G4Media.ro

Bani europeni în stațiunile din sudul litoralului: Eforie și Costinești încearcă să…

Bani europeni în stațiunile din sudul litoralului: Eforie și Costinești încearcă să se modernizeze cu ajutorul fondurilor nerambursabile

Stațiunile din sudul litoralului românesc se dezvoltă cu fonduri europene nerambursabile. Eforie Nord are semnate contracte de finanțare în valoare de circa 18,5 milioane de euro, bani cu care va moderniza principalele artere de circulație, lacul Belona va fi igienizat și vor fi amenajate 5 parcuri noi, scrie Presshub.ro.

Deși anul acesta își așteaptă turiștii în șantier, reprezentanții administrației locale spun că merită compromisul deoarece pe termen lung beneficiile sunt mai mari. Tot pe bani europeni ar putea fi modernizate și teatrele de vară din Eforie Nord și Eforie Sus. Și Costineștiul a accesat aproape 5,8 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii.

Eforie și Costinești sunt două dintre stațiunile care se înșiră în sudul litoralului românesc, prima la 25 de kilometri de Constanța, a doua puțin mai departe, la încă vreo 10 kilometri spre Mangalia. Amândouă se remarcă printr-o serie de diferențe abrupte între zona turistică și zona locuită de populația autohtonă.

Apoi, cele două stațiuni sunt aproape complet diferite din punct de vedere al segmentului de turiști care le aleg pentru vacanțe și concedii. Ele se mai despart categoric și atunci când vine vorba despre proiectele pe care administrațiilor locale le-au desfășurat prin intermediul banilor europeni.

Aproape de începutul sezonului estival 2019, Info Sud-Est și PressHub.ro au făcut o radiografie a bucății de litoral din Constanța și granița cu Bulgaria, în cheia accesării fondurilor europene și a modului în care acestea au influențat sau nu segmentul turistic.

Zona radiografiată de noi era, altădată, perla turismului românesc: o bucată era căutată de tineri sau familiști și cealaltă de turiștii străini. Astăzi, aproape toate stațiunile de pe litoralul sudic par încremenite în anii ‘90.

Eforie Nord, stațiunea-șantier în 2019. Orașul a atras cei mai mulți bani europeni pe cap de locuitor din județul Constanța

Eforie Nord este una dintre stațiunile întemeiate înaintea epocii comuniste. Totodată, Eforie Nord și Sud reprezintă unul dintre cele mai înverzite și liniștite spații de pe întreg litoralul. Înființat în perioada interbelică, orașul, în zonele sale locuite de populația autohtonă, are străzi late, curate, cu gospodării care au curți mari și aerisite, umbrite de copaci cu coroane bogate și înconjurate de parcuri.

Citește tot articolul pe Presshub.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Nu ma intereseaza litoralul romanesc cat timp e la putere ciuma rosie!
    Va pup din Varna

    • Sa stii ca dupa ce pleaca de la putere PSD-ALDE, litoralul nu se va transforma peste noapte !

    • Pai cine a zis ca se transforma ? Doar ca e mai putin de furat de bolsevici … deci nimic romanesc pana nu ne meritam, nici macar rosiile lui Dragnea… neam de hoti si prosti ce suntem

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.