G4Media.ro

Avertismentele noulului ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman. Baronii, oligarhii, companiile de…

Avertismentele noulului ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman. Baronii, oligarhii, companiile de stat, corupția endemică și Huawei, în colimator/ Pledoarie puternică pentru stat de drept și guvernare corporativă

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a transmis, joi, la Forumul CEO AmCham, o serie de mesaje-cheie într-un prim discurs programatic, în care a atacat ”baronii corupți”, la care a făcut de trei ori referire, ”corupția endemică”, ”oligarhii” și companiile controlate de stat care ”țin corupția vie”. Zuckerman a criticat în termeni dur și activitatea companiei chineze Huawei, despre care a spus că reprezintă ”un pericol pentru securitatea națională”, ”o cale greșită” și ”o companie străină distructivă”. Pe de altă parte, ambasadorul SUA s-a lansat într-o pledoarie puternică pentru statul de drept, pentru refacerea ”modificărilor legislative care au slăbit statul de drept” și pentru modelul de guvernare corporativă, care să asigure o piață liberă și concurențială.

Redăm mai jos integral discursul ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman

”Este o plăcere să mă aflu aici în această dimineaţă, la Forumul CEO al Camerei Americane de Comerţ din România. Aştept cu nerăbadare să continui relaţia apropiată pe care ambasada o are cu AmCham, pentru a întări parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România, lucrând împreună să îmbunătăţim climatul de business de aici, să creem un mediu de afaceri transparent, predictibil şi de bun simţ. România se află în punctul de a scăpa de ultimele cătuşe ale comunismului şi corupţiei. Dumneavoastră, liderii comunităţii de business, aveţi oportunitatea de a ajuta România să devină puternică din punct de vedere economic, vibrantă din punct de vedere social, o societate care respectă statul de drept.

Preşedintele Trump, poporul american, împreună cu mine şi cu toţi membrii ambasadei, ne-am angajat să lucrăm cu preşedintele Iohannis, cu guvernul României şi cu dumneavoastră, să facem din acest an Anul Renaşterii României. Acum este momentul ca România să devină un lider european şi global în domeniul artelor, ştiinţei, finanţelor, sănătăţii, tehnologiei informaţiei, producţiei agricole, de energie şi industriei. România este gata să-şi declanşeze adevăratul potenţial economic, dar poate face acest lucru doar prin adoptarea unor legi şi reguli de bun simţ pentru afaceri şi punând capăt corupţiei endemice. Toate acestea vor conduce la beneficii economice enorme şi la prosperitate.

Capacitatea oligarhilor cu legături politice şi a baronilor de a controla interesele de afaceri şi de a limita competiţia pe piaţa liberă trebuie să ia sfârşit. Comunismul a distrus toate ţările care au avut ghinionul de a fi subjugate acestui rău. Comunismul nu face nimic pentru a ajuta săracii şi persoanele defavorizate, ci este benefic doar câtorva elite din clasa conducătoare. Comunismul creează şi susţine un sistem endemic al corupţiei. Acum, revoluţia care a început în urmă cu 30 de ani trebuie încheiată cu succes. România a suferit prea mult timp şi dumneavoastră puteţi ajuta să se pună capăt acestei suferinţe.

Distrugerile produse încă nu au fost reparate şi pot fi adâncite. România îşi pierde tinerii şi muncitorii de toate vârstele, într-o rată record a emigraţiei. Oamenii nu pleacă pentru că pot câştiga mai mulţi bani în altă parte, ci pleacă pentru că îşi pierd speranţa. Şi-au pierdut speranţa că România are determinarea şi curajul, după 30 de ani, pentru a scăpa, în sfârşit, de corupţia endemică generată de comunism şi perpetuată de baronii corupţi. Acesta este momentul să le arătăm că România poate şi va face ceea ce este drept şi corect.

