G4Media.ro

20 de bărbați și o femeie în Guvernul Cîțu / Ce spun…

20 de bărbați și o femeie în Guvernul Cîțu / Ce spun Constituția României și legea privind egalitatea de șanse între bărbați și femei

Componența Guvernului Câțu, format din 20 bărbați propuși pentru funcția de ministru/ premier/ vicepremier și o singură femeie, încalcă atât Constituția României, cât și legea privind egalitatea de șanse între bărbați și femei, au declarat pentru G4Media.ro experți anti-discriminare. Potrivit acestora, componența guvernului Câțu riscă să pice la Curtea Constituțională dacă ar fi atacată de Avocatul Poporului. Dintre toți membrii cabinetului Cîțu, doar Raluca Turcan a fost propusă de PNL la ministerul Muncii.

Articolul 16 din Constituția României

(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.

Legea 202 privind egalitatea de șanse între bărbați și femei

ART. 21
(1) Instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, unităţile  economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale  şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii,  promovează şi susţin participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi
la decizie şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a  femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi la nominalizarea membrilor şi/sau participanţilor în orice consiliu, grup de experţi şi alte structuri lucrative manageriale şi/sau de consultanţă.

Încălcarea prevederilor legii 202 atrage răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate. Aamenzile contravenționale sunt de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune.

Reacții

UPDATE 10.30 Liderul USR, Dan Barna, a explicat pentru G4Media.ro că s-a avut în vedere la nominalizarea celor 4 miniștri criteriul profilului celui mai competent. Problema echilibrului, mai spune Barna, ar fi fost reglată la Parlament, unde a fost aleasă din partea USRPLUS prima femeie la șefia Senatului, Anca Dragu. Suplimentar, reprezentantele USRPLUS în Biroul Permanent sunt ambele femei: Cristina Prună și Oana Murariu.

UPDATE 10.40 Întrebată de ce PNL a a nominalizat mai multe femei în guvern, Raluca Turcan, singura femeie nominalizată de liberali în cabinetul Cîțu, a declarat: ”PNL a pus femeie in guvern. De ce nu au pus USR PLUS și UDMR?”

UPDATE 10.57 Avocatul Poporului a explicat pentru G4Media.ro că nu va putea sesiza Curtea Constituțională în acest caz, deoarece validarea guvernului se va face prin hotărâre a Parlamentului, care nu intră în competențele instituției.

Potrivit legii 35/ 1997 de funcționare a Avocatului Poporului,  ”Nu fac obiectul activitatii institutiei Avocatul Poporului si vor fi respinse fara motivare petitiile privind actele emise de Camera Deputatilor, de Senat sau de Parlament, actele si faptele deputatilor si senatorilor, ale Presedintelui Romaniei, ale Curtii Constitutionale, ale presedintelui Consiliului Legislativ, ale autoritatii judecatoresti, precum si ale Guvernului, cu exceptia legilor si ordonantelor” (art 15, alin 4).

UPDATE 12.00 Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a explicat că în cazul nominalizărilor pentru Guvern, criteriul principal a fost profilul candidaților, dar că pe ansamblu, ”dintre propunerile noastre pentru poizitii politice in general, la presedintia Senatului am propus o femeie iar in Biroul Permanent al Camerei deputatilor, cei doi reprezentanti ai nostri sunt tot femei (o vicepresedinta si o secretara de camera a deputatilor)”.

UPDATE 12.24 Kelemen Hunor, președintele UDMR (vicepremier propus în guvernul Cîțu): ”La sport am avut în vedere si o sportiva de performanță, dar nu a acceptat. Vom echilibra la nivelul secretarilor de stat. Și la Cameră avem la comisia de politică externă în funcția de președinte doamna Biró. În continuare este o problemă și permanent ne preocupă să atragem și femei în structurile noastre politice.”

UPDATE 14.20 Ludovic Orban, liderul PNL, întrebat de ce în guvernul Cîțu este o singură femeie: „Acestea sunt propunerile de miniștri care au fost formulate de formațiunile politice care au constituit coaliția de guvernare. Din procedurile de desemnare, asta a fost decizia fiecărei formațiuni, respectăm decizia partenerilor noștri. În cazul nostru au fost evaluate mai multe candidaturi și asta a fost practic decizia care a fost luată de fiecare formațiune”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

99 comentarii

 1. Doar în comunism se visa la egalitate

  • Biden & company ce sunt?
   Ei acuză Uniunea Sovietică și țările comuniste satelit că au eșuat în aplicarea comunismului, iar Ion Iliescu il acuza pe Ceaușescu că a pătat idealurile comunismului ăi ca el vrea un socialism cu față umană, adică cu egalitate de șanse.
   Așa a încurajat lenea, iar statul plătește ajutoare sociale ca să aibă să mâncă și gura celui leneș la fel ca unul care muncește.
   De oamenii săraci ar trebui să se ocupe bisericile și filantropii sau organizațiile non-profit și nu guvernul. Citiți „Etica protestantă și spiritul capitalismului” de Max Weber.
   Un patron căuta să angajeze 50 de oameni, și a primit replica: „noi primim ajutor social și nu ne interesează”.
   Cine vorbeste mai mult de egalitatea de șanse? Neocomuniștii sau progresiștii care vor o resetare. Adică împărțirea averii celor din clasa mijlocie cu cei săraci (leneși) ca să se ajungă la egalitate.
   Întrebați-vă bunicii sau străbunicii despre ce au făcut comuniștii în anii 1950 sau 1960 în România cand au confiscat averile (pamânt, fabrici, ateliere etc.) ca să le distribuie săracilor. Atunci a fost o resetare, iar după 1990 v-ați străduit sa vă recuperați averile confiscate.
   Ce a fost va mai fi, dar acum la scară mondială. Americanii au cu ce să se apere pentru ca în fiecare casă există cel puțin o armă, dacă nu le confiscă înainte de-a începepe marea resetare.

