G4Media.ro

Avertisment al ANPC cu privire la cozonacii din comerţ din cauza unor…

Sursa foto: Pixabay

Avertisment al ANPC cu privire la cozonacii din comerţ din cauza unor E-uri care au efecte dăunătoare

ANPC a transmis, joi, un avertisment cu privire la cozonacii din comerţ şi sfătuieşte cumpărătorii să fie atenţi la etichetele produselor, anunță News.ro. Multe dintre sortimentele de cozonac din comerţ conţin E-uri periculoase care ar trebui evitate.

”Analizând etichetele mai multor cozonaci din comerţ se constată existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul şi să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului. Printre substanţele regăsite se numără şi tartazina (E102), coloranţii articiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare şi care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conţin”, a transmis ANPC.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Culeafă, sfătuieşte consumatorii să fie atenţi la etichetele produselor şi, mai ales în această perioadă în care târgurile cu specific îşi deschid porţile, să privească eticheta ca pe un criteriu principal de selecţie a produselor, nicidecum ca pe o informaţie facultativă.

”Consumatorului îi revine responsabilitatea de a-şi alege alimentele în funcţie de ingredientele, dar şi de indicaţiile de pe etichetă, şi anume data valabilităţii produsului, valoarea nutriţională, condiţiile de păstrare, prezenţa alergenilor, procentajul unor ingrediente etc. De asemenea, starea sau aspectul ambalajului sau a spaţiului de depozitare pot reflecta calitatea produsului”, a mai transmis ANPC.

”Am vrut să explicăm consumatorilor ce înseamnă cu adevărat o etichetă transparentă, ce trebuie să urmărim atunci când mergem la cumpărături şi, nu în ultimul rând, care este denumirea anumitor E-uri de care trebuie să ne ferim. Am decis să facem acest material prin care să venim cu explicaţii, având în vedere faptul că foarte multe etichete folosesc un limbaj mult prea tehnic, dificil, iar consumatorii se află în faţa unei decizii care, deşi nu ar trebui să le ridice probleme, li se pare complicată. Cauza stă în terminologia cu care nu sunt deloc familiarizaţi”, a declarat Mihai Culeafă.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Daunatoare si interzise sau sunt daunatoare dar permise in UE? Ca nu intelegi nimic.

  • acum e.urile sunt peste tot! și-n galaxia vecină..
   să-mi arate cineva, un produs, fara E-uri – cât de Bio să fie!

  • E127 pare că in cantități foarte mari poate da cancer șobolanilor. E102 e pentru unii oameni usor alergenă. Dar Mihai Culeafă știe mai bine.
   Tineti cont că orice substanta are un cod E. De exemplu clorofila prezenta in orice planta verde are cod E140

 2. nu am cumparat niciodata cozonaci straini 🤗

 3. nu cumpar cozonaci stra.ini

  • Da! Foarte bine! Aia românești sunt făcuți de bătrâne cu năframe, in sate îndepărtare de munte unde totul este BIO! Cozonaci BIO erau cei făcuți de mama, saraca, care starea sa ii frământe , sa plamadeasca aluatul și sa ii coacă pana noaptea târziu! Cum spunea cineva, nici cerneala de la bio nu e bio fiindcă trăim intr-un mediu extrem de poluat iar materiile prime de baza nu au cum sa fie 100% bio din aceasta cauza.