G4Media.ro

Avocații din oficiu amenință cu greva / Susțin să există restanțe la…

Sursa foto: Pixabay

Avocații din oficiu amenință cu greva / Susțin să există restanțe la plata onorariilor și cer ca acestea să fie majorate raportat la rata inflației

Avocații din oficiu anunță printr-un comunicat de presă că nu își vor mai desfășura activitatea în situația în care vor mai întârzia plata onorariilor.

De asemenea, ei solicită ca sumele să fie livrate către Uniunea Națională a Barourilor din România, iar ulterior această instituție să facă plata către barouri. Alte solicitări se referă la necesitatea ca onorariile să fie majorate în funcție de rata inflației și la introducerea în lege a unei prevederi care să vizeze plata penalităților de întârziere și a dobânzilor în cazul neplății la timp a onorariilor din oficiu.

”Având în vedere restanțele la plata onorariilor din oficiu, considerăm că nu ne mai putem desfășura activitatea fără a fi remunerați, fiind astfel încălcate dispozițiile art. 81 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

În zilele următoare vom decide asupra modalității în care activitatea noastră va fi restrânsă, putând ajunge până la suspendarea acesteia pentru o perioadă de timp până la efectuarea plăților restante de către autoritățile care au această obligație legală”, anunță avocații.

Comunicatul integral:

Urmare a faptului că sunt înregistrate restanțe la plata onorariilor pentru prestațiile avocaților din oficiu atât în ceea ce privește activitatea de asistență/reprezentare publică judiciară în fața instanțelor de judecată, cât și în fața Parchetelor în ceea ce privește activitatea de urmărire penală, noi, avocații care facem parte din Serviciul de Asistență Publică Judiciară din cadrul Baroului București, vă aducem la cunoștință următoarele:

  1. Având în vedere restanțele la plata onorariilor din oficiu, considerăm că nu ne mai putem desfășura activitatea fără a fi remunerați, fiind astfel încălcate dispozițiile art. 81 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat.
  2. În zilele următoare vom decide asupra modalității în care activitatea noastră va fi restrânsă, putând ajunge până la suspendarea acesteia pentru o perioadă de timp până la efectuarea plăților restante de către autoritățile care au această obligație legală.
  3. Considerăm absolut necesară reformarea sistemului privind plata onorariilor avocațiale din oficiu prin adoptarea unei legi, astfel încât referatele care sunt depuse spre decontare pentru încasarea onorariilor să fie semnate în ședința publică de către judecători , respectiv la începutul fazei de urmărire penală în cazul activității prestate la Parchete, astfel încât să se evite situațiile de genul celei în care ne aflăm.
  4. Noua lege care să reglementeze în mod clar activitatea prestată de avocații din oficiu să prevadă ca onorariile să fie majorate raportat la rata inflației, onorariile prevăzute de actualul Protocol Tripartit încheiat între U.N.B.R., Ministerul Justiției și Ministerul Public la data de 17.06.2022 fiind cele mai mici din Uniunea Europeană, deși suntem membri ai Comunității Barourilor Europene.
  5. Solicităm ca legea să prevadă în mod expres plata penalităților de întârziere și a dobânzilor în cazul neplății la timp a onorariilor din oficiu.
  6. Solicităm ca sumele care ni se cuvin cu titlu de onorariu să fie virate direct către U.N.B.R., iar ulterior U.N.B.R. să vireze aceste sume către Barouri.
  7. Noi, avocații care desfășurăm activitatea de asistență publică judiciară, solicităm să ni se acorde respectul cuvenit de către autoritățile Statului Român, în calitate de partener indispensabil la realizarea actului de justiție. Fără avocați, actul de justiție nu poate fi adus la îndeplinire, creându-se astfel un dezechilibru la nivelul societății românești.
  8. Această situație are consecințe grave, întrucât ne aflăm la final de an, apropiindu-se sărbătorile de iarnă, iar cheltuielile pe care le avem cu toții sunt foarte mari, în condițiile unei economii aflate în plină recesiune.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Mai dati-le 20 la sută să apere interlopii!!!