G4Media.ro

Biden se opune unei „recunoaşteri unilaterale” a Palestinei. Casa Albă avertizează Israelul…

sursa foto: ATTA KENARE / AFP

Biden se opune unei „recunoaşteri unilaterale” a Palestinei. Casa Albă avertizează Israelul împotriva unor represalii financiare vizând Autoritatea Palestiniană, după ce Bezalel Smotrich vrea să pună părţii financiare a Acordurilor de la Oslo

Preşedintele american Joe Biden consideră că un stat palestinian trebuie să vadă lumina zilei prin negocieri directe între părţi, nu prin recunoaşteri unilaterale”, subliniază o purtătoare de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale (NSC), Adrienne Watson, insistând că şeful statului american este un ”susţinător aprig al unei soluţii cu două state”, relatează AFP, conform News.ro.

NSC face această dclaraţie după ce Spania, Irlanda şi Norvegia au decis să recunoască Palestina.
 

”Sperăm ca recunoaşterea noastră şi motivele ei să contribuie la determinarea altor ţări europene să urmeze această cale”, a subliniat miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez. ”Cu ct vom fi mai mulţi, cu atât vom avea mai multă forţă (…) să relansăm procesul politic care poate conduce la un acord de pace”, a insistat el.

Irlanda, la fel, consideră că ”soluţia cu două state este singura cale credibilă în vederea unei păci între israelieni şi palestinieni”, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă premierul irlandezSimon Harris.

”Fiecare ţară este liberă să ia propriile decizii” în privinţa recunoaşterii Palestinei, a comentat soncilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan.

Însă el a avertizat Israelul cu privire la eventuale represalii financiare împotriva Autorităţii Palestiniene (AP).

”Aceasta este o decizie strategică, deoarece reţinerea unor fonduri destabilizează Cisiordania, subminează căutarea securităţii şi prosperităţii palestinienilor – care sunt în interesul Israelului – şi nu trebuie să fie reţinute fonduri care permit furnizarea de bunuri şi servicii”, a subliniat reprezentantul Casei Albe.

În virtutea Acordurilor de la Oslo din anii ’90, Israelul colectează bani în contul Autorităţii Palestiniene în Cisiordania ocupată.

Însă transferurile de fonduri către palestinieni au fost întrerupte în urma atacului Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

Ministrul israelian al FinanţelorBezalel Smotrich, un reprezentant al extrei drepte israeliene, vrea să pună capăt acestui acord financiar, în care Norvegia a fost implicată ca mediator.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...