G4Media.ro

Belarusul expulzează marea majoritate a diplomaţilor ucraineni şi acuză Ucraina de acţiuni…

Sursa foto: Siarhei LESKIEC / AFP

Belarusul expulzează marea majoritate a diplomaţilor ucraineni şi acuză Ucraina de acţiuni ”inamicale” şi ”amestec” în afacerile sale interne

Belarusul, un aliat al Moscovei, a anunţat expulzarea majorităţii diplomaţilor ucraineni de pe teritoriul belarus şi a acuzat Ucraina de acţiuni ”inamicale” şi” amestec” în afacerile sale interne, relatează AFP, citată de News.ro.

”Belarusul a decis să reducă numărul diplomaţilor ucraineni pe teritoriul său. Această măsură vizează să pună capăt unor activităţi nediplomatice ale unui anumit număr al membrilor personalului instituţiilor diplomatice ucrainene”, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului belarus de Externe, Anatoli Glaz.

Concret, la Minsk mai rămân doar ambasadorul ucrainean şi patru diplomaţi, în contextul în care la Ambasada Ucrainei lucrau peste 20 de persoane.

Belarusul urmează, totodată, să închidă Consulatul Ucrainei de la Brest (vest), ”din cauza absenţei efective a personalului”.

Belarusul şi-a retras, deja, toţi diplomaţii din Ucraina.

”Începând din 2020, Belarusul a observat numeroase acţiuni inamicale ale Ucrainei vizând o distrugere iresponsabilă a relaţiilor dintre state cu ţara noastră, contactelor comerciale şi legăturilor stabilite de mult timp”, a justificat Anatoli Glaz.

”Situaţia a ajuns într-un asemnea punct, încât autorităţile ucrainene au început să se amestece în mod direct şi indirect în afacerile interne (belaruse) şi au pus pauză contactelor între statele noastre. Încă din 2021, ele au catalogat Belarusul drept o ţară inamică”, a denunţat el.

Această fostă republică societică, condusă cu o mână de fier, din 1994, de către Aleksandr Lukaşenko, este principalul aliat al Rusiei şi serveşte pe post de bază din spatele frontului a forţelor ruse în invazia rusă a nordului Ucrainei.

Oficiali ucraineni au acuzat în mai multe rânduri Minskul de faptul că se pregăteşte să-şi trimită trupele în Ucraina, o acuzţaie pe care Belarusul o dezminte.

Belarusul a fost platforma primelor două runde de negocieri între Rusia şi Ucraina.

sursa foto: Siarhei LESKIEC / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Ceașca 2 cu neamestecul in treburile interne ăștia parca sunt trași la indigo.

 2. OK, deci se trage la greu cu rachete DIN Belarus SPRE Ucraina, dar diplomatii ucraineni se comporta „inamical”…..bun. Cand ii inghite odata pamantul pe astia?

 3. Tov. lukasenko(va), eu va doresc mult succes la fuziunea prin absorbtie, cu rusia! Recomand un lubrifiant de calitate, totusi.

 4. astazi dictionarulului explicativ nu i-a venit sa creada, sensul cuvantului „amestec intern”:
  – Belarus gazduieste trupe rusesti care au atacat Ucraina, cel mai probabil inclusiv armata Belarus va ataca Ucraina – in viziunea dictatorului sovietic Luka` este normal, ei nu se amesteca in treburile Ucrainei
  – Belarus expulzeaza diplomati ucraineni – in viziunea dictatorului sovietic Luka` este inadmisibil ca altii sa se amestece in trebuirile Belarus.
  Ironia asta defineste clar granita dintre o tara suverana, democratica, si un stat totalitar stapanit de un regim dictatorial.

 5. Zise ala din ograda caruia au lansat rusii invazia in Ucraina. Sa se duca la tractorul lui mai bine

 6. Se pregateste atacarea Ucrainei.