 2. Avocatul Poporului a ignorat el însuși „HOTĂRÂRE nr. 1.723 din 14 octombrie 2004privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocratiei în activitatea de relatii cu publicul” care de asemenea prevede amenzi… nu a facut nimic pentru „popor” de ce s-ar comporta acum ca un troll? Ca sa dea satisfacție PSDului care inca controleaza bugetul impresionant al ANES 0 realizări?

 3. Si care e problema? E o greseala sa pui o femeie la conducere, la volan sau sa voteze. femeile sa fie sotii si mame. Cand ma uit in tarile din Europa si vad femei ministru ale apararii ma apuca rasul.

  • Puslamalele europene au uitat ce e aia aparare si isi bat joc de ea. S-au obisnuit ca ii apara americanii pe degeaba.

  • ce de lavrici abjecti au iesit din pesteri

 4. Nea dane, cui vrei sa-i demonstrezi atașamentul la comandamentele neosovietice ale corectitudinii poltice? Imaginează-ți în comunism, cu acceptarea asta necritica a lumii recente, ce fruntaș în marsavii comuniste ai fi fost!Pe cand despre marxism redivivus , ca ceva glorios?

  • Cum cui? Pai crezi cumva ca ta pa laga trăiește din donațiile de 2 euro de la “cititorii” G4? Banii vin pe alte filiere de la stăpâni de la stânga extrema. Au văzut tu câine sa muste mâna care îl hrănește?

 5. În constituție vorbește despre egalitatea de șanse nu obligă la egalitate în număr. Până la urmă e pl8n de interpreți care trebuie cumva să își justifice activitatea. 20 de bărbați și o femeie nu înseamnă că s-a încălcat vreo șansă cuiva. Mai important ar fi să se analizeze competența, pregatirea și capacitatea fiecărui numit în funcție de a gestiona atribuțiile. Că așa au numit și pe carmen dan ministru de interne sau pe daea ministrul agriculturii și au făcut un kkt că nu erau buni de nimic.

  • Subscriu

  • Ce ar fi vrut ei sa scrie in legi ar fi fost „egalitate de rezultat”, ca ii cam incurca formularea cu „egalitate de sanse”, pe care oamenii normali nu o interpreteaza ca paritate ovare-testicole, ci ca tratament identic indiferent de sex. 💡

   Competenta incepe sa nu mai conteze oar asta va duce intr-un singur punct: frângerea gâtului. Insa agonia va dura destul de mult …

  • O singura femeie…si aia…ce sa mai comentezi…

  • Pai mai putem comenta. Ce minister va conduce doamna Turcan? Ministerul muncii. Despre ce este vorba in acest articol? Despre egalitatea de sanse in munca. Deci conduce ministerul care trebuie.

 6. Cred că bărbații din Europa de Est sunt misogini, e in ADN-ul lor asta, din educație, din tradiții.
  USR-ul și PNL-ul au femei in parlament, nu înțeleg de ce nu au căutat să le numească in fruntea unor ministere.
  Nu știu dacă se poate schimba ceva, dar sigur este o greșeală de imagine prin care partidele din opoziție vor puncta din plin.
  Din familia mea ați pierdut 2 voturi, mama și bunica.

  • Daca lucrurile nu se intampla asa cum vrei tu rezulta ca barbatii din Europa de Est sunt misogini. Bravo pentru generalizare, esti parte a problemei de care te plangi.

  • @Badulescu,
   In marea lor majoritate sunt misogini.

  • Lasa bre ca uita mă ta mare pana la alegerile urmatoare!

  • @Landser
   Dar nu uit eu si vezi poate le conving eu pe toate femeile din tara asta sa nu-i mai voteze decat pe cei care le apara drepturile. Ce mai faci atunci?

  • hai sa vorbim de femeile din europa de est si ce este in ADNul lor?

  • @Landser,
   Bunica are 69 ani și este medic psihiatru, lucrează și acum la propriul cabinet…nu cred că va uita in 4 ani, ea îi ajută pe alții, să scape de bolile degenerative ale sistemului nervos. Din păcate aceste boli se întâlnesc la persoane din ce in ce mai tinere.

  • @Ian,
   Cu o educație precară, cu o sărăcie vizibila in toate satele și comunele țării, femeia este supusă, umilă și f rar critica. Știe că este slabă, in raport cu forța bărbatului, știe că dacă greșește, spune ceva, face ceva, cat de puțin important, este lovită, știe că dacă are copii va trebui sa se sacrifice pt ei și să locuiască sub același acoperiș cu bărbatul care i agresează, este fricoasă, se teme de necunoscut, i s-au spus mereu că nu va reuși, că nu poate, și atunci renunță la orice tentativa de evadare din cotidian.
   Femeia din mediul urban este mai emancipată și se mulțumește cu puțin, nu se întinde decât atât cât e cearceaful, așteaptă în mod tacit sa se elibereze un post pt a se înscrie la concurs, accepta eșecul și se teme de succes, trăiește pt copii, muncește pt copii, are credite pt copii, face uneori compromisuri pt copii. Este, daca vrei tot supusă, umilă in fata unui angajator de aceasta dată, la fel ca femeia din mediul rural.
   Printre ele, exista și românce care au reușit, au ieșit din Matrix, au lăsat sensibilitatea deoparte, s&au detașat de copii și cu mult pragmatism au doborât barierele dintre sexe. Nr lor (al femeilor care au reușit) este atât de mic, încât nici nu putem încuraja doamnele sa se înscrie în această linie pt că le-ar descuraja procentul de reușită…
   Cam asta cred eu ca e „scris” in ADN&ul doamnelor.