Privatizarea este necesară. Un mediu de afaceri cu adevărat liber va crea bogăţie şi prosperitate pentru toată lumea. Firmele controlate de guvern nu doar că favorizează practici de business ineficiente, împiedică piaţa liberă şi competiţia, dar, mai important, păstrează corupţia vie. Doar un mediu de afaceri stabil, predictibil şi complet transparent poate atrage investiţiile necesare, care să ducă la dezvoltare şi să promoveze o economie concurenţială. Transparenţa în afaceri şi responsabilitatea sunt primordiale.

De exemplu, România ar beneficia enorm de pe urma vastelor sale resurse naturale, dacă legislaţia raţională şi aplicarea legii ar fi respectate. Totuşi, foarte puţine resurse naturale sunt exploatate sau extrase eficient şi economic. Corupţia din ultimii 30 de ani a făcut ca pădurile să fie exploatate ilegal, distrugând largi suprafeţe de pădure virgină şi provocând daune mediului.

Un plan eficient şi legal de tăiere a pădurilor ar aduce nu numai avantaje economice, dar şi beneficii pentru mediu. La fel, extracţia de petrol şi gaze este la un nivel foarte redus faţă de cum ar trebui să fie. Legile de funcţionare şi cele fiscale stabile şi de bun simţ ar aduce României venituri enorme din gaz şi petrol şi nu doar ar furniza securitate energetică României, ci ar transforma-o într-un exportator către alte ţări europene şi mai departe.

De asemenea, există multe companii deținute sau controlate de străini care nu pot fi trase la răspundere sau nu sunt transparente. Huawei este un prim exemplu al unei astfel de companii străine distructive. Huawei reprezintă o cale greșită! Huawei a fost pusă sub acuzare săptămâna trecută în Statele Unite pentru diferite acțiuni precum furtul de tehnologie de la concurenții săi, obținând beneficii clare de pe urma muncii de cercetare și a activității altor companii. Nicio afacere nu poate concura în condiții de joc inechitabil cu un competitor care fură inovațiile altora și apoi îşi reduce prețurile. Acest model de afaceri distruge concurența și subjugă oamenii unui monopol. Mai mult, Huawei este un pericol pentru securitatea națională a fiecărei țări care folosește dispozitive electronice. Toate informațiile colectate devin cu uşurinţă disponibile și sunt transmise guvernului comunist chinez.

Poporul român știe prea bine cum este să trăieşti într-un regim comunist care spionează fiecare persoană în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare minut, în fiecare secundă, peste tot. Doar spune nu! Huawei este o cale greșită. Pentru a realiza o creștere economică, România trebuie să asigure un sistem judiciar și penal de încredere și transparent. Nu numai că modificările anterioare, concepute cu intenţii greşite şi menite să relaxeze legislaţia criminal, trebuie să fie redresate, dar și aplicarea completă, promptă, corectă și constantă a legilor existente trebuie să fie, de asemenea, o prioritate. Infractorii nu ar trebui să aibă capacitatea de a păstra câștiguri obținute ilicit. Elitele, baronii corupți şi conexiunile politice nu ar trebui să reprezinte un refugiu. Statele Unite s-au angajat să ajute România să scape de flagelul corupției și de durerosul trafic de persoane.

M-am întâlnit cu mulți miniștri ai guvernului. Cu toții au muncit extrem de mult pentru a inversa haosul pe care l-au moștenit în noiembrie 2019. Doar un exemplu, ministrul finanțelor a constatat că guvernul anterior păstra două contabilităţi paralele și nu plătise cele mai multe facturi pentru servicii prestate de aproape un an. Alți miniștri au găsit condiții similare, proiecte nefinalizate și ministerele golite de oamenii cinstiți care lucrează din greu şi care sunt esențiali pentru a conduce guvernul în mod corespunzător.

Președintele Iohannis, premierul Orban și miniștrii săi s-au angajat să reconstruiască un bun guvern, să refacă modificările legislative care au slăbit statul de drept, să pună în aplicare o legislație nouă pentru a reduce corupția astfel încât să protejeze toți românii. Poporul român a îndurat destul. Acum este momentul ca toți românii, nu doar elita și cei conectaţi politic, să prospere și să își ridice nivelul de trai.

