G4Media.ro

Avertismenul unui epidemiolog francez: Virusul circulă mai rapid decât în primăvară /…

Avertismenul unui epidemiolog francez: Virusul circulă mai rapid decât în primăvară / A venit o săptămână rece în septembrie şi toţi indicatorii au luat-o în direcţia greşită în toată Europa

Virusul SARS-CoV-2 se răspândeşte mai rapid în prezent decât în primăvară, în faza iniţială a pandemiei, a afirmat vineri epidemiologul Arnaud Fontanet, consilier ştiinţific al guvernului francez, emiţând unul din cele mai puternice avertismente de până acum cu privire la amploarea valului care a cuprins Europa, transmite Reuters, citată de Agerpres.

‘Virusul circulă mai rapid … Resurgenţa pandemiei a început în august’, a spus Fontanet la postul BFM TV, atenţionând că lupta împotriva acesteia va fi ‘un maraton’.

După toate probabilităţile, Franţa va depăşi vineri un milion de cazuri de infectare cu coronavirus, devenind a doua ţară europeană în această situaţie, după Spania.

Potrivit lui Fontanet, profesor la Institutul Pasteur, autorităţile franceze reuşiseră să aducă sub control virusul spre sfârşitul lunii iunie, dar menţinerea unui număr mic de spitalizări până la finele lui august a creat un fals sentiment de securitate, chiar dacă se înregistra deja o creştere a cazurilor de infectare.

‘Şi apoi a venit o săptămână rece în septembrie şi toţi indicatorii au luat-o în direcţia greşită în toată Europa. Virusul se răspândeşte mai bine pe vreme rece pentru că noi trăim mai mult înăuntru’, a explicat el.

După un vârf de 32.292 de spitalizări la 14 aprilie, când Franţa se afla într-unul din cele mai stricte lockdown-uri din Europa, numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19 a scăzut la un minim de 4.530 la 29 august, pentru a ajunge acum la 14.032, cu creşteri de peste 700 în ultimele patru zile.

‘Spitalele şi personalul medical se vor găsi într-o situaţie pe care o cunoaştem deja’, a mai spus Fontanet, referindu-se la vârful din perioada sfârşit de martie – început de aprilie, când sistemul spitalicesc s-a aflat în pragul colapsului.

‘Avem o mulţime de instrumente să ne protejăm împotriva virusului, dar ne aşteaptă o perioadă dificilă’, a adăugat el, făcându-se ecoul premierului Jean Castex, care a prognozat ‘un noiembrie dur’ atunci când a anunţat noile restricţii de circulaţie pe timp de noapte.

Ca şi alţi experţi medicali, Fontanet a explicat că sunt necesare în jur de două săptămâni pentru ca măsurile de izolare să aibă un impact.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Tztztztz! Foarte bine, cu cat mai rapid, cu atât mai bine! La stadiul asta, Indiferent ce facem sau nu facem tot acolo vom ajunge, adică după o perioadă de timp pandemia se va „consuma” de la sine! Nu ma acuzați de cinism că la fel de multi oameni vor muri si daca „ne ferim” si daca nu! Sau acuzați ma, ma doare’n 14!

  • Nu te acuz de cinism. Tu esti doar retardat.

  • Ciprian stai jos 3 pentru astazi. Daca numarul de infectati sta la un nivel rezonabil vor muri mai putini oameni pentru ca sistemul de sanatate va putea sa-i trateze. Daca facem cum zici tu se va muri mult si pentru tot felul de afectiuni nu neaparat covid, pentru ca spitalele vor fi blocate de numarul mare de pacienti. Se va alege cine primeste si cine nu primeste o sansa.
   Gandeste-te ca iti rupi capul intr-o argumentatie care iti depaseste capacitatea cerebrala , cum e asta, si n-o sa aiba cine sa se ocupe de tine.

  • Ce spitale ocupate visezi tu, mihaita? Sunt ocupate in Rumania din cauza arestarilor, pentru ca asta era si intentia, sa-i dea afara pe bolnavii reali ca sa le umple cu asimptomatici sau cazuri usoare/medii.
   Exact cum zice Ciprian, se va consuma de la sine pentru ca papagalii care ne conduc nu testeaza ca apoi sa trimita acasa macar 7 zile pe cei 90-95% virusati care n-au nevoie de nicio supraveghere medicala.
   Daca nu-i trimiti acasa pe pozitivi, n-ai decat sa minti prostovanii care n-au creier ca lupta cu virusul.

 2. Geo initiatule tu ai date semnificative despre cum sta treaba. Esti conectat la Sursa , cunosti interesele ascunse care sigur sunt si exista. Aducatorule de lumina nu conteni in a ne deschide ochii noua celor in deriva care nu cunoastem ca tine. De tine e nevoie la carma ba baiatule , nu-ti mai pierde timpu dialogand cu anonimi care nu-ti pot patrunde adancimea cugetului. Pune mana pe haturi , da de pamant cu arafat, cu tataru cu bill gates cu soros ca toti is pe-o felie si arata-ne calea. Tu sa fii salvatoru nostru si Ciprian sa fie mana ta dreapta.

  • Sincer, pe mine ma doare la 5 m de voi : D!