  • Este rușinos, parcă ar fi un guvern din țările arabe in care femeile nu au nici un drept.

   Guvernul Canadei are jumătate femei, luați exemplu de la o țară civilizată! Explicațiile șefilor de partide sunt penibile.

   Comentariile misoginilor de pe forum sunt o altă dezamăgire, credeam ca G4 are cititori mai de soi.

  • @Hidraulic
   Nu are treaba G4.
   Am auzit de scriitori de soi care gandesc intr-un anumit fel…

  • @Alfa: ceea ce pare sa propui tu este o FAVORIZARE a femeilor, fara niciun temei moral, doar pentru scopul practic de a le da curaj. E cam dubioasa propunerea, intrucat incearca sa repare o greseala prin alta greseala. Nu pare sa fi functionat vreodata asta.

   Sunt unii care au incercat asta, iar directia in care se indreapta nu pare a fi cea dorita. Uite aici ce zice cineva (nici n-are importanta cine e, important este daca ai contra-argumente la ideile respective):

   Scandinavian countries have moved toward gender equality more than any other countries. And the personality differences in Scandinavia have increased rather than decreased and the proportion of women who were choosing STEM fields has decreased rather than increased. So, as culture becomes more gender neutral, the number of women who choose STEM fields decreases. If you let men and women make their choices what actually happens is that they specialize in different situations. You don’t get the equality of outcome. The scientific data on that is clear. And most of it was generated by people who have a left leaning biased, so you can’t blame it on conservative scientists. It was a shock for everyone to find out that.

   Women are more interested in people -> nurse 20:1 female to male
   Men are more interested in things -> engineers 20:1 male to female

   Men and women are actually are more the same than they are different, but the issue is that small differences at the population can turn into large differences at the extreme. So, for example, men and women are broadly similar with regards to aggression although men tilt a little more toward aggression, so that if you pick a random person out of the population, male and female, and you guess that the male is more aggressive you’ll be right 60% of the time. But if you take the one in a hundred most aggressive people, they are all male. And that’s why the overwhelming proportion of people that are in prison are male. Now, do you want to equalize that, just out of curiosity?
   And we’ve got about three quarters of the population in the universities in Humanities and Social Sciences are female. Are you going to equalize that? Men work longer hours, they work more dangerous jobs, they are more likely to move, they are more likely to work outside, they are more likely to suicide, thy are more likely to be worse in school, they are more likely to end up living on streets, they are more likely to participate in jobs in the STEM field that are scalable and they make more money for that reasons and there are all hidden under the idea that the reason that men and women makes different amount of money is because of their gender. It’s a very simplistic analysis. To equalize opportunities is fine, but we’ll not get equal outcome out of that.

   There are only two reasons why men and woman differ: cultural and biological. If you minimize the cultural differences, you maximize the biological differences. Evidences suggest that the differences between men and women are not culturally constructed.

   # # # # # # # #

   Apropos, o discutie interesanta este daca, militand pentru egalitatea de rezultat si avand, in final, numar egal de educatoare si educatori la gradinita, oare mamele or avea incredere totala sa isi lase fetitele de 3-4 ani sa mearga la toaleta, fiind ajutate de domnul educator?! 😆
   Vezi tu, invers nu pare sa fie o problema. De ce? E corect?!

  • @Sanitarul
   „Rade ciob de oala sparta.”
   Asta e argument la tine?

  • @🤔: Pare ca da. Sau n-ai reusit sa deslusesti decat gluma de la final?
   Imi pare rau ca nu ti-a placut gluma. 🙁 Era in favoarea tezei tale, cu prejudecata culturala …

  • @Sanitarul
   Este drept ca nu m-am chinuit sa-mi insusesc gandurile unuia recomandat de tine. Prefer sa-mi folosesc propria minte, am sarit peste si am ajuns la o gluma deloc reusita. Poate-mi spui tu care era teza mea, se pare ca stii tu mai bine. Ascult.

  • @Alfa. o femeie (sau un barbat) nu trebuie sa se „desprinda” de copii pentru a se emancipa. am spus nu degeaba femeia din est. nu din romania. din est. femeia romanca a existat dintotdeauna si ai schitat o figura de moment in mare parte corecta (desi vizibil limitata la o sfera, dintre cele in care traim fiecare). eu vorbesc despre femeia din est care a aparut odata cu „largirea” lumii care la noi s-a intamplat in 1990 si mai cu seama dupa 2007 (sau de cand se poate calatori fara viza) dar capata dimensiuni dominante acum. s

  • Viorica Dancila + Carmen Dan, Sorina Pintea, Rovana Plumb, Olguta Vasilescu = Guvern competent
   Banuiesc ca stimatele doamne din familia ta ar vota oricand cu un Guvern cu o astfel de componenta competenta.
   Fiindca se pare ca pentru ele si dumneavoastra conteaza numarul si nu calitatea.

