G4Media.ro

Avocata arhiepiscopului Teodosie anunță că îl dă în judecată pe purtătorul de…

Foto: Inquam Photos / Diana Oros

Avocata arhiepiscopului Teodosie anunță că îl dă în judecată pe purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, și cere o anchetă disciplinară împotriva acestuia pentru că nu ar fi respectat principiului prezumției de nevinovăție

Irina Luminița Stanciu, avocata arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, a anunțat luni că îl dă în judecată pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române. Ea l-a acuzat pe Vasile Bănescu că nu ar fi respectat principiului prezumției de nevinovăție în privința lui Teodosie, anchetat penal de DNA.

Ea s-a referit la un interviu dat de Vasile Bănescu în ziua în care arhiepiscopul Teodosie a venit la DNA pentru a i se comunica schimbarea calității de suspect în cea de inculpat.

”Față de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu în 18 ianuarie și afirmațiile făcute de acesta, au adus o atingere gravă principiului prezumției de nevinovăție. Bănescu încalcă grav legea penală, încălcând principiul prezumției de nevinovăție. El trebuie respectat astfel încât să ofere inculpatului o protecție sporită și împotriva măsurilor ce se iau, și împotriva abuzurilor și oprobiului public. E o cutumă legală. Voi sesiza instanța civilă cu o acțiune având ca obiect răspunderea civilă delictuală împotriva dlui Bănescu”, a spus avocata într-un clip video distribuit de contul de Facebook al Arhiepiscopului Tomisului.

Ea a mai cerut și anchetarea disciplinară a lui Vasile Bănescu în cadrul forurilor Bisericii Ortodoxe Române, acuzându-l pe acesta de presupuse ”jocuri”.

”Dl Bănescu folosește ocazia pentru o răzbunare persnală. Dl Vasile Bănescu face jocurile din interiorul BOR și ar trebui declanșată o anchetă și o cercetare disciplinară în cadrul BOR”, a spus avocata.

Context

Teodosie e urmărit penal pentru cumpărare de influență într-un dosar al DNA deschis în decembrie 2013.

Dosarul a fost deschis de DNA în urma unei anchete Recorder. Și un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

La momentul deschiderii dosarului penal, Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, a precizat că atât autoritățile judiciare, cât și cele bisericești sunt interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală, iar combaterea acestui flagel societal este în primul rând o datorie morală.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, care l-a criticat în dese rânduri pe Teodosie pentru derapajele acestuia, a declarat la 18 ianuarie că acest caz este unul ”care frapează şi mâhneşte”, iar apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat „spune ceva îngrijorător”. Bănescu l-a mai ironizat și de Bobotează pe Teodosie, după ce acesta a vorbit despre o așa zisă „incompatibilitate a fumătorilor și a femeilor aflate la menstruație de a consuma aghiasma mare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Asta este strategia rusofililor din România: băgatul pumnului în gură prin îngroparea în procese! Din fericire Biserica își permite un avocat.

 2. Cetateanul cinstit iese sigur invingator din duelul inaltelor fetze bisericesti.

 3. Prins în flagrant, ce prezumție de nevinovăție ?

 4. Nu știu dacă i se poate aplica lui banescu încălcarea principiului de “antepronunțare”.Nu e nici organ de cercetare nici judecator.

  • Nu conteaza. Important e sa-l hartuiasca, sa-i arate cine-i jupanul.
   Nu cred ca BOR (recte Patriarhia) se va amesteca in povestea asta, ar insemna un razboi pe fata intre patriarh si Teodosie.
   Il vor lasa singur pe Banescu, „pe persoana fizica”, cel putin formal. Oricum nu risca practic nimic, nu cred ca e cineva in tara asta care sa nu se fi lamurit demult cu privire la Teodosie… asa ca n-o sa fie greu sa-i repereze onoarea.