G4Media.ro

Mircea Hava, fost primar PNL în Alba timp de 24 de ani:…

Mircea Hava, fost primar PNL în Alba timp de 24 de ani: Premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept „doar vehicule”. Eu sper, sincer, ca domnul Cîţu să fi scăpat „porumbelul”

Europarlamentarul PNL Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia timp de şase mandate, afirmă că, „într-un moment mai puţin inspirat, premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept «doar vehicule»”, deşi aceştia sunt „inima şi măsura valorii unui partid”, iar „cele mai importante victorii politice ale PNL au fost aduse de către primari”. „Călătorii-candidaţi nu-i pot folosi după bunul plac, când şi cum le convine, pentru a ajunge din punctul candidat în punctul ales”, arată Hava, care consideră declaraţia premierului „cel puţin nepotrivită” şi fără acoperire logică. „Eu sper, sincer, ca domnul Cîţu să fi scăpat, cum se zice la noi, «porumbelul» şi e păcat că nu a avut inspiraţia să dezvolte acest subiect, pentru a se face înţeles limpede, fără loc de interpretări. (…) Vreau să cred că Premierul Cîţu are un respect mult mai mare pentru aleşii partidului şi că nu-i consideră pe aceştia un simplu mijloc de transport în proiectul său de la vârful politicii”, adaugă Mircea Hava.

Mircea Hava arată, miercuri, într-o postare pe Facebook, că primarii sunt rezultatul votului direct, „inima şi măsura valorii unui partid”.

 • „Într-un moment mai puţin inspirat, premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept «doar vehicule». Sigur că, pentru cei care s-au priceput şi se pricep la politică şi administraţie de pe margine, pentru cei care stau în tribune, analizează şi comentează de la înălţimea unor fotolii lipsite de responsabilitatea votului direct, primarii sunt nişte simple vehicule. Vehicule electorale, locomotive, oameni care adună voturi. Ştiu foarte bine ce sunt primarii, pentru că am fost întotdeauna aproape de ei”, afirmă Hava, care a fost primar al municipiului Alba Iulia timp de şase mandate, până în 2019.

El susţine că în interiorul unui partid lucrurile stau însă altfel.

 • „Primarii sunt baza pe care liderii de la vârf şi simpli membri, împreună, pot să construiască. Primarii sunt rezultatul votului direct, inima şi măsura valorii unui partid. Primarii pot fi «vehicule» electorale atât timp cât ei sunt motorul unui partid şi întregul partid se îngrijeşte de acest motor. Călătorii-candidaţi nu-i pot folosi după bunul plac, când şi cum le convine, pentru a ajunge din punctul candidat în punctul ales. Declaraţia premierului este cel puţin nepotrivită şi nu cred că are acoperire logică. A eticheta primarii, indiferent de partid, de o asemenea manieră este deplasat iar domnul Cîţu ar trebui să revină cu o explicaţie mai extinsă, pentru a lămuri lucrurile. «Vehiculele» de care dânsul vorbeşte sunt, de fapt, cetăţenii fiecărei comunităţi din România, fiindcă, după alegeri, un primar este administratorul tuturor: şi al celor care l-au ales şi al celor care nu l-au ales. În plus, în plan politic, o astfel de abordare e firesc să nască frustrări şi supărări printre primarii PNL, cu precădere, mai ales că vine din partea unuia de-ai lor. Cele mai importante victorii politice ale PNL au fost aduse de către primari”, consideră Hava.

Fostul primar din Alba Iulia adaugă că primarii sunt cei care „decontează” nereuşitele guvernării.

 • „Din păcate, dacă Premierul socoteşte că primarii sunt nimic mai mult decât nişte vehicule, atunci însemnă că şi această coaliţie de guvernare nu e nimic mai mult decât o remorcă pusă în urma acestor vehicule. Iar asta pentru că, vrând ne vrând, primarii sunt cei care decontează, în mod direct, nereuşitele guvernării. Ei sunt cei la care cetăţenii privesc şi de la care aşteaptă ca proiectele derulate prin PNDL să fie continuate, ca banii europeni să fie accesaţi şi transformaţi în proiecte, ca programul de guvernare să fie transformat în realitate. Să nu mai vorbim de PNRR, chestiune care, la fel ca vaccinarea, ne ţine tot la distanţă de performanţă. De la vehiculul ales în mod direct aşteaptă cetăţeanul rezultate directe şi nimeni nu stă să analizeze problemele remorcii, care încetineşte vehiculul. Să nu mai vorbim despre faptul că banii pe care unii sau alţii consideră că-i dau primarilor sunt un drept legal. Aceşti bani provin din comunităţi, ai oamenilor taxaţi şi impozitaţi, şi ar trebui să se întoarcă cât mai simplu şi mulţi de unde sunt luaţi. Fix când e nevoie!”, completează Hava.

