G4Media.ro

Benzina s-a scumpit cu peste 20% în 12 luni, iar motorina cu…

sursa foto: Petrom

Benzina s-a scumpit cu peste 20% în 12 luni, iar motorina cu 15%. Prețul la carburanți crește în continuare

Carburanții s-au scumpit accelerat în ultimele luni, ca urmare a creșterii prețului petrolului, relatează Digi24.ro. Șoferii lasă acum la pompă cu un leu mai mult față de cât lăsau în aprilie, anul trecut, pentru un litru de benzină, care a trecut iar de 5,5 lei. Scumpiri au fost și la motorină. Majorarea prețurilor la carburanți ar urma să se reflecte și în prețurile de la raft.

Anul trecut, în luna aprilie, un litru de benzină costa 4,51 de bani, iar cel de motorină era 4,71 de bani. La un an distanță, la pompă se înregistrează o creștere de 22% în cazul benzinei și de 14,8% în cazul motorinei. Asta înseamnă că un șofer plătește pentru un litru de benzină 5,50 de bani, iar pentru un litru de motorină aproximativ 5,42 de bani.

Șoferii spun că resimt creșterea prețurilor la carburanți și unii se gândesc să renunțe la mașină, cu atât mai mult cu cât și vremea se încălzește.

– Sper ca în felul ăsta oamenii să se orienteze către alte mijloace de transport, inclusiv eu doresc să-mi iau o trotinetă, să scap de mașină, sincer, e durere – a relatat un șofer pentru Digi24.

„Creșterea prețului carburanților din România trebuie pusă pe seama avansului prețului petrolului de la nivel mondial care crește de la o lună la alta. Anul trecut pe vremea aceasta petrolul era undeva la 22 de dolari, acum este undeva la 65 de dolari”, explică analistul economic Adrian Negrescu.

Prețurile la pompă au început să crească din noiembrie

Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți al Comisiei Europene, românii plătesc, în continuare al doilea cel mai mic preț din Europa la benzină și motorină, după bulgari. Scumpiri ale carburanților au avut loc și în alte state din Uniunea Europeană, chiar dacă gradul de utilizare a şoselelor de pe continent este, în medie, cu 30% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei, relatează Digi24.ro.

Sursa foto: Petrom

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

15 comentarii

 1. Fiti destepti si renuntati la masina. De ce insistati sa aruncati cu banii pe geam?

  • Urla… pedalează in continuare

  • Avem incredere deplina in guvernul WernerPNLUSRPLUS ne conduce pe inalte culmi de progres si cilivizatie.

  • Mulțumim din inima Partidului Pluserist Român! Pentru toate prețurile mărite, pentru toate familiile dezbinate, pentru rău platnici, pentru toți tinerii spălați pe creier! Bine că unii și-au mai revenit… ăia care nu fumează. Tot înainte pentru propășirea asupritorilor neamului românesc, a vacanțierilor și a schiorilor impotenți emoțional. Trăiască!

 2. Românica, țara tuturor hoților!

 3. Pretul carburanților a crescut, pretul alimentelor la fel, mai intereseaza pe cineva cat este cotația euro sau robor. Avem preturi la utilități și toate celelalte peste nivel UE dar avem salarii mizerabile de lumea a3a .Câtă ipocrizie.

 4. Pentru ca se cumpara. Inca.

 5. Mulțumim din inima Partidului Pluserist Român! Pentru toate prețurile mărite, pentru toate familiile dezbinate, pentru rău platnici, pentru toți tinerii spălați pe creier! Bine că unii și-au mai revenit… ăia care nu fumează. Tot înainte pentru propășirea asupritorilor neamului românesc, a vacanțierilor și a schiorilor impotenți emoțional. Trăiască!

 6. MAI E PUTIN SI E SCOS TOV dragnea. CE GASESTE EL SCHIMBAT LA IESIRE ? VORBIND DESPRE LEGI DE EXEMPLU ?

 7. Benzina si mtorina nu s-au scumpit. Leul s-a devalorizat. Atunci cand vrei salarii mar, valoarea leului o ia la vale.

  • @ bratianu

   Bre, eu zic sa faceti toti voluntariat.

   Sa vezi atunci ce leu puternic va fi.

   Anaf -ul calca multinationalele sau doar IMM-urile ?!

   Redeventele sunt mari sau.mici ?

 8. Bună ziua, în România prețul la pompă poate scadea daca guvernul renunță la aciză, dar noi plătim la pompă / L ca și afara unde salariile sunt în Euro.
  Încă nu am auzit pe nimeni să aliniem veniturile ca afară, am auzit doar să aliniem costurile.
  Nu am auzit să creștem puterii de cumpărare, am văzut doar scăderea puterii de cumpărare prin mecanismele politicii luate de statul Român.