G4Media.ro

Belgia revine la starea de urgență începând de luni. Se închid localurile…

Belgia revine la starea de urgență începând de luni. Se închid localurile pe timp de noapte, sunt interzise adunările în grupuri, iar cetățenii nu vor avea voie să circule noaptea fără un motiv întemeiat

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a anunțat că va fi reinstituită starea de urgență la nivelul țării, pentru următoarele patru săptămâni, din pricina extinderii accelerate a epidemiei de Covid.

Noile măsuri restrictive vor intra în vigoare începând de luni, relatează presa din Belgia.

„Țara noastră se află în cea mai înaltă fază de alertă: Faza 4. Numărul infecțiilor crește în fiecare zi, într-un ritm foarte rapid. Medicii și spitalele noastre sunt supuse unei presiuni puternice. Luptăm o luptă inegală cu acest virus. Astăzi, diferența față de martie-aprilie este că virusul este mult mai aproape. Știm cu toții oameni infectați, aflați în carantină și uneori grav bolnavi”, a explicat premierul într-o conferință de presă pentru a justifica necesitatea revenirii la starea de urgență.

Alexander De Croo a apreciat că din păcate o scădere a numărului de infecții nu se întrevede în perioada imediat următoare.

„Nu vom vedea încă vestea bună în cifre, în următoarele câteva zile”, a spus acesta.

Măsuri restrictive aspre pentru cetățenii Belgiei

Cetățenilor li se va permite să se întâlească în grupuri de maxim două persoane, în afara propriei gospodării. Acasă, vor fi permise grupri de maxim 4 oaspeți, întotdeauna aceiași, cu posibilitate de a se schimba tot la două săptămâni. Pentru acești oaspeți, regulile de protecție necesită a fi respectate.

Telemunca, acolo unde este posibil, va deveni obligatorie din nou. În cazul în care telemunca nu este posibilă, se vor aplica toate normele/condițiile pentru ca oamenii să își desfășoare activitatea în siguranță.

În întreaga țară, barurile și restaurantele își vor sista activitatea după ora 22.00. După două săptămâni, această măsura ar urma să fie reevaluată. Alexander De Croo a anunțat că firmele afectate vor primi sprijn din partea statului.

Se va interzice vânzarea de alcool după ora 20:00.

Se va stabili cadrul legal prin care cetățenilor li se va interzice să-și părăsească casele din motive neesențiale între miezul nopții și 5:00 AM.

Piețele alimentare pot rămâne deschise, urmând toate măsurile care sunt deja în vigoare. În schimb, nu vor mai avea loc piețele de Crăciun și târgurile dedicate sărbătorilor de iarnă.

La întrunirile de după înmormântări sunt permise reuniuni de maxim 40 de persoane.

Guvernul și-a alocat o săptămână pentru a revizui protocoalele pentru activitățile de sport și cultură, în conformitate cu situția prezentă. Pentru alte întruniri sau evenimente în spații închise, care nu au încă un protocol stabilit, sunt permise adunări de maximum 40 de persoane.

„Toate aceste măsuri intră în vigoare de luni, dar nimic nu ne împiedică să începem deja să le urmăm de acum”, a spus De Croo.

„Unii vor numi aceste măsuri nedrepte. De asemenea, virusul este nedrept. Ne afectează pe toți, dar mai ales îi afectează pe cei mai vulnerabili. De aceea trebuie să impunem aceste restricții. În martie și aprilie, noi, belgienii, am arătat că putem face acest lucru. Că putem face ca aceste cifre să scadă. Și o putem face din nou, sunt sigur de asta”, a mai adăugat premierul.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că spitalele pot continua să ofere îngrijirea potrivită tuturor. Copiii trebuie să poată continua să meargă la școală, companiile trebuie să poată continua să funcționeze și oamenii nu trebuie să cadă în depresie”, a declarat și ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke.

Belgia, cu circa 11,5 milioane de locuitori şi cu o mare densitate a populaţiei, a depășit de câteva zile pragul de 10.001 decese, provocate de Covid. Numărul zilnic de decese a crescut la o medie 8-10 persoane, mai ales vârstnici cu probleme de sănătate.

Sursa Foto: brusselstimes.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.