G4Media.ro

Banii din străinătate ai lui Cristian Boureanu, sechestraţi de DNA. Măsura a…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Banii din străinătate ai lui Cristian Boureanu, sechestraţi de DNA. Măsura a fost luată asupra a 2,2 milioane de euro, în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti- Constanţa

Pe 19 iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au informat pe Cristian Boureanu că au identificat pe teritoriul mai multor ţări conturi deschise pe numele său ori pe numele unor societăţi pe care le-ar controla şi au impus sechestru de 2,2 milioane de euro, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Este pentru a doua oară când DNA ia o măsură asigurătorie asupra bunurilor fostului deputat. În octombrie 2018, procurorii au dispus măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 15 milioane de euro şi au indisponibilizat bunuri în valoare de peste 2 milioane de euro deținute de Cristian Boureanu şi ceilalţi inculpaţi din dosar, fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, Mircea Costea, Constantin Dascălu şi Mihaela Mititelu.

Cristian Boureanu este cercetat sub control judiciar pe cauţiune pentru trafic de influenţă. În acelaşi caz, Sebastian Vlădescu este acuzat de luare de mită.

Context. Infracţiunile de corupţie au fost comise în legătură cu încheierea şi derularea contractelor de reabilitare a liniei ferate Bucureşti – Constanţa, precum şi cu recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) restante, pentru lucrări de reabilitare la o altă linie de cale ferată.

Astfel, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.

Ce spun procurorii despre Cristian Boureanu

În cursul anului 2009, pe fondul schimbărilor politice ca urmare a alegerilor parlamentare din anul anterior și al crizei economice care a dus la întârzierea plății facturilor, reprezentanții aceleiași societăți au ajuns la o nouă înțelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român în baza acelorași contracte de reabilitare a căii ferate, către Vlădescu Sebastian, către Constantin Dascălu (secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada ianuarie 2009 – octombrie 2010) și către Cristian Boureanu (deputat în Parlamentul României).

Concret, în perioada 23 decembrie 2009 – 3 septembrie 2010, Vlădescu Sebastian și Dascălu Constantin, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, au acceptat promisiunea remiterii unor sume de câte 2 milioane de euro de la reprezentantul în România al companiei străine, pentru ca să își îndeplinească atribuțiile de serviciu într-un mod care să asigure, pe de o parte, finanțarea și plata lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța și, pe de altă parte, finanțarea și plata efectivă a TVA restantă de la lucrările efectuate la tronsonul București – Câmpina.

La rândul său, în anul 2009, Boureanu Cristian, deputat în Parlamentul României, a acceptat promisiunea de a primi alte 2 milioane de euro pentru ca, în schimbul acestei sume, să își exercite influența asupra lui Vlădescu Sebastian, precum și asupra conducerii Ministerului Transporturilor, în beneficiul companiei străine, în sensul celor anterior menționate.

Pentru remiterea sumelor de bani a fost creat un nou circuit fictiv, conceput pe cinci nivele, în baza căruia sumele de bani au plecat de la societatea străină și au ajuns la persoanele susmenționate.

În circuitul fictiv au fost interpuse mai multe firme cu sedii sociale în paradisuri fiscale care aveau conturi deschise la bănci din Cipru și Elveția, prin care au tranzitat banii. În final, banii au ajuns în societăți indicate de destinatarii sumelor, fie au fost retrași în numerar, fiind transportați și predați în România persoanelor mai sus indicate, implicate în înțelegerea inițială.

Din suma de 2 milioane de euro pretinsă, Vlădescu Sebastian a primit, în perioada noiembrie 2011-septembrie 2013, suma de 65.000 de euro, sub forma finanțării activității unei companii offshore unde avea calitatea de asociat.

La rândul său, inculpatul Dascălu Constantin, în decembrie 2010 și mai 2011, a primit suma totală de 1.114.000 de euro în conturile bancare ale unor firme situate într-un paradis fiscal controlate de persoane apropiate.

În perioada 2010-2017, inculpatul Boureanu Cristian a primit aproximativ 2,2 milioane de euro (din care 1.053.500 euro în numerar, iar restul sub forma altor beneficii materiale, respectiv plata unor servicii turistice, plata aportului la capitalul a două firme la care era asociat și alte plăți solicitate de către acesta).

AICI COMUNICATUL DNA CU ACUZATIILE

AICI COMUNICAT CU PRIMUL SECHESTRU

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Asta a fost ciuma portocalie, pardon acum sunt liberali…

  2. Mizerii de oameni pt care țara asta nu a însemnat decât o gâscă numai bună de jumulit. Pușcăria e o pedeapsă prea mică. Averile confiscate până la al șaptelea neam. Praful să se aleagă de ei.

  3. tovarasi, pana la bani! si fara puscarie!

  4. Uitasem de trompeta de boureanu…cum ne explica el la televizor ca trebuie taiate salarii, ca austeritate, ca sacrificiu…

  5. Toate haitele Cumei Rosii au conturi in strainatate, dar Justitia RO e parte a statului mafiot si nu ia masuri de confiscare a averilor furate. Cu o CCR profund corupta, o sefa ca Savonea la CSM (inhaitata cu cele mai jegoase grupari mafiote), cu o institutie a Avocatului Poporului ocupata de o mâncatoare de rahat la Latrine, sluga a securistilor si a gruparii infractionale ALDE sau cu un PG corupt, aflat in solda hotilor, in RO nu se va face niciodata dreptate.

  6. Boureanuu… ăsta si in inchisoare a avut bani la el…

  7. 2,2 milioane de euro e un mizilic pentru un corupt PNL.

  8. Unul dintre marii magari din PDL (cred ca adus de Stoica si Stolojan), simplu borfas de cartier si pitiponc cu bani cine stie cum facuti doar cu o spoiala de om de oras, care a discreditat mai mult decat Antena 3 sau Ponta asa-zisa dreapta romaneasca!….Mai sunt multi ca el, Udrea si altii

  9. discotecarii castiga chiar asa de bine? De unde naiba are si asta atatea bani?