 7. Tribunal- Judecator: ,, ,,art. 21(1) Institutile……promoveaza si sustin participarea echilibrata a femeilor si barbatilor la conducere si la decizie….”
  ,,Partea Reclamata ( adica Majoritatea Parlamentara, Guvernul, Puterea etc.) asigura de fapt in mod continu propaganda necesara (afise pe holurile institutilor, Site Internet) impulsionarii femeilor sa ocupe tot felul functii de conducere. DAR decizia de a numii un Ministru este in concordanta cu Competentele sale. Iar Masura Copetentelor este data de Aprecierea Individuala a Parlamentarilor asupra Votului de Investitura a Ministrilor Guvernului.
  Deci, NU se poate impune cu forta si abuziv unui Parlamentar sa voteze o femeie in numele unei asa zise ,,egalitatii de sansa dintre femei si barbati” gresit interpretate de Partea Acuzatoare!.
  Ca atare, in numele Legii, Tribunalul hotareste: Se respinge Reclamatia Partii Acuzatoare. Adica Numirea Finala a majoritatii barbatilor in Functiile de Ministrii este absolut Legala si Constitutionala”.

 8. Jenant.👎 Nu mai tin cu USR-ul.

  • :)))))) ai ținut vreodată? Sărăcuțul… Ai uitat ca politica e despre furt și despre bani. Ști de ce nu sunt femei pe lista USR? Femeile sunt mai cinstite ca și bărbații când vine vorba de corupție. USR fiind partid nou are nevoie de bani…

  • Nu rade, ca femeile din alte tari din UE, sunt mai hotarate. Acusica vin sa-i ia la rost. Alo, colegii, pai cum ne-a fost vorba? Pac, sanctiune. Ca na, daca doamnele din Romania sunt ocupate si asteapta sa lupte altii penyru drepturile lor, sau pur si simplu nu le pasa, lasa ca mai sunt prin Europa niste doamne care mai si spun si mai si fac.

 9. Asta mai lipsea!
  Să pice guvernul din lipsa de femei.
  Nu cumva legea egalității de șanse se referă și la transgenderi?
  Poate ar trebui desființate partidele care nu respectă legea egalității de șanse!

 10. da de ce nu sunt și romi în guvern ? Și chiar așa nici un euro-african ( adică negru ) ?

 11. Trebuie sa ne iasa din cap conceptul de “egalitate” promovat de cercurile neo-marxiste. Romania are nevoie de meritocratie nu de egalitati inchipuite.

 12. Egalitatea de sanse la o functie nu este totuna cu egalitatea intre numarul de femei /barbati / trans/ inorogi…etc Propaganda ieftina de stanga ‘progrestista’.

 13. Asa si Tapalaga: 20 de articole bune si 1 fumigena…

  • E vorba de psihologie subtilă. Ce, femeile nu primesc parandarat? PSD ne-a naucit cu Olguța și restul. Firea nici acum nu s-a oprit din „cântat”.

 14. Eu zic să-i înțelegem și pe ei, și-au dorit atât de mult să fugă de neveste, încât au pus de-o frăție musulmană la guvern.

  Referitor la legea care zice de egalitate de șanse, dar nu zice cum se evaluează egalitatea (teoretic ca procent din total?), probabil că domnilor de la putere li se pare că o femeie din 21 de funcții este echilibru.

  Mai zice Barna că ei au făcut selecția pe competențe, deci aștept să-și dea demisia pentru că a fost 3 ani șef de partid și nu a fost în stare să formeze femei competente, ori nu a avut programe, ori nu l-a interesat.

  • E foarte evident ca matematica si logica nu-ti sunt prietene daca prin egalitate de sanse tu intelegi procent din totalul numarului de guvernanti. Egalitatea de sanse se refera la sanse nu la rezultatul sanselor. Daca femeile au sanse egale dar nu stiu sa le foloseasca si in final rezulta un numar mai mic de femei in guvern problema nu e cu sansele, intelegi sau trebuie sa desenez?

  • Egalitatea de sanse presupune si sa ai indeajuns de multi membri de partid femei. Indeajuns de multe femei in functii inalta, astfel incat sa ai de unde alege. Ca daca cele mai competente sunt doar membre simple sau nu sunt membre de partid, nu ai de unde sa alegi. In final, egalitatea de sanse inseamna ca femeile nu prea se baga in cocina asta de barbati, pardon, de porci, care este politica.

  • @Badulescu,
   Acești miniștri au fost numiți de Orban, Barba, Ciolos, nu au dat un concurs.
   La fel au fost numiți prefecții si președinții CJ (până in 2020) și o proporție de peste 90% erau tot bărbați.
   Despre de șanse să vorbim?
   Barna a pus-o pe loc neeligibil la alegerile generale, pe Florina Presada pt că a fost mai vocală și critica la adr sa lui, fara a cântări ce a făcut această femeie.
   În mentalul colectiv exista faptul că șeful trebuie sa fie bărbat, nu femeie și e greu de schimbat.

  • @Alfa
   Ce am zis eu si la ce ai raspuns tu. 🙂 Sunt de acord cu mare parte din ce ai spus dar nu are legatura cu raspunsul meu la ce a zis Alina mai sus, unde presupunea ca egaliatatea de sanse se traduce printr-un procent egal din totalul de membrii ai guvernului. Chiar si cand sansele la o pozitie sunt egale rezultatele nu vor fi neaparat egale. Sper ca e mai clar acum si ca nu trebuie sa desenez.

  • @Tomberon
   Unde am zis egalitate ca rezultat? Am zis egalitate de șanse. Dacă pe listă ai 90% propuneri bărbați e greu să ajungi la rezultat egal sau aproape egal. Acolo începe problema, la lista inițială.

