrat cum am aparut si informatia o ai la mai putin de o secunda…… tu sa crezi in divinitate Inseamna ca ti ai pierdut ratiunea sau n ai avut o niciodata

    • Ma faci sa rad pentru cat esti de lipsit de logica. Zici ca stiinta a demonstrat. Ok. Dar ce face stiinta? Descopera aidoma unui copil lucruri care exista deja fie ca stiinta le cunoaste, fie ca nu! Dar acele lucruri cum au aparut? La asta stiinta nu stie sa raspunda. Toti infumuratii care se cred buricul pamantului nu sunt capabili sa faca o musca, cu eficienta de fabricatie si inteligenta unei muste, care are un computer de zbor mai performant decat orice avion de ultima generatie si pentru al carei proces de fabricatie nu se risipesc hectare de hale de productie alimentate in flux continuu de masinile de aprovizionare si care nu consuma energia electrica a nu mai stiu cate centrale electrice. Si intreb pe cei „destepti” care ma fac pe mine bou, cine a scris softul computerului de zbor al mustelor, sau chiar si al tantarilor? Voi infatuatilor, chiar nu vedeti padurea din cauza copacilor, sau infumurarilor voastre prostesti? Vreau sa vad si eu pe unul dintre desteptii astia care atunci cand se imbolnaveste de ceva, sa zicem de tiroida, isi regleaza singur nivelele hormonale? Iti urez tie, ” Cel mai prost dintre pamanteni” sa faci experimentul asta sa vedem cat esti de destept, sa te descurci de unul singur, ca nu te mai incape pamantul de atat infumurare cata ai in tine. Sa descoperi ceva facut dinainte nu este o forma maxima de desteptaciune, desi are si asta o valoare. Dati Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu. Iar Dumezeu nu este cum isi inchipuie toti neevoluatii, un batran cu barba alba care sta pe nori, este mult mai mult, infinit mai mult decat ne putem noi imagina in spatiul nostru restrans la cele trei dimensiuni plus timpul.

    • @Smarandache: Cum stii?

    • @smarandache
      Poti sa te hotarasti pe cine vrei sa promovezi prin aparitia-ti cuantica pe aceste meleaguri: biserica sau pe Dzeu? Pentru ca sunt 2 notiuni foarte diferite in opinia mea, iar acest articol se refera doar la una din ele.

  6. Biserica este intemeiata de escroci pentru a-i abuza pe prosti.

  7. greu cu traducerile cand jurnalismul copy paste de pe google translator.
    Taxa nu este 9% din venit, ci 9% din taxa pe venit.

    Castigi 50.000 euro, platesti o taxa pe venit de 20%, prin urmare 10.000 euro merg la stat. Din acei 10.000 de euro, statul vireaza 9% bisericii, adica 900 de euro.

    CLAR?

    • @Adrian
      Daca vrei sa fii mercantil, asta este, stai calare pe banii tai si nu dai la nimeni nimic. dar nici sa nu astepti sa primesti ceva, pentru ca de ce ti-ar da tie altii bani cand tu vei fi in nevoie, daca asta este crezul tau? Nici nu dai, dar nici sa nu primesti. In Germania biserica nu se indoapa cu bani cum cred multi, face multe acte de caritate dar despre care nu se vorbeste in public, asa cum este si crestineste. Asta e valabil la toate bisericile crestine, binele se face discret.

  8. religia a aparut atunci cand primul smecher a intalnit primul fraier si i-a propus fraierului sa ii intermedieze el relatia cu Dumnezeu

    • Si pe fraier cine l-a facut? Dar pe smecher? Cum de au aparut ei? Haide, povesteste! Confunzi pe Dumnezeu cu cladirile unor biserici si cu slujitorii religiilor care sunt si ei tot oameni, mai vrednici sau mai nevrednici. Dar faptul ca unii oameni sunt nevrednici nu il desfiinteaza pe Dumnezeu. Nici cei vrednici nici cei nevrednici nu au aparut din neant, exista o inteligenta creatoare in mod evident, pentru ca lucrurile perfect organizate nu apar decat ca urmare a unor activitati inteligente. Altfet totul ar fi nisip si pulbere. Sau nici atat.

  9. exact, „religia e opiumul popoarelor”. Karl Marx, idolul globalistilor.

  10. @Asistat
    Intr-un singur rand ti-ai descis perfect nivelul tu de intelegere a lumii. Atata poti, atata spui, dar nu te necaji, e un loc sub soare si pentru cei ca tine, atata cat au ei zile de trait.

  11. Smarandache mi e prea lene sa ti raspund fug de responsabilități si prosti cat pot sunt la maratonu’ vietii atata doar EVOLUTIE

    • OK. Traieste cum poftesti. Totul iti este ingaduit, desi nu tot ce iti este ingaduit iti este si de folos. Dumnezeu l-a dotat pe om cu liberul arbitru ca sa poata distinge si alege, pentru ca altfel il facea robot. ma bucur ca fugi de prosti, desi nu cred ca poti fugi la infinit de tine insuti.

