G4Media.ro

Bărbatul care l-a atacat pe soțul lui Nancy Pelosi și i-a spart…

Sursa foto: AFP / Brendan Smialowski

Bărbatul care l-a atacat pe soțul lui Nancy Pelosi și i-a spart capul cu un ciocan a fost condamnat la 30 de ani de închisoare/ Democrata Pelosi era al treilea om în stat în momentul agresiunii

Bărbatul care l-a atacat cu un ciocan pe soţul lui Nancy Pelosi, fostă preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, a fost condamnat vineri, la San Francisco, la 30 de ani de închisoare, notează AFP, citată de Agerpres.

David DePape a fost găsit vinovat la sfârşitul lui 2023 că a intrat prin efracţie la locuinţa Pelosi din San Francisco în octombrie 2022 şi i-a fracturat craniul lui Paul Pelosi.

Nancy Pelosi era la acea vreme al treilea personaj în stat în calitate de preşedintă a Camerei Reprezentanţilor şi era în mod regulat ţinta teoriilor conspiraţiei alimentate de extrema dreaptă.

Procesul a arătat cum DePape, un tâmplar canadian aflat într-o situaţie ilegală şi cu un stil de viaţă solitar, trăia într-o lume otrăvită de dezinformare înainte de a trece la acţiune.

Dacă iniţial a vrut să o atace pe lidera democrată, Nancy Pelosi se afla la Washington în acea zi, şi nu la locuinţa sa din San Francisco.

Înaintea şedinţei de vineri, Nancy Pelosi i-a cerut judecătorului să pronunţe „o pedeapsă foarte lungă” pentru acest atac „care a avut efecte devastatoare asupra a trei generaţii” din familia sa.

„Chiar şi astăzi, la 18 luni de la intruziune şi atac, urmele de sânge şi efracţie sunt imposibil de evitat”, a declarat ea în documente judiciare citate de cotidianul San Francisco Chronicle.

În cursul procesului său, bărbatul de 43 de ani a povestit – uneori în lacrimi – cum devenise un avid ascultător de podcasturi de extremă dreapta.

Pe reţelele de socializare, el a reluat în special articole afirmând că elitele americane sunt corupte şi implicate în pedofilie sau că alegerile prezidenţiale din 2020 i-au fost furate lui Donald Trump.

În ziua agresiunii, a pătruns în casa locuinţa Pelosi din San Francisco prin efracţie cu o frânghie, mănuşi şi bandă adezivă.

El a mărturisit anchetatorilor că plănuia să îi „fractureze rotulele” parlamentarei dacă aceasta nu recunoştea „minciunile” taberei democrate.

Paul Pelosi a reuşit să alerteze poliţia, care a intervenit în ultimul moment. Agresiunea a fost filmată de camera din dotarea poliţiştilor.

Petrecut cu câteva zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, cazul a ilustrat gravitatea efectelor dezinformării în campanie, precum şi diviziunile profunde din Statele Unite.

Unii membri ai Partidului Republican au luat în derâdere atacul ori şi-au exprimat un oarecare scepticism în pofida imaginilor.

Patronul reţelei X, Elon Musk, a preluat – înainte de a o şterge – o teorie a conspiraţiei menită să minimizeze amploarea atacului, sugerând că a fost o întâlnire de natură sexuală care ar fi scăpat de sub control.

Ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, a declarat vineri că această condamnare ar trebui să servească drept avertisment împotriva celor care ar dori să atace personalităţi politice sau familiile acestora.

„Într-o democraţie, votăm, apărăm şi dezbatem pentru a ajunge la rezultatul politic pe care ni-l dorim. Dar promisiunea democraţiei este că nu folosim violenţa pentru a influenţa acest rezultat”, a spus el într-un comunicat.

După această sentinţă pronunţată de instanţele federale, David DePape urmează să fie judecat de justiţia californiană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...