G4Media.ro

Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, se află la Moscova pentru a denunţa „presiunile”…

Sursa foto: captură video

Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, se află la Moscova pentru a denunţa „presiunile” venite din partea Chişinăului și a cere ajutorul Rusiei

Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, se află vineri la Moscova, pentru a denunţa „presiunile” din partea Chişinăului şi pentru a cere ajutor. Vizita ei intervine la două zile după ce autorităţile din Transnistria, regiunea separatistă prorusă, au decis să se adreseze parlamentului de la Moscova cu o cerere de ajutor şi protecţie, invocând, „prigoana” din partea autorităţilor centrale de la Chişinău, transmite News.ro.

Evghenia Guţul a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko. Guţul a denunţat „presiuni” din partea Chişinăului şi a solicitat sprijinul Rusiei. În replică, Matvienko a numit Chişinăului „rusofob”, scrie agenţia RIA, preluată de NewsMaker.

„Drepturile găgăuzilor sunt încălcate de autorităţile centrale, se întrec deja toate limitele. Noi am avut relaţii de prietenie cu Rusia ani la rând, vrem să avem aceste relaţii şi pe viitor, vrem să avem sprijinul Federaţiei Ruse”, a declarat Evghenia Guţul.

La rândul său, Matvienko a menţionat că Rusia urmăreşte „cu mare tristeţe” evenimentele din Republica Moldova. „Dacă conducerea Găgăuziei este gata să colaborăm, noi vom acorda tot sprijinul necesar pentru a ne întări şi lărgi legăturile şi nimeni nu poate să ne interzică asta”, a declarat preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko.

Evghenia Guţul este însoţită în vizita de la Moscova de preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dumitru Constantinov.

Cine este Evghenia Guţul

Evghenia Guţul a fost învestită oficial în funcţie în data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat inclusiv vedete din Turcia. Alături de noul başcan nu au fost însă, nici fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova.

Deşi de la învestire a trecut peste jumătate de an, preşedinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guţul în funcţia de membru al Executivului prin decret prezidenţial, nu a semnat acest act. Maia Sandu a declarat că nu se grăbeşte să o desemneze pe Evghenia Guţul în Guvern, întrucât există mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. Este vorba, în special, de acuzaţii că ar folosit fonduri ilegale în campania electorală.

„Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a spus şefa statului.

La rândul său, Guţul a declarat în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului şi a făcut apel la autorităţile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.

Conform legii, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al cabinetului de miniştri şi este numit prin decret de preşedintele ţării.

Oficialii de la Moscova şi portavocile Kremlinului continuă să stabilească condiţii de propagandă pentru a folosi Transnistria şi regiunea autonomă moldovenească pro-rusă Găgăuzia pentru a destabiliza Moldova, dar încă nu au indicat cum şi în ce scop specific intenţionează să valorifice aceste condiţii de propagandă, a scris Institutul pentru Studiul Războiului într-i analiză publicată după demersul de miercuri al Tiraspolului, care a cerut „protecţie” din partea Moscovei.

CITEȘTE ȘI Analiză ISW: Deciziile Transnistriei urmăresc să ofere Kremlinului justificări pentru o gamă largă de posibile acţiuni de escaladare împotriva Moldovei. Tiraspolul a folosit un cuvânt-cheie în solicitarea sa către Moscova

Găgăuzia, regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, are propria adunare locală şi propriul guvern autonom şi are o populaţie de origine turcă, care a aderat însă la creştinismul ortodox. Din cei 140.000 de locuitori ai regiunii, puţini cunosc limba română, în schimb sunt rusofoni. Autorităţile de la Comrat au avut o relaţie tensionată cu autorităţile moldoveneşti în cele trei decenii de independenţă, tensiuni care s-au accentuat mai ales de la venirea unei conduceri proeuropene la Chişinău şi de la invazia rusă în Ucraina.

Atât Găgăuzia, cât şi Transnistria spun că sunt afectate de noul Cod Vamal intrat în vigoare de la 1 ianuarie, prin care sunt obligate de a plăti taxele vamale către bugetul central, şi nu în bugetele locale, cum se întâmpla până acum.

CITEȘTE ȘI UPDATE – Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis „să se adreseze” celor două camere ale parlamentului rus şi comunităţii internaţionale pentru ajutor şi „protecţie” / Principalele puncte ale rezoluţiei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...