Poporul român ar trebui să trăiască, de asemenea, în siguranță, fără teamă de forțele maligne străine. Statele Unite vor continua să sprijine deplin armata română în angajamentele de apărare a țării în faţa tuturor amenințărilor externe. Rolul crucial al României în NATO, în apărarea flancul estic al Europei, nu poate fi subestimat. Statele Unite vor continua să fie aliatul ferm al României şi al NATO, și vor asigura pe deplin securitatea României.

Am mari speranțe când stau astăzi aici. Sper că fiecare dintre voi, precum şi firmele pe care le reprezentaţi, vă veţi reasuma obligaţia faţă de valorile fundamentale ale democrației, ale statului de drept și ale transparenței. Sunteți liderii celor mai mari companii din România. Începeți să implementați modelul de guvernare corporativă necesar piețelor libere, transparenței și concurenței. Succesul de care s-a bucurat Clujul în sectorul tehnologiei și fluxul rezultat de oameni veniţi din Europa de Vest demonstrează puterea de dezvoltare economică a firmelor private, atunci când concurenţa este liberă și corectă.

Sper, de asemenea, ca românii să rămână în România sau să revină acasă – împreună puteţi construi măreţia României. Ei, românii care și-au dorit un viitor mai bun, şi-au spus cuvântul în octombrie anul trecut împotriva corupției. Îi îndemn să continue să îşi spună cuvântul și să nu înceteze să viseze un viitor mai bun. Cu toții trebuie să lucrăm împreună pentru a face România o ţară de care generațiile viitoare să fie mândre. Președintele Trump și Statele Unite s-au angajat să ajute România să-și atingă potențialul maxim. Sunt mândru să spun că poporul român nu are un prieten mai bun decât poporul american.

Domnul să vă binecuvânteze.

Mulțumesc.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. am incredere ca sub influenta americana romania va deveni un singapore sau o coree de sud. solutia singaporeza sau taiwaneza: taxe mici, dereglementare , sistem privat puternic, zero socialism. primul pas este anihilarea psd la vot

  • Cu ce oameni? In starea in care e lumea acum? Modelele acelea au mers atunci…cu asiaticii…si cu mare sacrificiu si pierderi de locuri de munca in alter parti…
   Azi chinezii sunt cu gramezile de bani si investitiile si cu constructia si americanii se repliaza taie din deficite si opresc pomana…ba chiar iti taie factura.
   Berg asta e mai rau ca clem…

  • Dar cel mai ”rău” sunt troli ”conservați” ai mafiei PRO-PSD-ALDE, de la ABC la BPS.

  • La voi tot ce nu e rezist sau pensat…e psd-ist?

 2. Uite! Cineva chiar vrea sa faca treaba in Romania si nu e roman!

  Daca era roman ar fi cersit o pensie speciala.

  • Sunt Roman si nu ma intereseaza nicio pensie sociala, ba chiar nicio pensie, pentru ca am de gand sa muncesc pana in ultima clipa: pentru ca munca – atunci cand are rost, si are rost atunci cand faci alegerile logice – este cea care creaza viata si ii da rost.

   Comentariul tau este insinuos si prostesc.

  • Poate mai facem un fond proprietatea .

 3. Asa, si…?!

  • Si ce,vroiai sa-ti laude si stapanii tai,pluseristule?Aia care nu pun mana pe nimic,dar dau din gura la fel ca pesdeii si pempistii? Mai faceai pe smecherul daca iti lauda ipocritii?Nu o sa ai satisfactia asta, chichiraii vostri sunt doar idioti utili pesedeului!

  • „Pluserist”?!!! Cred c-ai baut gaz….

 4. Iată dovada despre cât rău pot face minciunile peneliste.

  Deși prostul-fudul Cîțu a dat-o la-ntors și a zis că n-a fost decât o figură de stil, iată că în mediul internațional, minciunile sunt înghițite pe nemestecate. Alături de celelalte debitate de anti-români (din idioțenie sau din răutate antinațională sau intersată) în ultimii trei ani.

