G4Media.ro

Biden: Antisemitismul nu îşi are locul în campusurile universitare şi nicăieri în…

Sursa foto: Pixabay

Biden: Antisemitismul nu îşi are locul în campusurile universitare şi nicăieri în SUA

Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminica aceasta că antisemitismul „nu-şi are locul” în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la prestigioasa Universitate Columbia cer ca instituţia să rupă legăturile sale financiare cu Israelul, informează luni AFP, transmite Agerpres.

„În ultimele zile, am fost martorii unor hărţuiri şi apeluri la violenţă împotriva evreilor”, a declarat Joe Biden într-un comunicat, în ajunul Paştelui evreiesc care începe luni seara.

„Acest antisemitism flagrant este inacceptabil şi periculos, şi nu-şi are câtuşi de puţin locul în campusurile universitare şi nicăieri în ţara noastră”, a continuat preşedintele american.

Protestând împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, studenţi pro-palestinieni ai universităţii new-yorkeze Columbia – care are un program de schimburi cu Tel Avivul – cer ca instituţia să boicoteze orice activitate în legătură cu Israelul.

Circa o sută dintre ei, care au ocupat peluzele campusului, au fost arestaţi joi de poliţie.

Potrivit ziarului studenţesc Columbia Spectator, „un grup de circa zece contramanifestanţi proisraelieni s-a confruntat cu cazuri de antisemitism” în campus, sâmbătă seara, „potrivit unor interviuri cu studenţi şi înregistrări video”.

Un rabin afiliat unei organizaţii de studenţi evrei ortodocşi din Columbia, Elie Buechler, i-a sfătuit „cu tărie” pe studenţii evrei să se întoarcă la casele lor duminică, a transmis CNN. Recentele evenimente „au arătat clar că securitatea publică de la Universitatea Columbia şi poliţia din New York nu pot garanta securitatea studenţilor evrei”, a scris Elie Buechler într-un mesaj către circa 300 de studenţi, potrivit canalului de televiziune.

Hillel, o altă organizaţie evreiască de la Universitatea Columbia, a declarat la rândul său pe platforma socială X că studenţii evrei nu ar trebui să plece din campus, ci că universitatea trebuie „să facă mai mult pentru a asigura securitatea studenţilor noştri”.

De la începutul conflictului între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, campusurile americane au fost scena unor tensiuni şi voci care s-au ridicat pentru a denunţa o ascensiune a antisemitismului.

Republicanii au preluat subiectul şi, după o audiere tumultoasă în Congres, preşedinta Universităţii Pennsylvania, Elizabeth Magill, apoi omoloaga sa de la Harvard, Claudine Gay, au demisionat, în decembrie şi respectiv în ianuarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...