   Te rog frumos să-mi spui câte femei au fost între opțiuni înainte de nominalizare? Îți spun eu, Turcan, V. Alexandru, Prună și Biro. Adică 4. Câți bărbați au fost pe listă? Cel puțin cei 20 care au rămas, plus alții de la PNL, USRPLUS și UDMR care n-au rămas pe lista finală, adică minim 30 în total.

   Asta ți se pare egalitate de șanse 30-4, la capitolul propuneri? Nu la rezultat, la propuneri. Hai, aștept răspuns.

  • @AlinaM: confunzi omogenitatea bazei de selectie cu tratamentul individual al competitorilor.

   Tu ai o problema cu „de ce sunt atat de putine femei in partide”. Care este o intrebare buna.
   Daca ai dovedi ca la selectia de primire in partid se fac diferente pe baza de sex, ar fi o problema, intr-adevar! (Si poate ca este, habar n-am cum fac partidele cand atrag membri).

  • @Alfa: De acord cu tine ca selectia candidatilor in alianta USR-Plus a fost aiurea la alegerile astea. Florina Presada, si in opinia mea, trebuia sa fie inaintea multora (barbati!).

 15. Poate 21 de bărbați.
  Turcanizda e departeee rău de fi femeie, zic.

 16. La începutul sec 20 socialiștii (comunistii_bolsevicii) au început lupta pt „eliberarea femeii de sub jugul patriarhal”, au proclamat o zi a femeii, 8 Martie, scoteau reviste „Robotnita” sau făceau marsuri gen 1913. Lenin și acoliții lui au băgat o câteva „bolunde” în fața dar în timp tot bărbații au ajuns sa domine. La noi în afara de nebuna Ana Pauker nu prea știu alta renumita, poate doar Elena Ceaușescu. În societate femeilor l-i s-au dat drepturi egale cu ale bărbaților. Spre exemplu la noi în zonă au ajuns sa lucreze la mina sau în construcții. Oribil sa te întâlnești cu o femeie miner, eu am văzut asa ceva. Oribil sa vezi o femeie ca duce găleți cu mortar. În R Moldova încă le vezi pe șantiere. Oribil! În China la fel! Deci în concluzie stânga bate din gură despre egalitatea femeilor dar în realitatea bărbații stangisti vor ajunge sa fie lideri iar bietele femei la munca de jos. Mai bine rămâneau la cratiță!

 17. In Imperiul Roman, in batalia de la Cannae au murit cu arma in mana o treime din senatul roman aparandu-si tara. Ma uit la femeile din parlamentul nostru si incerc sa fac o comparatie/extrapolare si ma ia asa o greata. Femeile ne sunt necesare ca aerul, dar nu in parlamentul tarii.

 18. românii sunt misogini și limitați așa cum se vede din majoritatea comentariilor de mai sus, pentru ei femeia e doar la cratiță si să aibe grijă de copii, si dacă sunt si femei in funcții de decizie majoritate sunt de tipul udrea sau sosoacă, olguța, firuța, turcan etc. adică țoape ajunse …adică iti dai seama de aici cam cum vad aștia femeia, …n-o să vezi niciodată ceva gen Merkel, Thacher, Lagarde, se vorbește de competență, păi să ne uităm la lista aia de miniștri și să spunem care din ei nu poate fi oricând înlocuit de oricine?

  • Pune mana si intra in politica in loc sa faci gargara aici ca romanii sunt misogini. Esti parte a problemei de care te plangi din moment ce generalizezi spunand ca romanii sun misogini, faci exact ca o „Olguta”, „Firuta” sau „Turcanca” adica ca o” toapa ajunsa”.

  • Tomberoane, romanii sunt misogini. Chiar si multe femei din Romania sunt misogine. Toata lumea stie, dar vii tu un tomberon si ne zici ca nu e asa. Chiar ne zici ca tu nu esti misogin, si daca comentam, sa ne ducem in politica. Stalpii societatii, toate leprele pamantului, barbatii.

  • @@Tomberon
   „Toata lumea stie” – se intelege ca esti analfabet functional sau troll daca atat ai inteles si atat poti sa aduci in discutie. Te pup pe creierul ala odihnit!

  • Atunci ia explica tu Tomberoane cum sunt barbatii romani ne-misogini. Toti est-europenii sunt misogini, cum bine comenta cineva. Ai auzit de cultura machista/macho, spune-i cum vrei. Doar tarile nordice nu prea sunt misogine, vezi ca oamenii nu au nicio problema acolo cu faptul ca au prim-minstru si multi ministrii femei. Dar in Romania nu face nimeni misto de barbati pentru motiv ca sunt barbati, dar de femei pentru ca sunt femei da. In Romania barbatii isi bat femeile de le omoara, in Romania barbatii rad de aceia dintre ei care au curajul sa isi plimbe copilul singur, In Romania scriu barbatii pe G4 Media comentarii ca locul femeilor este la cratita si la facut copii. Daca ai auzit si tu mai nou la televizor de sintagma „analfabet functional” si o fluturi pe aici, incercand sa ne arati tu acum ca de fapt barbatii romani nu sunt misogini, fara sa vii tu cu ceva in discutie, atunci nu avem ce sa vorbim. Reiau, zi-mi tu mie te rog cum nu sunt barbatii romani misogini.

