G4Media.ro

Belarusul și-a rechemat ambasadorul din Franța, în urma expulzării omologului său francez…

sursa foto: Administrația Prezidențială Belarus

Belarusul și-a rechemat ambasadorul din Franța, în urma expulzării omologului său francez de la Minsk

Belarusul şi-a rechemat ambasadorul din Franţa după ce a impus duminică plecarea omologului său francez de la Minsk, a anunţat luni diplomaţia din fosta republică sovietică, în plină criză cu statele europene, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ambasadorul Belarusului în Franţa, Igor Fisenko, a fost rechemat la Minsk pentru consultări”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe belarus, Anatoli Glaz.

Ambasadorul Franţei la Minsk, Nicolas de Bouillane de Lacoste, a părăsit Belarusul duminică la solicitarea autorităţilor locale.

Potrivit media belaruse, ambasadorul francez a fost expulzat pentru că nu şi-a prezentat niciodată scrisorile de acreditare preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

‚Franţa nu a recunoscut rezultatul alegerilor de la 9 august 2020 şi nu mi-am prezentat scrisorile de acreditare”, a confirmat Nicolas de Bouillane de Lacoste într-un mesaj video difuzat luni de ambasada Franţei la Minsk.

Potrivit ambasadei, diplomatul a prezentat pe 8 decembrie 2020 „copii ale scrisorilor de acreditare” ministrului afacerilor externe Vladimir Makei.

„Am petrecut aici zile dificile, dar de neuitat (…) Am întâlnit numeroase persoane curajoase şi cu spirit puternic”, a subliniat ambasadorul în mesajul său video, promiţând că soţia lui şi cu el vor rămâne „mereu” alături de belaruşi.

La rândul său, Anatoli Glaz şi-a exprimat luni „regretul sincer” pentru neprezentarea scrisorilor de acreditare ale ambasadorului francez preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

„Avem interesul de a restabili pe deplin funcţionarea celor două misiuni diplomatice”, în Franţa şi în Belarus, a dat el asigurări.

Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, s-a confruntat în 2020 cu o mişcare de protest fără precedent împotriva realegerii sale. Această mişcare a fost progresiv reprimată prin arestări şi exiluri forţate.

Minskul, un aliat apropiat al Moscovei, şi europenii, au de atunci relaţii glaciale, notează AFP.

Sursa foto: Administrația Prezidențială din Belarus

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...