G4Media.ro

Biden a anunţat cea mai semnificativă consolidare a relaţiilor de apărare cu…

Sursa foto: Eugene Hoshiko / POOL / AFP

Biden a anunţat cea mai semnificativă consolidare a relaţiilor de apărare cu Japonia de la Războiul Rece

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri cea mai semnificativă consolidare a relaţiilor de apărare cu Japonia de la Războiul Rece şi o cooperare sporită în domeniul apărării aeriene extinsă la Australia, cu ocazia vizitei premierului japonez Fumio Kishida la Washington, axată pe întărirea legăturilor lor în faţa Chinei, relatează France Presse conform Agerpres.

„Împreună, ţările noastre iau măsuri importante pentru a întări cooperarea în materie de apărare şi de securitate”, a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă comună cu premierul nipon.

„Este evoluţia cea mai importantă a alianţelor noastre de la sfârşitul Războiului rece”, a spus el, menţionând modernizarea „structurilor de comandă şi de control, interoperabilitatea şi planificarea armatelor noastre pentru ca ele să poată lucra împreună în mod transparent şi eficient”.

„Am plăcerea de asemenea să anunţ că, pentru prima oară, Japonia, SUA şi Australia vor crea o reţea de rachete aeriene şi o arhitectură de apărare”, a afirmat Joe Biden, aceste două ţări fiind esenţiale pentru strategia sa de a concura cu China.

Biden a ţinut totodată să sublinieze că întărirea alianţei militare cu Japonia este „pur defensivă”.

La rândul său, premierul japonez a invitat la „pace şi stabilitate” pe fondul tensiunilor între China şi Taiwan.

În semn de apropiere, Biden a indicat, de altfel, că un astronaut japonez va fi primul neamerican care va ateriza pe Lună în cadrul unei misiuni spaţiale americane.

Preşedintele american l-a primit cu fast la Casa Albă pe premierul japonez, vorbind despre un parteneriat la fel de „înfloritor” ca şi cireşii primăvara.

Într-o ceremonie în cursul dimineţii, el a salutat un conducător „vizionar şi curajos” şi a lăudat alianţa „indestructibilă” între cele două ţări.

În 1912, primarul capitalei nipone Tokyo a făcut cadou Washingtonului câteva mii de cireşi, a căror înflorire atrage în fiecare an turiştii în capitala americană.

Fumio Kishida i-a urmat exemplul, spunând că ţara sa va dona încă 250 de cireşi pentru a marca cea de-a 280-a aniversare a fondării Statelor Unite în 2026.

Soţiile celor doi lideri, Jill Biden şi Yuko Kishida, au fost, de asemenea, prezente la ceremonia de primire, care a fost urmată de o reuniune de lucru înainte de un dineu de gală.

Premierul, în vârstă de 66 de ani, este primul lider japonez care primeşte onorurile unei vizite de stat la Washington după Shinzo Abe în 2015.

Aceasta subliniază importanţa pe care o acordă preşedintele american consolidării alianţelor în faţa unor ţări precum China, Rusia, Coreea de Nord şi Iran, într-o lume din ce în ce mai nesigură, comentează AFP.

„Este un summit excepţional şi istoric”, a declarat presei, înaintea acestei vizite, un înalt funcţionar al administraţiei americane.

Circa 54.000 de militari americani staţionează în Japonia, notează AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. este acelasi premier care a trecut prin bukale sa bea o cafea ca nu era nimeni disponbil din subcalsa politica?

  2. Shinzo Abe