  Măcar cei care țin la această țară ar trebui să realizeze cât de mult rău îi fac idioții-exhibiționiști care prezintă România străinilor ca fiind comunistă și în corupție endemică.

  Altfel, aș prefera ca dl. ambasador chiar să fi crezut minciunile lui Cîțu, decât să fie o atitudine doar interesată, de pe urma căreia să aibă doar americanii de câștigat. Mă refer, ca să fie clar, la marile privatizări ale unor sectoare care funcționează pe profit deosebit de mare (după ce a fost scăpată de căpușele „private”) sau cele care au potențial enorm de a atrage (citește, suge) bani cu ghiotura de la stat cum e cazul sănătății.

  Dacă ar vrea să convingă lumea cu chemarea democratică, dl. ambasador ar trebui să atragă atenția și asupra pericolului concentrării tuturor puterilor la un singur om și un singur partid.

  Repet, aș prefera să cred că doar a fost păcălit de Flo Citu

  • Ce-i ,orlandov,esti ofticat rau,rusnakule?Nu te va baga in seama nimeni pe tine din occident,esti un slugoi de-al lui putin de categoria a 4a!!! Cap sec,minte putina! Hai,valea la DNA,ca ghizdeanu de la statistica v-a incondeiat pe toti,hotilor!

  • Daca-i asa cum spuneti, de ce nu apar replicile de la liderii PSDului de azi, alde Ciolacu, Veorica, Olguta&Manda, Paul Stanescu&company PSD, de ce TAC chitic?!
   Multumim, dle Ambasador, PSD sa se duca!!

 5. „M-am întâlnit cu mulți miniștri ai guvernului. Cu toții au muncit extrem de mult pentru a inversa haosul pe care l-au moștenit în NOIEMBRIE 2019. Doar un exemplu, ministrul finanțelor a constatat că guvernul anterior păstra 2 contabilităţi paralele și NU plătise cele mai multe facturi pentru servicii prestate de aproape 1 an. Alți miniștri au găsit condiții similare, proiecte nefinalizate și ministerele golite de oamenii cinstiți care lucrează din greu şi care sunt esențiali pentru a conduce guvernul în mod corespunzător.”!!!

  Lovitura sub centura!!!
  Olguto, unde esti, gura PRMista stricata?
  Codrine, Manda, Ciolacule, Mitraliera, Veorico, unde sunteti, escrocilor?!!!
  Astept cu „interes” mare multe reactii din PSD!!!!!!!!!!

 6. Privatizarea Romaniei este solutia, o spune chiar „ambasadorul”.
  Romania pe persoana fizica da, sau bucata cu bucata la „investitori”. Care investitori? straini desigur, cei autohtoni sunt corupti.

  Haida mai repede, noi suntem stapani pe tarla acum, bechtel nu mai poate astepta.

 7. Cu o Justitie servila politicului, ca cea insurubata in final de catre Iohannis o sa ajungem, noi, cetatenii…foarte departe! PNL PSD ACEEASI COCINA DE PORCI!

  • Lucica,lasa placa asta,deja stim ca sunteti platiti sa o tot puneti ! E disperare mare printre pempisti si restul de ipocriti care nu prind pragul la alegeri! Iar cu pluseristii se lamuresc din ce in ce mai multi ca:plusere si pesede=aceeasi MIZERIE!

 8. Si ce-l mai asteptau slugile hotilir de pe la toate latrinele pe noul ambasador al SUA,hahahahaha!Ca pe un salvator al hotilor trimis de Trump…neneeee, ce vise umede!!!

  • Asta e rezultatul sepcii rosii.

   ROMANILOR, de ce mereu va uitati in jur ca fiti ajutati ? Orice ajutor e platit cu un pret mare.

