G4Media.ro

Bancher chinez acuzat de o fraudă cu sute de milioane de euro,…

Sursa foto: ccdi.gov.cn

Bancher chinez acuzat de o fraudă cu sute de milioane de euro, extrădat de Statele Unite în China / Autoritățile chineze încercau de 20 de ani să îl readucă în țară

Un bancher chinez acuzat de corupţie şi pe care autorităţile chineze încearcă de 20 de ani să-l aducă în ţară a fost expulzat duminică din SUA către China, potrivit presei chineze citate luni de agenţia EFE, citată de Agerpres.

Fost director al sucursalei Băncii Chinei din oraşul chinez Kaiping, Xu Guojun este acuzat corupţie şi delapidare pe scară extinsă a unor fonduri publice. Acuzaţiile împotriva lui au fost formulate de Comisia Centrală pentru Inspecţie şi Disciplină (CCID), braţul anticorupţie al Partidului Comunist chinez.

În anul 2001, Xu Guojun a fugit din China înainte de a fi judecat, dar şapte ani mai târziu a fost condamnat în SUA de un tribunal din Las Vegas la 22 de ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Chinei cu cel puţin 485 de milioane de dolari.

Publicitate electorală

Predecesorul şi succesorul său în funcţie, Xu Chaofan şi Yu Zhendong, suspecţi de participare la aceleaşi infracţiuni, au reuşit de asemenea să fugă din China, dar au fost şi ei condamnaţi în SUA, care i-a extrădat către China în 2004 şi, respectiv, 2008.

Potrivit cotidianului chinez Global Times, o parte din banii fraudaţi au sfârşit în cazinourile din Las Vegas, unde în perioada cât s-au bucurat de libertate în SUA foştii bancheri se lansau în pariuri de până la 80.000 de dolari.

Potrivit CCID, până în prezent au fost recuperaţi 312 milioane de dolari din prejudiciu.

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, China Zhao Lijian, a declarat că „indiferent unde se ascund corupţii care fug de justiţie ei nu vor scăpa judecăţii”. El a subliniat că în cazul bancherului repatrierea acestuia este rezultatul „eforturilor comune ale Chinei şi SUA”, ai căror preşedinţi Xi Jinping şi Joe Biden vor avea un summit prin videoconferinţă în orele următoare.

După ce a venit la putere în 2012, preşedintele Xi Jinping a lansat o cruciadă împotriva corupţiei, mii de funcţionari şi bancheri fiind condamnaţi de atunci, deşi unii critici consideră că el ar fi folosit această campanie şi pentru a-şi neutraliza rivali politici.

Sursa foto: ccdi.gov.cn

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ACEASTA FOTOGRAFIE ESTE DIN ZONA APOCALIPTICA.
    SI ASTA NU PT FAPTA IN SINE CI PENTRU COSTUMATIA CELOR DOI INSOTITORI AI INCATUSATULUI.
    SA FIE OARE ADEVARUL ALTUL?
    NU POTI SA NU TE INTREBI, CAND VEZI ASTFEL DE ECHIPAMENT.

  2. Dumnezeu sa îl ierte….

  3. Pe când același ‘tratament’ și pentru ‘cinstitii’ politicieni și oameni de afaceri români aflați în aceeași situație peste hotare?.