  12. Nu i rau.putin mai prost si eram fericit

  13. Smarandache, imi place cum gindesti, dar la modul cum vorbesti cred ca mai este de lucrat. ?
    Fii blind si respectuos chiar si cu cei care te contrazic. Unii, evident, din ignoranta combinata cu imfatuare. Dar, nu uita, asta au invatat de mici, asta lu s-a livrat la pachet, cu titlu de adevar absolut. Sintem tot tributari ideologiei marxiste, la 30 de ani dupa caderea comunismului. In Occident e la fel. Ce au semanat sovieticii in anii ’60-’70 aduce roade acum. Traim in epoca „post truth”, iar ignoranta si ingimfarea (ca si coruptia!) nu au granite nationale sau religioase. Brainwashing functioneaza nu numai la unii religiosi, ci si in universitati. Sint studii care dovedesc asta, nu inventez eu.
    Dar fiecare om merita iubire si respect, daca vrem sa aratam ca sintem urmasii lui Hristos. Nu te lasa provocat si nu raspunde cu aceeasi.moneda.

    Numai bine! ?

  14. E mai bine in Romania ca lumea se duce cica la biserica dar degeaba : tot se fura, oamoara, insala, corupe pe scara mare!

    • Fraierii se roaga in biserica ”da doamne” iar Patriarhul Daniel vredniceste infractorii care impart prada cu el.

  15. Vreau doar sa ii multumesc lui Smarandache pentru comentarii! Felicitari omule!
    Ma bucur enorm ca in haosul mediatic si incult de astazi unii mai cauta esenta si isi pun intrebari.
    Biserica este cea care ne-a civilizat si iubirea este ceea ce ne leaga.
    Nici preotii nu sunt perfecti cum nici noi nu excelam zilnic in viata noastra de zi cu zi!
    Cand un copil, animal, etc este chinuit in noi ceva se revolta pentru ca indiferent ce spunem exista un fir nevazut intre noi care se numeste iubire.
    Asa cum internetul ne conecteaza pe toti prin diverse device-uri asa iubirea ne uneste invizibil, ca un fel de wifi infinit.
    Cand nu existau corporatii, banci, magazine, universitati, etc biserica era scoala, suport pentru vaduve, parinti orfanilor, cantina saracilor, doctori , etc.
    Daca v-ati depasit parintii in cultura si educatie acum de ce nu ii aruncati la gunoi?
    Pentru ca ii iubiti, le sunteti recunoscatori, etc.
    Si ei va iubesc chiar daca ei sunt pensionati, huliti, umiliti, etc.
    Nu putem trece peste etape, nu putem sari de la gradinita la facultate dar in fiecare zi a vietii suntem mai buni decat altii si mai prosti decat unii. Este legea firii si ar trebui sa nu uitam niciodata datorita cui existam!
    Cel ce ne-a creat are privire de ansamblu 9e cand noi suntem cate o mica piesa dintr-un puzzle imens.

  16. Cultura publica a homosexualitatii, promovata pe toate canalele si in toate felurile, incat nu mai poti mentiona sau citi in unele ziare vestice barbati sau femei fata sa adaugi heteresexuali, au dat lovitura bisericilor in ultimii ani nu un val nou de ateism : unii le-au parasit ca sunt prea conaervatoare (catolicii) altii pentru ca sunt prea moderne (protestantii).

  17. Corect Ion, dar in Biserica exista f multi oameni care pot da clasa oricarui academician. Poate ca nu sunt milioane dar sunt destui cat sa ne ajute sa supravietuim ca natie.
    Dupa ateismul impus , biserica se lupta sa iasa din impas, dar depinde de fiecare dintre noi daca o sustinem. Averea bisericii ramane, pe canc hotia guvernantilor se duce pe sampanii, amante, excursii de lux, etc.
    Preotul nu pleaca cu biserica in spinare dar politicianul x vinde si pleaca din tara daca nu ii convine.
    Dam bani aiurea pe tot felul de impozite, prostii si ma intreb daca o fi asa complicat sa dam si bisericii cate un leu.
    Buna sau rea, biserica asa conservatoare cum este ramane bobul de grau de odata semanat poate sa se inmulteasca.

  18. Minti spalate unde este saracie bisericile se tot construiesc si popii se imbogatesc .unde este saracie multa si prostie multa.

  19. sa ia iegzemplu de la partid, din romania. popii nu platesc impozite si merg cu maibahu. pompeaza partidul bani in ei de speriat. de speriat enoriashii. dar astia, nimic. lemn. cu ochii la cea de a doua biserica a tarii, a3

    • Daca erau biserici oamenii ar fi fost altfel, de aceea de construiescl
      Sa inteleg ca toti crestinii sunt spalati pe creier? Atentie mare ca exista mii de medici, armata, politie, academicieni, ingineri, etc care in opinia unora sunt idioti deoarece merg in biserici.
      Aia care nu va cer spaga, care nu se lasa cumparati cu o punga de partid dar care sunt suficient de inteligenti incat sa stea deoparte si sa se lase jigniti…de cei * murdari* pe creier.
      Va sfatuiesc pe toti cei ce va incurcati de trogloditii care merg la biserica sa intrebati intai medicul, pompierul, etc daca merge la biserica si daca raspunde afirmativ sa cautati altul sa va rezolve problema!
      Doar sunt spalati pe creier nu?!!

  20. Ateismul este în creștere în Europa însă la nivel mondial este singura religie care scade datorită natalității scăzute. Pe plan mondial, la atei natalitatea este de 1.4, la creștini de 2.1 și la musulmani de 2.9. În 2050 numărul musulmanilor se va apropia de cel al crestinilor, care vor creste până la 3 miliarde. Ateismul dispare iar nemții sunt în contra timp fata de trend-urile mondiale.

  21. Religia va dispărea în curând pentru că tot prostul a început să își dea seama că nu există divinitatea

  22. N-o fi chiar 9% ci mai aproape de 0.9%. Dar ati fost aproape sa nimeriti.
    https://www.smart-rechner.de/kirchensteuer/rechner.php