G4Media.ro

Biserica Ortodoxă și-a impus omul la șefia Secretariatului pentru Culte. Ciolacu l-a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Biserica Ortodoxă și-a impus omul la șefia Secretariatului pentru Culte. Ciolacu l-a numit secretar de stat pe directorul trustului Trinitas, Ciprian-Vasile Olinici

Premierul Marcel Ciolacu a semnat, vineri, decizia de numire a lui Ciprian-Vasile Olinici în funcția de Secretar de stat, la Secretariatul pentru Culte. Olinici este un apropiat al conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), conducând trustul Trinitas. El preia poziția pe care a eliberat-o, prin demisie, Victor Opaschi, un specialist pe problemele cultelor.

O parte dintre liberali s-au arătat nemulțumiți că Opaschi ar fi fost forțat să demisioneze când premierul Ciucă mai era în funcție, la cererea patriarhului Daniel.

Potrivit surselor G4Media, înlocuirea lui Opaschi cu Ciprian-Vasile Olinic s-a făcut după ce actualul premier PSD, Marcel Ciolacu s-a întâlnit la cină cu Patriarhul Daniel.

Controversele pe acest subiect au început după ce fostul premier Nicolae Ciucă l-a eliberat din funcție pe Opaschi, existând temerea că viitorul secretar de stat ar putea înclina balanța către sprijinirea anumitor culte în detrimentul altora.

Opaschi (74 de ani), fost consilier al lui Ion Iliescu, ocupa această funcție de 10 ani. ”A avut un mandat echilibrat în care a făcut alocări bugetare pentru toate cultele fără să țină cont strict de ponderea demografică. Nu a fost perceput ca apropiat al vreunui cult”, a spus pentru G4Media un lider liberal. Pe de altă parte, el este considerat apropiat de un serviciu secret.

De ce este importantă miza Cultelor? Secretariatul de stat pentru Culte îndeplinește, prin lege, mai multe funcții legate de relația dintre stat și reprezentanții tuturor cultelor religioase. Pe lângă acest rol de reprezentare și mediere, instituția decide și modul în care se împart fondurile bugetare între cultele recunoscute.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. O veste buna pentru noi credincioșii.

  2. Pai mutare buna, ca sa miste alienatii din biserici sa sustina p$, D, ca tineretul n-ar pune stampila pe ei nici daca i-ai bate

  3. România e in Evul Mediu.

  4. USL e sluga preaplecată a BOR. Nici o masă fără pește, nici un guvern fără binecuvântarea BOR. Ți-e greață de politicienii ăștia slugarnici dar fără nici un Dumnezeu.