  • sa aiba grija, nu sa aibe grija. si da, suntem misogini…

 19. Niciunul dintre articolele de lege invocate nu pare să susţină concluzia articolului.
  Ambele se referă la nediscriminare (paritate de şanse), nicidecum la vreo obligaţie de egalitate aritmetică, imposibilă de altfel a priori pornind de la grupuri aleatorii – partidele – neobligate în prealabil să respecte printre membrii sau cadre vreo proporţie a sexelor. Cine a fost deci discriminat? Simplul fapt de a nu fi ales nu implică discriminare (în sens legal). Dacă însă cineva a fost, nu ni se spune, ar trebui oricum mai întâi reclamat cazul, apoi şi demonstrat. Ni se spune însă detaliat cine şi unde ar putea ataca acest guvern, ceea ce pare mai degrabă un îndemn pentru cei vizaţi.
  Dacă nu aş fi văzut indicat numele domnului Tăpălagă, aş fi putut crede că acest articol a fost scris de vreo feministă #metoo sau cineva din acea zonă. Pot doar să presupun că aţi ales această temă dintr-un motiv ideologic. Din păcate. Nu voi vi prea surprins să citesc în curând vreun articol despre absenţa afro-românilor (că negrii se pare că nu mai avem „voie” să zicem conform MiniTrue, PC Police, UEFA, etc.) din acest guvern…

 20. Vreau sa fie pus in constitutie ca toti trebuie sa fim bogati.Ca in constitutia RSR.Fara sa citim ce zice realitate sau ratiunea.Ca doar NOI dictam prin acte normative,legi si alte unelte omenesti realitatii si ea ne asculta ca altfel trimitem americanii sa faca razboi cu ea.Are realitatea Tomahawk missiles?Nu cred.Cate divizii are realitatea?
  De asemenea,numai femei pana acum au avut copii.Niciun barbat pana la ora actuala nu a avut un copil.Mai mult,uriasa majoritate a puscariasilor sunt barbati.Eu cred ca ar trebui sa fie un pic de egalitate acolo.Nu e drept.Nu spuneti ca asa e realitatea,ca nu e bine.Incepeti sa ascultati de ea si va dispare identitatea aia creata de voi insiva pentru voi.

 21. Am o intrebare pt toti care comentau de zor aici si mai ales pt trollii PNL pusi sa atace USR-PLUS:

  Cum se crampona Dan Barna de functii? Puteti sa-mi explicati din nou? Ca nu e nici presedinte la CD, nici ministru si nici vicepremier. E un simplu deputat.

 22. Femeile din Romania au majoritate la furat.

 23. De ce nu trece comentariul meu? Nu va place ca am arătat ca „promovarea femeii” este lupta comuniștilor încă înainte de Lenin? Cenzura ideologica e la ea acasă la g4media, în schimb poți sa dai plăcuțe suedeze câte vrei, asta e permis.

 24. Constitutia si legea SPUN.

 25. „Profunda discriminare” (pentru o tara de naivi )… nu vad sa protesteze sindicatele de mineri ca nu au femei la 200 de metri sub pamant.
  Sau la sapat santuri , nu am vazut nici o femeie.
  Sau in abator , la reparat acoperisuri …

  • Cea mai mare discriminare e în pușcării. O femeie la 20 de barbati. Cred ca e nevoie de un echilibru.

  • Sau barbati ca invatatori, sau ca asistenti medicali, sau ca moase, sau ca vanzatori, etc.

 26. Dar nu sunt nici țigani, nici femei maghiare, sunt și ele totuși altfel, nici măcar un homosexual declarat și nici un retard de jurnalist, trebuiesc reprezentați și ei, iar având in vedere câte femei sunt in parlament sa nu fie vorba de o suprareprezentare și mai ales sa nu fi fost direct o problema la alegeri, ar trebui sa iasă 50 50; propun să se refacă și alegerile, iar dacă nu sunt promovate femeile în partide să fie obligate iar dacă nu sunt destule femei în partide să fie obligate să intre și nu uitați de omu negru, Amin

  • 😎 Le dai dureri de cap unora care cred ca poti demonstra un ”adevar” chiar daca premizele se contrazic. Din ignoranta sau rea vointa, emotia si isteria ideologica e suficienta pentru ei.

 27. Articolul e trecut la anchete 😂

 28. ”Statul român garantează egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru ocuparea acestor funcții și demnități.”
  Egalitatea de sanse, NU de rezultate! Daca nu reusesti sa faci diferenta intre cele doua esti analfabet socio-politic.

  Alegerea trebuie sa aiba in grila de selectare competenta nu sexul persoanei.
  Altfel ajungem sa credem ca Viorica Dancila era cel mai bun premier din perspectiva ”egalitatii de rezultat”, un concept perdant pentru societate si implicit pentru femei.

  • 30-4 propuneri ți se pare egalitate de șanse? Nu vorbim de rezultat, vorbin de șanse, că despre egalitatea de șanse e legea.

  • Ti-a raspuns mai sus Sanitarul dar ce sa faci, cand fractura logica nu e luata in considerare ajungem la demonstratii epileptice ca sa il supralicitez pe Cioran. Rationamentul tau porneste de la o premiza gresita si anume ca erau in partid un numar egal de barbati si femei competente. Daca intr-un an x, intr-un liceu oarecare elevii cu cele mai bune rezultate la chimie, matematica, literatura si fizica sunt 4 baieti sau 4 fete ce faci, alegi 2 fete mai slabe sau 2 baieti mai slabi sa reprezinte liceul la olimpiada pe tara?!
   Poate ca trebuie incurajate mai multe femei sa intre in politica dar nici aici nu sunt sigur pemtru ca femeile trebuie sa aleaga singure ce vor sau nu vos sa faca, nicidecum sa fie luate de manuta si tratate ca niste copii. A selecta o persoana pentru orice tip de functie publica pe criteriul zonei genitale e o idiotenie !

