G4Media.ro

Biserica Ortodoxă Sârbă şi-a ales joi un nou patriarh: Episcopul Porfirije Peric,…

Biserica Ortodoxă Sârbă şi-a ales joi un nou patriarh: Episcopul Porfirije Peric, în vârstă de 59 de ani, e considerat un modernist în interiorul bisericii

Biserica Ortodoxă Sârbă şi-a ales joi un nou patriarh, care va conduce această influentă organizaţie religioasă într-o perioadă în care Serbia pendulează între aderarea la Uniunea Europeană şi legături puternice cu Rusia, principalul său aliat din zona ţărilor slave, informează Agerpres, conform Reuters.

Episcopul Porfirije Peric, în vârstă de 59 de ani, considerat un modernist în interiorul acestei biserici conservatoare, va fi cel de-al 46-lea patriarh al Serbiei şi devine astfel succesorul patriarhului Irineu, care a murit în noiembrie din cauza maladiei COVID-19 la vârsta de 90 de ani.

„Sfântul Sinod al Episcopilor l-a ales pe eminenţa sa episcopul mitropolit de Zagreb şi Ljubljana, Porfirije, drept patriarh al Serbiei”, a anunţat Biserica Ortodoxă Sârbă într-un comunicat.

Patriarhul Porfirije va conduce o biserică cu 12 milioane de credincioşi, care trăiesc în Serbia, alte cinci foste republici iugoslave, Kosovo şi în dioceze din Statele Unite, Australia şi Europa Occidentală.

Biserica şi guvernul de la Belgrad se bucură de sprijinul Rusiei în ceea ce priveşte refuzul lor de a recunoaşte independenţa Kosovo, o fostă provincie din sudul Serbiei, populată majoritar de etnici albanezi.

Sârbii şi Biserica Sârbă consideră Kosovo drept leagăn al creştinătăţii ortodoxe sârbeşti şi gazdă a unora dintre cele mai importante mănăstiri şi situri religioase ale lor.

Clopotele bisericilor din Belgrad au răsunat joi după ce Porfirije a fost văzut în timp ce ieşea din Catedrala Sfântul Sava din capitala Serbiei, unde a avut loc votul Sfântului Sinod.

Patriarhul Porfirije va fi întronizat oficial în zilele următoare.

 

Sursa Foto: Facebook, Dragutin Matak

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Pentru ortodocsii din Serbia, nu exista alternative la Biserica Ortodoxa Sarba, deci BOS nu are nevoie de „sprijinul” lui Dughin. Sprijin ca sa ce?

    Pe de alta parte, stiti cine neaga independenta Kosovo? Dughin, am inteles; dar ar mai fi si unul Joianis, daca ati auzit de el.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.