G4Media.ro

Axa Constanța, Sărulești, Sintești, Strehaia, până în graniță cu Serbia – principala…

sursa : facebook/tanczos barna

Axa Constanța, Sărulești, Sintești, Strehaia, până în graniță cu Serbia – principala rețea de import a deșeurilor ilegale. Octavian Berceanu: „Sunt bani mulți care în loc să se rostogolească la vedere, sunt înmormântați în economia neagră”

Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a explicat că la nivelul țării s-a dezvoltat o rețea amplă de crimă organizată care desfășoară afaceri ilegale cu deșeuri importate și că instituția pe care o reprezintă face eforturi importante pentru destructurarea ei.

„Acești importatori de deșeuri sunt bine legați între ei; structuri de crimă organizată. Vorbim de o axă, de fapt. O rețea pe axa Constanța, Sărulești (jud. Călărași), Sintești (jud. Ilfov), Strehaia (jud. Mehedinți), până în graniță cu Serbia. Dacă prelungim linia A2, mergem spre Bulgaria, Serbia și găsim localități similare în care firmele au același obiect de activitate. Este o piață neagră a deșeurilor, a fierului, a cuprului, care în mod normal ar trebui să se regăsească în economia circulară, sa genereze profit la vedere”, a comentat Octavian Berceanu vineri seara la Digi24.

Comisarul Gărzii de Mediu a explicat că afacerile ilegale cu deșeuri vizează câteva etape. Pe de-o parte sunt cei care au grijă să facă rost de deșeuri de pe piața neagră, apoi aceste deșeuri sunt transportate sub documente false în țară, iar în final ajung în localitățile menționate, la persoane care se ocupă să desfacă deșeuri și care constituie o problemă socială. Materialele sunt dezmembrate, incendiate, iar ceea ce rămâne și nu poate fi valorificat este aruncat aiurea pe câmp, mii de tone, mii de metri cubi, gunoi poluant care se descompune în pământ.

Deșeurile care sunt valorificate aduc profit imens celor care activează în aceste structuri, bani care nu sunt contorizați în economia circulară.

„Vorbim de sume foarte mari. Un camion de cupru, de exemplu, poate să costă 30.000 de euro”, a explicat  Octavian Berceanu

Inspectorii Gărzii de Mediu împreună cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, au ajuns joi seara, însoțiți de jandarmi, în localitatea Sărulești din județul Călărași.

Intervenția a vizat firme care depozitează şi ard ilegal deşeuri, cele mai multe provenite de la service-uri şi de la dezmembrări auto.

Locuitori din localitate, implicați în aceste activități au încercat să protesteze față de acțiunea Gărzii de Mediu, opunându-se dezmembrării utilajelor amenajate.

În urma acțiunii de control de la Săruleşti-Gară au fost aplicate: 20 de contravenţii, 5 suspendări de activitate la agenţi comerciali, 308.000 lei amenzi, 50 tone de deşeuri feroase şi neferoase confiscate.

Sursa Foto: Facebook/ Ministrul Mediului/ Sărulești

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Berceanu, numit de USR, face treaba pentru Romania.

  Daca va place, votati USR.

  • Bravo lui , sa-si faca treaba pentru care este platit. Cit despre vot , de multa vreme nu mai servesc asa ceva , poate sa fie si partidul martienilor .

 2. Eu m-am gândit la ipoteza asta de la auzul primului foc de ardere a gunoiului în jurul Capitalei! Cam câți ani sunt de atunci?!

  • La mitici trebuie concentrate toate aceste activități. Din zona Casei Poporului și terminând cu Ferentari.

  • ei, tiganii nostri dragi si nomazi faceau focuri focuri si in anii 70 in istpria recenta si probabil si mai inainte de …
   recuperau pe atunci cupru si metale grele si foarte grele.
   chiar in jurul Bucurestiului am vazut o tabara.
   cu focuri cu tot si cred ca si baietii de la Phoenix i-a vizitat si a iesit „mica tiganiada”.
   ” fac tiganii foc / focul-i la mijloc/ fete cu ghioooc” .
   nea Marcele, pacat ca n-ati intalnit o tiganca din aia frumoasa foc. cu parul padure.
   azi erati un boem si nu un cinic dupa definitia de rigoare care nu-mi apartine.

  • Barbule, dar in Somes tot „miticii” arunca ambalajele de plastic care ajung in Ungaria?

 3. Ăsta nu e zdravăn??????? NU, ESTE, NU….
  NU, PLUSERISTULE, AȘA CEVA TREBUIE INTERZIS TOTAL, NU „LA VEDERE”!!!

  Nu avem nevoie de poluare ca să aveți voi bani „la vedere” din care să vă dați pensii speciale și salarii de nababi!

  • N-ai priceput nimic. Daca e la vedere, trebuie respectate normele legale, si reciclat tot, ceea ce nu va mai genera poluare. Nu arse aiurea pe camp. Oricum, e irelevant, pentru ca daca ar face asta n-ar mai renta, asa ca ar disparea aceasta „industrie”.

 4. Gunoaiele la gunoaie trag.

 5. Bun și? Se poate face ceva, sau s-a făcut ceva, ca să nu mai fie așa ceva? Trebuie luate măsuri tadicale, indiferent cine-i amestecatcat în murdăria asta. Nu putem otrăvi întreaga țară, ca să se-nbogățească un idiot.

 6. Asta cu gunoaiele este o problema de mediu aproape de nivel european. Fiecare tara isi are maffile ei si fiecare tara greseste intr-un fel. Si cand exporti gunoiul fara sa stii ce se intampla cu el, gresesti. Asa ca ridicati problema sus la Bruxelles, faceti proiecte, aduceti technologie si folositi caini dresati sa identifice gunoaiele acelea vu documente false. Un ministru bun este ceva mai mult decat nimic si mai este si trecator. Dimensiunea problemei este imensa. Si mai terminati cu ”miticii”, ca nu faceti decat sa va dovediti micimea.