  • @@Alina M
   Da, tie ti s-a explicat destul si ai ramas la ideile tale. De aceea citesc aceeasi concluzie pe care ai scris-o si la alte articole pe aceeasi tema. „A selecta o ” bla bla.

  • regula de baza, cand argumentatia e demontata si se insinueaza o neliniste vaga in siguranta de sine fata de justetea propriilor valori bagi trolling si ”blablabla”… lol. Sigur i-ai dat o lectie celui care ti-a demonstrat ca esti ignorant/a.

  • Poate tu, eu incercam sa avertizez ca se poate bate apa-n piua cu unii.

  • Nu-mi plac prostii, bye.

  • Atunci, nu mai fi unul.

  • Hai las-o cu insinuarea că numărul de membri ar putea fi diferit dacă nu vii clar cu cifre. Asta-i una. Alta ar fi că numirile în guvern nu s-au făcut pe concurs de cv-uri, ci politic. Așa că nu vorbim de competențe dacă nu au fost evaluate competențele, da? Și dacă Sanitarul mai sus mi-a răspuns altceva decât am întrebat eu, treaba lui.

   Sunt femei în USRPLUS care au competențele să fie miniștri mai buni decât unii scoși din joben, dar nu au fost luate în seamă (Iurișniți, Presadă), așa că nu mă mai aburi cu n-au avut bază de selecție. Asta să i-o spuneți cui nu urmărește ce fac membrii USRPLUS.

  • Se pare ca nu te deranjeaza deloc contradictiile logice din propria ”demonstratie”. NU poti face o selectie aplicand SIMULTAN principiul de gen si cel de competenta chiar daca in anumite cazuri ele se vor suprapune. La modul cel mai serios, poti intreba un profesor de matematica sau un programator daca nu intelegi conceptul logic…Si apoi felul in care e evaluat cineva e simplu, dupa reguli hotarate de o majoritate reprezentativa. In scoli profesorii dau note iar in partide membrii VOTEAZA! Nu ai aflat?! Sau ar trebui sa se impuna prin lege ca evaluarile cu nota 10 sa fie 50% fete-50% baieti?!
   Barna a fost votat ! Deciziile se voteaza. Mandatul de negociere se voteaza. Chiar daca Barna ar fi ales singur lista ministrilor ( personal nu cunosc procedura dar poate ne spui tu daca urmaresti cum spui) pentru ca asa spune statutul partidului acel statut a fost votat de alti membri iar el a fost investit cu acea capacitate de selectie si a considerat ca cei mai buni membri din partid pentru functiile de ministri sunt cei alesi, desi cu siguranta au fost mai multi implicati in procesul de votare.Tu de fapt vrei sa influentezi acele voturi si sa impui cote de gen cum au impus comunistii , lucru care e perfect nedemocratic!…
   Craciun fericit :)!

 29. 1. Daca Turcan ar fi aratat ca Andreea Cosma sau macar Udrea, probabil ca gvernul ar fi avut zero femei. Stiu ca georgica sustine contrariul, dar toate femeile vor sa stea acasa cu copiii, macar si pentru faptul ca toata omenirea vrea sa stea acasa cu copiii, iar femeile frumoase si sanatoase mintal au cele mai multe optiuni sa faca asta.

  1′. Mai e si scenariul Clotilda, care fuge de acasa sa nu isi vada cei 4 copii. Nu e multa lume in Romania care sa faca 4 copii si dupa aia sa ii dea la altii sa ii creasca.

  2. Guvernul nu indeplineste norma nici la tigani negri de culoare, homosexuali, samd. Bine ca are suprereprezentare la ungure discriminetu.

 30. Tapalaga, la voi in redactie care-i proportia de femei vs barbati? Da’ de elgebetei? Da’ de rromi? Oameni cu handicap?

  • Vezi ca doamna avocat nu poate face nimic in privinta asta, deci unii comentatori pot sta linistiti. Nu am vazut o asemenea disproportie in randul jurnalistilor. Te puteai lamuri si singur.

  • Redacția este plătită din taxe și impozite ca Guvernul, sau de ce întrebi? G4media reprezintă statul român și nu știam?

 31. Sa promovezi fara jena misandrismul si sa tipi simultan misoginism, agresivitate!
  Disonanta cognitiva si isteria sunt impresionante la anumite femei.

 32. Meritocratie > egalitate marxista

 33. Intrebare pentru ignoranti, egalitaristi, comunisti, troli sovietici, anarhisti, anti romani, blm, extremisti de stanga sau dreapta, adepti ai politicilor identitare si alte categorii interesate de ”egalitate” din auzite :

  In Romania 3,3% sunt etnici romi, e discriminare daca in Guvernul Romaniei nu se regaseste procentul de mai sus ?

  In general statisticile arata ca itre 5 si 10% sunt minoritati formate din lezbiene, homosexuali, transexuali , bisexuali si alte 78+ de tipuri de gen (lista deschisa dupa noile teorii de gen care neaga evolutia, biologia si genetica)
  E discriminare daca in Guvernul Romaniei un procent de 5-10% nu sunt repartizate lezbienelor, homosexualilot, transexualilor. bisexualilor si altor 78+ de tipuri de gen?

  6,5% din populatia Romaniei este formata din etnici maghiari. E discriminare daca Guvernul Romaniei nu are ministri maghiari in proportie de 6,5% ?

