G4Media.ro

Avocatul Poporului critică faptul că doar o femeie a fost propusă în…

Avocatul Poporului critică faptul că doar o femeie a fost propusă în Guvernul Cîțu, dar precizează că nu poate sesiza Curtea Constituțională pe acest aspect

Avocatul Poporului, Renate Weber, a criticat miercuri nerespectarea echilibrului de gen în Guvernul Cîțu, dar a precizat că nu poate face niciun demers legal în acest sens, deși a primit solicitări de a sesiza Curtea Constituțională.

Comunicatul integral transmis de Avocatul Poporului:

Instituția Avocatul Poporului a început să primească sesizări referitoare la faptul că în componența Guvernului propus de coaliția de guvernare se află o singură femeie și nouăsprezece bărbați, solicitându-i-se în acest sens sesizarea Curţii Constituţionale.

Potrivit dispozițiilor art. 16 alin. (3) din Constituție, funcțiile și demnitățile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condițiile legii, de persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țara. Statul român garantează egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru ocuparea acestor funcții și demnități.

De asemenea, art. 21 alin. (1) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, prevede că instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, unităţile economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii, promovează şi susţin participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi la decizie şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie.

Astfel, opinăm că în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați, România a armonizat legislația specifică, în acord cu reglementările internaționale și comunitare în materie, realizând astfel premisele respectării acesteia.

Totuși, chiar dacă realizarea egalității de șanse între femei și bărbați este un element important în prevenirea și eliminarea inechităților sociale manifestate la nivelul societății, Avocatul Poporului apreciază că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparține exclusiv partidelor din coaliția de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului.

Reamintim faptul că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională doar cu privire la conținutul legilor și ordonanțelor, celelalte acte ale Parlamentului excedând competențelor instituției.

Citește și: Guvernul Cîțu, 20 de bărbați și o femeie / Ce spun Constituția României și legea privind egalitatea de șanse între bărbați și femei

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

28 comentarii

 1. Nici nu-mi faceam iluzii, doamna!👎

  • La mine in casa doar eu dau cu asipratorul, cand mi se spune. Guvernul n-are nevoie de indicații, doar sa nu greseasca si sa faca treaba temeinic.

  • Nu ma intereseaza ce faci tu la tine acasa.
   Pe mine ma intereseaza sa se respecte legea.

  • Dar vaaaaai, a inceput duamna avocat sa tzuce-n posterior noua putere…ca era tare tzafnoasa inainte de alegeri. Dar acum ii e frica sa nu fie revocata, binenteles.
   Duamna, locul dvs este acasa. Trebuie ales un avocat al poporului impartial. De fapt, trebuie schimbata cu totul procedura de alegere a acestuia, cu politicul avand o pondere cat mai mica in decizia finala. Poate punem chiar sociatatea civila sa fie responsabila cu alegerea si revocarea avocatului poporului.

  • Avo-cacatul poporului….

 2. Poate scăpăm de tine anul ce vine!

 3. Si cand te gandesti cate femei competente si bine intentionate am avut si avem in politica romaneasca: firea, rovana plumb, dancila, gratiela gavrilescu, elena udrea, olguta, elena basescu, rodica stanoiu.. si lista poate continua.. ca sa nu mai vorbim de lupoaicele tinere precum Dna Sosoaca..

  • Vezi ca doamna Dancila chiar a semnat angajamentul ca tara asta va tine cont de egalitatea de sanse la nivel european si de ani buni. Nu te mai amagi! N-o pune in aceeasi oala cu doamnele carora nu le pasa, sau care nu pot face nimic.

  • Si pe deasupra dna Renata trebuie sa fi fost si foarte frumoasa in tinerete.

  • @Morrissey, Congratulations! 100 de puncte. D-na Renate Weber sa se lupte pentru un parlament cu 300 de parlamentari, sa se termine cu pensiile speciale, sa creasca pensiile celor sub 1500 lei pe luna…. Cred ca si dansa face parte din acea categorie cu pensii speciale. Ca la noi la nimeni.

  • Ati uitat-o pe Renate, o femeie cat zece femei.

 4. Pare ca-l critica pe Tapalaga ca a bagat-o in prim plan cu ideile lui despre fostele doamne din PSD din ministere.
  E birjăreala la conducerea ministerelor, nu-i loc de doamne

 5. Una, dar face cât zece. întrebați-l pe Stolojan.

 6. Nu ar fi avut o problemă să se umple de balegar și data asta cum a facut-o de multe ori,plus că fmmccr îi dadea dreptate(doar sunt ultimele fosile) dar vrea totuși să dea bine poate rămâne la ciolan. Sper să dispară cât mai repede din scena politică această atrocitate de avocat.

 7. Cumatra asta scarboasa ar trebui sa-si faca rapid bagajul, ca protectorul ei a ratat parlamentul, si nu prea cred ca psd-ului ii mai da mana s-o sustina acolo, adica ar face-o ei cu 10 maini, dar n-au cum, ca nu mai sunt majoritari in parlament.

 8. Ai ajuns neputincioasă, doamnă ? Demisia urgent !

 9. Femeile cedează primele, nu pot lupta cu mafia precum barbatii.

 10. Lasati femeile sa faca si sa creasca copii. Locul lor nu e in parlament

 11. Asta-i situația.PNL,USR+ duc lipsă de cadre de sex feminin,din cauză că nu au făcut petreceri care să ducă la promovarea acestora.Problema este că,la Avocatul Poporului și bărbații(Victor Ciorbea) și femeile (Renate Weber) tot cu infractorii au fost nu cu poporul.

 12. Sunteti o toapa ordinara, ati avut cel prutin 3 sesizari cu atrocitatile crimei organizate din care faceti parte si ati tacut malc. Au dreptate italienii cand spun ca romancele sunt coarde, sunt excelente dame de companie dar nu sunt bune de familie.

  • @EMILLIO….tu come fai sapere tutto cio…ai vissuto in quelpaesa,oppure-ai ai sentito,,…. in giro per le strde tra la gente,,…LUCIO DALLA grande culattone…..u capisti…io siculo sono.

 13. Ne e de ajuns că o avem pe Șoșoaca în parlament, cât despre tine , fă-ți sepucu , lasă-ne !

 14. Asta nu poate fi schimbata?

 15. ,,paese,,-

 16. s-a trezit vorbind si ea, neintrebata de nimeni

 17. ecaterina andronescu (toate editiile), turcanu, alinutza gorghiu, lili onet (prefecta TM), anisie, a mai fost ministra transporturilor pe vremea lui Base, cum sa le uiti?

 18. ai zilele numarate ca si avocat al poporului. o sa fi data afara, scorpie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.