El încheie arătând că speră că premierul Cîţu a „scăpat porumbelul”.

 • „Eu sper, sincer, ca domnul Cîţu să fi scăpat, cum se zice la noi, «porumbelul» şi e păcat că nu a avut inspiraţia să dezvolte acest subiect, pentru a se face înţeles limpede, fără loc de interpretări. Sunt şi eu curios, după ce am fost ales în 6 mandate primar, să ştiu ce fel de vehicul sunt ori am fost. Şi mai sper că această scăpare e una ce poate fi pusă pe seama oboselii. Vreau să cred că Premierul Cîţu are un respect mult mai mare pentru aleşii partidului şi că nu-i consideră pe aceştia un simplu mijloc de transport în proiectul său de la vârful politicii”, conchide Mircea Hava.

sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Banuiesc ca se mandreste cu refacerea cetatii Alba, desi zidurile se darama deja pe alocuri.

 2. Domnul Hava face fix ca-n bancul cu găina fugărită de cocoș: „ce-ar fi să mă înpiedic puțin?“

  N-ai cum după atâția ani de politică să faci pe naivul și să spui așa ceva. Știe toată țara că politica românească e semi-feudală de tip bizantin și că nu-i niciun „porumbel“ zisa premierului cu convingerea lui fermă.

  Ai dat-o rău de gard musiu Hava. Poate nu-i prea târziu să înțelegi de ce Boc și, mai ales Bolojan, sunt atât de respectați și au influență în PNL: au vertebrele din os nu din plastilină.
  Sunt ferm convins că cei doi pomeniți, pe canale private, o să-i tragă vreo două după ceafă mânzului Câțu.

  Dl. Hava e deja un „fost“ dar e prea ingenuu, prea candid să-și dea seama :)))))

 3. De fapt, totul este foarte simplu: gura păcătosului, adevăr grăiește…

  Poporul român, nu doar Caragiale (om avea ceva aparte în gene?) este extrem de priceput în a portretiza într-un nume, tipologia transmisă din tată-n fiu…

  Dicționarul explicativ, 2009:
  CÂȚ interj. (Reg.) Strigăt cu care se gonește pisica. – Onomatopee. Cf. germ. Katze.

 4. Premierul Citu are informatii corecte, primarii santajabili conduc crima organizata din politia romana, crima organizata din justitia romana si CSAT-ul Romaniei.

 5. parvenit în PNL -ul unde se și vede number One , își da arama pe fata…
  Nu-l vad bine, iar daca el cu „echipa castigatoare” chiar vor fi cei desemnați sa conducă PNL , pot crede ca nu vad bine….viitorul PNL !

 6. Mircea Hava arată, miercuri, într-o postare pe Facebook, că primarii sunt rezultatul votului direct, „inima şi măsura valorii unui partid”.

  Stimabile domn Hava ,

  Sa va explic putin cum este in realitate .
  Intr-o localitate cu 8000 de cetateni cu drept de vot primarul este ales cu 2000 . Locuitorii stiu exact cum au fost cumparate mare parte a voturilor . In aceasta situatie 14.000 de locuitori trebuie sa accpte ca primar o scursura sociala care nu obtine 50% +1 din cele 8000 de voturi .

  Vreti sa faceti ceva firesc ? Stabiliti prin lege ca primarul trebuie sa fie ales cu cel putin 50%+1 din total cetateni cu drept de vot . Altfel foarte multe comunitati din tara asta vor fi ,,conduse ” de scursuri ilegitime .

  • Pe.S.D.a făcut tot ce putea face că alegerile să fie legale indiferent ce spune constituția și matematică.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.