G4Media.ro

Averea oligarhului fugar Vlad Plahotniuc: inspectorii de integritate au sesizat procuratura și…

Averea oligarhului fugar Vlad Plahotniuc: inspectorii de integritate au sesizat procuratura și Fiscul din Republica Moldova

Inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) au sesizat Serviciul Fiscal de Stat și Procuratura, după ce au constatat că oligarhul fugat, fost deputat, Vladimir Plahotniuc ar fi efectuat tranzacții cu caracter dubios cu privire la înstrăinarea unor bunuri. Inspectorul de integritate a constatat anumite situații dubioase ce cad sub incidența legislației penale și fiscale.

Controlul a fost inițiat în iulie 2019 și vizează perioada martie – iunie 2019. Procedura de control a fost realizată și pe numele unuia dintre copiii fostului deputat, care se află în întreținerea acestuia.

„Astfel, s-a solicitat de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor informații confirmative referitoare la conexiunile fostului deputat cu companiile afiliate din zone off-shore din Emiratele Arabe Unite și statul independent Samoa. În răspunsul oferit, instituția a motivat că asemenea informații pot fi transmise doar organelor competente în contextul unei cauze penale. Totuși, inspectorul de integritate a utilizat instituția asistenței juridice internaționale în baza principiului reciprocității și a înaintat demersurile necesare pentru obținerea informațiilor din străinătate despre companiile afiliate, iar în baza acestora a validat o parte din datele declarate de către subiect. Celelalte informații, care au fost vehiculate și în spațiul public, au un caracter penal și au fost utilizate într-o sesizare expediată către Procuratura Anticorupție ce instrumentează cauze penale pe același obiect și subiect”, se arată într-un comunicat al ANI.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc a fugit din țară pe 14 iunie 2019, în ziua căderii guvernului Pavel Filip și este dat în căutare internațională în mai multe dosare deschise pe numele său în Republica Moldova. Între 2015 și 2019, acesta a condus cu mână de fier Republica Moldova și a instaurat un regim dictatorial care a capturat toate instituțiile statului.

Jurnaliștii de investigații de la Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) au publicat o investigație jurnalistică încă din iunie 2020 una dintre afacerile dubioase prin care bani din firme ale statului, precum Moldotelecom ajungeau ca destinație finală în conturi ale lui Plahotniuc deschide în Emiratele Arabe Unite, respectiv Dubai. Astfel, Zeci de milioane de euro provenind din licitațiile cu Moldtelecom au ajuns în conturile unor firme gestionate de oameni din anturajul oligarhului Plahotniuc.

Foto: Oligarhul și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Sursa/Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. jumate de tara e mafie acolo

  2. O sa-l prinda-n 2033, aranjat precum Kalashnikov(Mikhail).