G4Media.ro

Azerbaidjanul anunță că l-a arestat pe fostul lider separatist din Karabah

Sursa Foto: Facebook/Nagorno Karabakh

Azerbaidjanul anunță că l-a arestat pe fostul lider separatist din Karabah

Azerbaidjanul a declarat miercuri că a arestat un fost lider separatist din Nagorno-Karabah în timp ce încerca să intre în Armenia în urma ofensivei de săptămâna trecută a Baku, transmite agenția AFP.

Serviciul de frontieră de stat a declarat că Ruben Vardanian, un om de afaceri care a condus guvernul separatist din noiembrie 2022 până în februarie, a fost predat „organelor de stat competente” după ce a fost reținut pe drumul spre Armenia.

Săptămâna trecută, armata azeră a înfrânt forțele armene într-un atac fulger de 24 de ore, forțând autoritățile separatiste să accepte să depună armele și să înceapă discuții privind „reintegrarea” Nagorno-Karabahului în Azerbaidjan după trei decenii de regim separatist.

Armenia majoritar creştină şi Azerbaidjanul majoritar musulman s-au confruntat în două războaie sângeroase pentru Nagorno-Karabah, după destrămarea URSS, în 1991. În regiunea recunoscută internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan trăiesc circa 120.000 de etnici armeni.

Luni, preşedintele azer Ilham Aliev şi-a reiterat promisiunea că drepturile armenilor din enclava ataşată în 1921 de puterea sovietică teritoriului azer vor fi „garantate”.

Autorităţile azere au comunicat miercuri că 192 de soldaţi azeri şi un civil au murit în operaţiunea militară de săptămâna trecută din Nagorno-Karabah. Alţi 500 de militari au fost răniţi, indică bilanţul anunţat de Ministerul azer al Sănătăţii.

În ceea ce îi priveşte, separatiştii armeni, care au acceptat să depună armele, au anunţat 213 decese.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asta dupa ce promisesera ca dau drum liber si multe alte promisiuni ca nu vor ataca militar regiunea.