   Copiii pe care (daca) ii veti avea va vor judeca pt ca ati dat CE A MAI RAMAS ROMANESC.

   asa cum nastase si psd au dat petrolul si gazele sustriecilor, asa si voi # kondensatorikor, veti da gszul obtinut din fractare pe 2 lei. (Gazul din m neagra e deja arvunit) + toate compsniile ramase care au profit.

   Peste 20 de ani vor iesi la iveala marlaniile facute pe PF de ambsadorii USA din ROMANIA devenita o colonie

   Tb exploatat totul, exportat cu redevente 0, privatizat. In USA e sociakism. La noi va fi capitalism salbatic dupa privatizarea sist de sanatate

   PS
   Unde sunt cele 2 bugete ?! Dovada mai clara nu exista cum ca CIA din ROMANIA e brudershaft cu statul necoplanar. Ii intoxica pe toti din Dept de Stat cu fake intel.

   Asa au fscut ofiterii cu radacimi unguresti din CIA: in corpul inforamtiilor scriau ca A> B, iar la concluzii scriau ca A > B. (Asta legst de faptul ca Ceausescu e sau nu o cartita a urss). Cititi ce au gasit americanii in arhivele kgb din basarsbia. (WATTS)

  • dovada socialismului din usa (tezele din aprilie ale lui nea niku pt crearea OMULUI NOU)

   cenzura pe fata cu AI !

   Major Hollywood studios are set to use a new tool that scans movie & TV scripts and flags up any examples where “diversity” is not portrayed positively or “gender roles” are not adequately represented.

   The tool bears some hallmarks to Soviet realism,

   where every piece of art had to mimic the criteria of a prescribed style in order to “educate citizens on how to be the perfect Soviets”

   and

   “limit popular culture to a specific, highly regulated faction of emotional expression that promoted Soviet ideals.”

   https://www[.]prisonplanet[.]com/trump-slams-oscars-for-giving-best-picture-award-to-a-foreign-movie.html

   detalii suplimentare :

   [geena} Davis said the plan was not to “shame and blame”, but to reveal any unconscious biases in film projects before they entered production.

   https://www.theguardian.com/film/2019/oct/09/geena-davis-institute-gender-media-disney-machine-learning-tool

 9. PSDimea isterica tace chitic pe subiect si inghite in sec!
  Veorico, ia zi-i tu ceva dlui Ambasador, ceva despre „partenerul nostru strategic”, „partenerul cel mai important” care v-a tras o lovitura de maestru!
  Javre ordinare!
  Multumim, dle Ambasador!!!

 10. Sa mai si radem…
  A aparut prima reactie din PSD: una de ras!!!

  Deputatul PSD Petre Manole, ii da replica si chiar lectii de democratie(PSDeii stiu sa DEA!!) Ambasadorului american si ii spune:
  „Indiferent de poziția subiectivă pe care ați avut-o în cadrul dezbaterii AMCham, vă spun că demonizarea PSD TREBUIE să ia sfârșit pentru că PSD-ul de ASTAZI nu mai este PSD-ul de IERI. Ne reconectăm la societate, la familia europeană dar și menținem, susținem și promovăm valorile europene și pactul transatlantic.”(hohote de ras!!!)
  https://www.b1.ro/stiri/politica/manole-ambasador-american-322194.html

  E-adevarat ca Ambasadorul s-a referit la „maretele realizari” ale PSDului de „ieri”, PSDul ala cu Veorica si Dragnea si alianta toxica de 3 Ani a PSD+ALDE, dar PSDul de azi nu e deloc altfel decat cel de ieri, sunt ACEIASI PSDei(mai putin Dragnea si Veorica, sau trebuie sa intelegem ca PSDul de Ieri era DRAGNEA!)!), adica sa vii ACUM sa spui ca „PSD de astazi nu mai e PSD de ieri” e o aberatie buna pentru studioul Antenei 3.
  Ambasadorul american nu crede in Antena 3!

 11. 6.141 vizualizări si „decat” 22 comentarii?!
  Unde sunt sustinatorii PSDului de Ieri si de Azi??!!!
  Sa mai si radem!!