G4Media.ro

Banca Națională a Bulgariei își revizuiește regulamentele ca să se pregătească pentru…

Sursa foto: worldbank.org

Banca Națională a Bulgariei își revizuiește regulamentele ca să se pregătească pentru intrarea în zona euro de la 1 ianuarie 2025

O schimbare semnificativă se prefigurează la orizont pentru peisajul financiar din Bulgaria, în condițiile în care Banca Națională a Bulgariei (BNB) se pregătește pentru integrarea sa în zona euro la 1 ianuarie 2025, scrie Novinite. Tranziția iminentă va fi însoțită de o Lege privind Banca Națională a Bulgariei, complet revizuită, care este în prezent deschisă dezbaterii publice prin intermediul portalului guvernamental pentru consultări publice.

Această transformare semnifică o îndepărtare de la cadrul actual de politică monetară stabilit în 1997. Noua lege propusă urmărește să pună bazele unui regim de politică monetară distinct, aliniat la integrarea țării în zona euro.

Principalele inovații prezentate în proiectul de lege cuprind reglementări cuprinzătoare privind statutul și gestionarea monedei euro ca unitate monetară oficială în Bulgaria. Detaliile includ specificații privind proiectarea, emiterea, retragerea, înlocuirea și reproducerea bancnotelor și monedelor euro. În plus, BNB va obține autoritatea de a emite diverse categorii de monede euro, inclusiv monede de circulație, comemorative și de colecție din metale prețioase și cupru, precum și de a stabili designul și caracteristicile tehnice ale acestora.

Legislația delimitează responsabilitățile BNB în ceea ce privește supravegherea producției și controlul bancnotelor, monedelor și rezervelor de euro pe teritoriul țării, inclusiv conservarea, depozitarea și distrugerea bancnotelor și monedelor euro.

În plus, legea propusă introduce orientări revizuite pentru investirea rezervelor BNB, extinzând domeniul de aplicare pentru a include instrumente cu un risc de credit ușor mai mare, dar care oferă un potențial de rentabilitate sporit.

În timp ce structura organizatorică fundamentală a BNB rămâne neschimbată, noua lege trasează criterii stricte pentru persoanele care doresc să fie angajate în cadrul instituției, interzicându-le celor care au anumite afilieri politice sau comerciale să ocupe funcții în cadrul băncii centrale.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. România când adera la Euroxona ?!

    Domnule Isărescu, ziceți ceva ! E [inclusiv] treba dumneavoastră!