G4Media.ro

Bătălie încinsă pentru șefia PNL Alba. Președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, susținător…

Bătălie încinsă pentru șefia PNL Alba. Președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, susținător al lui Cîțu, se luptă să preia șefia organizației de la Mircea Hava, unul dintre criticii premierului. Câștigătorul va controla una dintre cele mai numeroase delegații din țară, la Congresul PNL

Europarlamentarul Mircea Hava (fostul primar al municipiului Alba Iulia) și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și-au depus candidaturile duminică, pentru funcția de președinte al organizației județene a PNL.

Este prima confruntare deschisă dintre cei doi, iar alegerile vor avea loc vineri, 6 august.

Fiecare dintre cei doi se află în aceste zile într-o mini-campanie electorală internă, în care încearcă să atragă de partea lor cât mai mulți primari și delegați pe care aceștia îi controlează la viitoarea conferință județeană.

Noua conducere va fi aleasă în 6 august de un număr de 420 de delegați. Dintre aceștia, 168 sunt delegați de drept (membri ai biroului județean, consilieri, primari, viceprimari și parlamentari), iar restul sunt nominalizați de organizațiile locale, în funcție de rezultatele de la alegeri.

Neînțelegerile dintre cele două grupări formate în jurul lui Hava și Dumitrel s-au radicalizat în ultimul an, după alegerile locale, când PNL s-a trezit că a pierdut primăria Alba Iulia, în favoarea USR-PLUS.

O parte dintre liberali au considerat că vinovat pentru pierderea Primăriei ar fi Mircea Hava, care a insistat să-l impună și să-l mențină în postura de candidat pe Voicu Paul, în detrimentul lui Gabriel Pleșa, în ciuda cifrelor din sondajele interne, care arătau probabilitatea ca Voicu Pavel să piardă.

Nemulțumit de decizia lui Hava, Gabriel Pleșa a trecut la USR, câștigând mandatul de primar.

De cealaltă parte, gruparea Hava consideră că Dumitrel nu s-a implicat suficient în campania electorală de la Alba Iulia, alături de Voicu Paul.

Frustrările în organizația din Alba au crescut în contextul în care Mircea Hava ar fi impus după propriul plac atât candidații pentru alegerile parlamentare, cât și nominalizările în funcții publice (secretari de stat, șefi de instituții etc) funcții care reveneau partidului, spun surele G4Media.

La alegerile interne din PNL Alba, care vor avea loc în 6 august, fiecare dintre cei doi mizează pe sprijinul câtorva primari cheie în cadrul organizației.

Spre exemplu, primarii din Sebeș și Aiud, Dorin Nistor și Oana Badea și senatorul Sorin Bumb sunt considerați a fi apropiați de Mircea Hava, pe când primarii din Blaj și orașele din Apuseni, de Ion Dumitrel. De asemenea, alături de Dumitrel sunt și deputatul Florin Roman, dar și fostul senator Alexandru Pereș.

Miza alegerilor din 6 august 

În data de 6 august va fi ales președintele filialei, 2 prim-vicepreședinți, 8 vicepreședinți, un trezorier și 15 membri ai Biroului Politic Județean.

După congres, președintele va alege și secretarul general și 2 secretari generali adjuncți.

Aceste funcții sunt foarte importante la nivel local. Mulți dintre cei care le ocupă ajung în funcții publice (secretari de stat, prefecți, subprefecți, șefi de instituții) sau ajung candidați pentru Parlament.

O altă miză ține de stabilirea delegaților la congresul național al partidului, din septembrie.

Alba este una dintre cele mai puternice organizații din țară și va avea 149 de delegați, care vor fi stabiliți după alegerile din organizația locală. Va fi una dintre cele mai numeroase delegații din provincie.

Ion Dumitrel și-a exprimat clar intenția de a-l susține pe Florin Cîțu la șefia PNL, pe când Mircea Hava a lansat recent un atac destul de dur la adresa acestuia, fără a-și exprima însă deschis susținerea pentru Ludovic Orban.

Vezi și: Mircea Hava, fost primar PNL în Alba timp de 24 de ani: Premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept „doar vehicule”. Eu sper, sincer, ca domnul Cîţu să fi scăpat „porumbelul”

Mircea Hava și Ion Dumitrel sunt lideri vechi ai partidului și conduc organizația județeană din vremea Partidului Democrat. Ambii au câștigat multe alegeri, sunt în general apreciați de membrii de partid, care vor trebui pentru prima dată să îl aleagă doar pe unul dintre ei.

Foto: Alba24

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Un lucru nu prea îl înțeleg eu: de ce nu citim despre „bătălii încinse” pentru dezvoltarea țării, pentru lichidarea datoriilor, pentru desființarea pensiilor speciale? Sau „bătălii” pentru un nivel de trai ridicat, pentru o țară curată și civilizată?

  ASTFEL DE „BĂTĂLII” AR TREBUI SĂ DUCĂ „PENELIȘTII” NOȘTRI, NU CREDEȚI?

  • inca nu ai inteles ca nu se misca nimic in tara asta?! tot speri…. spermata degeaba…

  • Fa barba tu si daca iti pui ochelari tot nu vezi mare brinza –

  • Doua treimi dintre cei 420 de votanti voteaza cu Dumitrel sustinatorul lui Citu .

  • @halbinuța & 0,09 neuroni,
   Eu știam dar așteptam confirmarea propagandei ălora din holera galbenă. Ceea ce doream să demonstrez: holera galbenă nu e cu nimic mai bună ca ciuma roșie.

  • cred ca le citesti deandoaselea ?

  • @ albinuta,
   Iar ai baut sirop spermo.gen la prima ora?

 2. Mafia lui Atanasiu.

 3. vesnica dezmostenire a fratilor 🙂

 4. Citu este pentru noi, Adrian Nastase 2!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.