G4Media.ro

Biserica Ortodoxă Română ia în calcul canonizarea Părintelui Arsenie Boca: Va fi…

Biserica Ortodoxă Română ia în calcul canonizarea Părintelui Arsenie Boca: Va fi cercetată în documentele CNSAS activitatea din perioada 1945-1989

Biserica Ortodoxă Română anunță că a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca și de documentația înaintată în acest sens, transmite site-ul oficial Basilica.ro.

”A fost aprobată transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români. Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală. De asemenea, vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989 (…) Canonizarea sfinților fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoții de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii”, a transmis BOR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. BOR ia o pauza de la reinventarea legionarilor si face un gest care consolideaza influenta printre romanii disperati.
    Nasol, mai ales ca niciun politician nu are curaj sa ii infrunte. Complici la reintoarcerea Romaniei in vremuri grele si la apropierea ei de Rusia.

  2. Dupa parerea mea de mirean nespecialist, Sfantul Arsenie Boca iñdeplineste cu asupra de masura criteriile de canonizare.
    Dumnezeu isi stie sfintii Lui, oamenii au sansa sa ii recunoasca.

  3. Daca a colaborat cum trebuie, e sfant, daca nu, nu.

  4. Ce mișto:
    „… cercetători istorici permanenți desemnați … să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea … în perioada 1945-1989…”.
    Pe cînd, sfințiile voastre, lista slujitorilor Domnului aflați în solda Satanei din ’45 în’89?! Că-i sfințim pe toți, să dea dracii de nu!!!

  5. cu un asemenea titlu, semnat de „redactie”, nici nu ma mira continutul comentariilor.

    Arsenia Boca a fost inchis in mai multe randuri dupa 1945, iar dupa 1960 a fost obligat sa iasa din manastire si a trait in bucuresti. ca un element „periculos” al regimului comunist, a fost urmarit in permanenta de securitate. pentru cei care au curiozitatea de a afla adevarul, exista note semnate de agenti ai securitatii, fiind identificat cu numele „Pictorul, la fel si cateva poze.

    si am impresia ca in cazul ipotetic in care ar reveni un regim totalitar in Romania, persoane ca „Aveti ce votati”, „ofCAER” ar fi printre primii care s-ar oferi voluntari sa scrie note informative.

    • Tu ești de-o teapă cu acei „sfinți prelați”, lucrători plini de rîvnă la mănăstirea Secu și carea-acum se cocoața pe sfințenia unuia singur îndarătnic tare, precum dintru-nceputuri s-au cocoțat pe Crucea lui Iisus. Cocoțat, cocoțat, da’ ești dus bine cu pluta.

  6. Pentru cine nu stie, părintele Arsenie Boca a fost urmărit de securitate fără motive bine întemeiate,pe numele” obiectivul Bratu”, cititi cartea cu acelas titlu. Deci,fara sa mai i se caute motive,merita cu prisosinta canonizarea. Era un sfant încă de când era in viata pentru că a vindecat mulți oameni care s-aù dus la dansul.

  7. as vrea sa adaug daca se poate in semn de respect pt parintele arsenie boca sa se faca si zi cu rosu in calendar, liber de la munca

  8. Din pacate, parintele Arsenie Boca nu este un sfant, ci este un inselat. Aceasta notiune, de „inselat”, nu este cunoscuta decat adevaratilor credinciosi practicanti si specialistilor in istoria Bisericii. Daca va fi canonizat, ortodoxia din Romania va primi o mare lovitura. Fenomenul „Arsenie Boca”, puternic impulsionat de mass-media, este similar celui de la Maglavit, marea inselare din secolul trecut, sau cu inochentismul, cea din secolul al XIX-lea. Facerea de minuni nu este suficienta pentru a declara un sfant in Ortodoxie, ci dreapta credinta si ortopraxia, care sunt alterate, in cazul parintelui Arsenie Boca. „Cea mai mare virtute este discernamantul” – a spus Sfantul Antonie cel Mare. Ori, in cazul acestei intentii de canonizare, ierarhii B.O.R. trebuie sa aleaga pe muchie de cutit, fara sa se lase influentati de fenomenele de masa, care trebuie sa ridice mereu semne de intrebare. Avem sfinti cu adevarati mari, care fac minuni adevarate si mult mai mari, cum ar fi Sfantul Ilie Lacatusu, despre care nu se vorbeste nimic, desi mereu vin oameni la el sa se roage. De ce nu il canonizeaza pe acesta mai intai, ca acesta este un sfant autentic, cu sfinte moaste neputrezite si frumos mirositoare! Si acesta a facut puscarie si a suferit din cauza comunistilor. Dar pentru Arsenie Boca s-a facut multa reclama, din pacate.