  46% din populatia Romaniei traieste in mediul rural care din pacate chiar nu are sanse egale in privinta conditiilor esentiale de trai, transport, utilitati, educatie si sanatate !!!!!!
  Este discriminare daca in Guvernul Romaniei 46% din ministri nu sunt din mediul rural ?

  • Romanii din mediul rural , adica aproape jumatate din populatia tarii, sunt singurii care sunt discriminati REAL din perspectiva egalitatii de sanse in Romania !
   Un baiat sau o fata din mediul rural are sanse de zeci de ori mai mici sa se dezvolte in plan profesional si social decat o femeie ”discriminata” sau un homosexual ”discriminat” din mediul urban.
   In epoca victimizarii pe banda rulanta si a trambitarii superioritatii morale prin mesaje politice de tipul ”virtue signaling” cei care sunt discriminati cu adevarat sunt ignorati.

  • Si tu din care categorie faci parte?
   Ai apucat sa citesti titlul? Ia citeste-l! Gata? Si atunci?

  • „Alta intrebare?”

  • 1. De unde stiti ca nu e niciun rom prin guvern? domnul nazare pare din etnie si nu e singurul.
   2. De unde stiti ca nu sunt prin guvern lesbiene, bisexuale, gay etc. N-am auzit politicieni gay, dar sunt convinsa ca exista. Normal ca nu vor recunoaste niciodata, ar fi crucificati de habotnicii de tot felul care misuna prin Romania
   3. Sunt ministri care s-au nascut la tara
   4. in guvern sunt trei etnici maghiari
   5. femeile reprezinta peste 50% din populatia Romaniei, n-a zis nimeni de paritate, dar nu e normal sa ignori jumatate din tara asta.

 34. Statisticile din occident arata ca doar 20% din femei se considera feministe.
  Intreaba-le pe restul de 80% de ce prefera sa intemeieze o familie decat sa sa intre in politica, armata sau constructii!

  Dar nah, trebuie sa se ocupe cineva si de pisici…

  • Nu mai esti pe subiect. Intreaba-le tu!
   De unde ai dedus ca alternativa la familie este cresterea pisicilor?

 35. Imi amintesc de d-na doctor, sefa de comisie parlamentara sau sefa a unei autoritati/ agentii, poate chiar cea cu egalitatea de sanse.D-na respectiva ne-a explicat ca motostivuitoarele trebuie sa se bucure de egalitate de sanse, pornind de la ideea ca femeile trebuie incurajate sa devina motostivitoare, pentru ca pot fii in chip firesc.
  Nu stiu ce sa zic, cine a fost mai deplasat : cine a propus-o, cine a numit-o sau a ales-o, ea insasi ca a acceptat.
  In pofida unor astfel de incidente, pare mult, mult mai simplu sa se instaureze o stare de egalitate de sanse, adica pe acolo pe unde se vorbeste despre asta, decat le-a fost femeilor din comuna primitiva sa accepte patriarhatul, incepand cu acum vreo 6000 de ani, pe motiv ca nou-venitii erau multi, aproape fara femei, puternici si aveau cai, asa ca au lansat rapid un cod de conduita ca de la invingator la invins si se pare ca tot pe acolo ne invartim, cel putin ca mentalitate. Femeile la cratita, la crescut copii, s-a subrezit poligamia, dar pornirea nu a disparut decat oficial.
  6000 de ani barbatii au spus ce e bine si ce e rau, cum sa-si asigure descendenta si averea, cum sa fie familia, ce membri de familie sa aiba dreptul sa omoare si cat de intemeiat, unde sa navaleasca, cand si cu cine sa se razboiasca, care sa fie credinta, care sa fie dreptul, justitia, cine sa invete, cine sa voteze, cine sa nu fie niciodata pe liste etc etc.
  Nu suntem de pe Venus si de pe Marte, suntem rezultatul ciocnirii a doua culturi diametral opuse si ne lalaim asa dupa ce totul s-a estompat, e adevarat tarziu si cu mare greutate, acum am ajuns in era drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si barbatii nu sunt cu totul dezmeticiti, dar nici femeile.
  Nu asta e problema, ci lipsa de educatie acum si in perspectiva, inca nu ne e clar pe ce lume traim si mai ales vom trai.Nu ne mai permitem razboaie si calul e induiosator.Toti ne putem misca foarte rapid sub toate sensurile, doar mentalitatea abia se tareste, vorbim despre misoginism, dar nu mai e timp.

  • Aveti solutii teoretice pentru toate problemele. Daca Romania va fi atacata de omuleti verzi ca Ucraina( au murit 6000 de barbati incercand sa-si pazeasca suveranitatea teritoriala) de ce nu trebuie sa fie egalitate si in moarte pentru apararea pamantului si drepturilor suverane?
   De 10.000 de ani orasele, zidurile, casele si drumurile au fost construite de barbati cu toata suita de eforturi si accidente . De acord ca si cratita incinsa e grea dar parca tot nu se pupa ”egalitatea”…
   Sau feministele se fac ca ploua cand e greu si trebuie aparata comunitatea prin sacrificiul suprem? In schimb vor ca statul( adica banii si eforturile tuturor) sa fie cel mai simpatic sugar Daddy care sa le intretina discriminatoriu pentru ca asa pretind ”printesele ” ?!
   Egalitate la ”cratita” si la scutece dar la aparare, la construit orase, drumuri si fabrici inchidem ochii si facem pe proastele ! Voila, noua aristocratie sexista.

   Duplicitatea, ura fata de barbati, invidia, lipsa de bun simt si parvenitismul feministelor in 2020 sunt epice.