G4Media.ro

Autoritățile din România nu au făcut niciun demers pentru repatrierea fugarului Olosz…

Sursa: Covasnamedia.ro

Autoritățile din România nu au făcut niciun demers pentru repatrierea fugarului Olosz Gergely, capturat în Ungaria în urmă cu aproape 2 săptămâni / Tribunalul din Budapesta a spus că mai așteaptă un răspuns din partea României doar până pe 5 aprilie

Tribunalul din Budapesta așteaptă până pe 5 aprilie documentele din partea autorităților române pentru a lua o decizie în ceea ce-l privește pe fugarul Olosz Gergely, reținut în urmă cu două săptămâni în Ungaria, țară unde a fugit după ce, la finalul anului trecut, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Informațiile privind documentele solicitate de instanța maghiară autorităților de la București au fost transmise de Tribunalul din Budapesta la solicitarea portalului de limbă maghiară www.transindex.ro, specificând că până la momentul transmiterii solicitării, partea română nu trimisese niciun document. În măsura în care până la data de 5 aprilie nu vor fi comunicate informațiile solicitate, Tribunalul va adopta o decizie în baza informațiilor pe care le are la dispoziție, a mai precizat sursa citată.

Potrivit comunicatului, instanța din Ungaria a solicitat date cu privire la decizia ICCJ din 20 decembrie 2018, care a stat la baza emiterii mandatului european de arestare, cu scopul de răspunde la o serie de întrebări cu privire la procedura în cauză. 

După ce l-a capturat pe fugarul Olosz Gergely, pe 13 martie, instanța maghiară a dispus printr-o decizie executorie punerea sub supraveghere cu brățară electronică a fostului senator UDMR. Decizia a fost luată în baza mandatului european de arestare emis pe numele lui Gergely pe 27 decembrie 2018.

Potrivit unui comunicat anterior al Tribunalului Budapesta, supravegherea temporară în vederea executării pedepsei penale are o durată de maximum 30 de zile, adică până la data de 13 aprilie. Tribunalul a dispus ca Olosz să poarte un dispozitiv electronic prin care să-i fie monitorizate deplasările și care îl împiedică să părăsească teritoriul administrativ al Budapestei și a județului Pest și să-și schimbe locul de reședință fără acordul autorităților. 

Pe 15 martie, poliția maghiară a confirmat că Olosz Gergely a fost reținut în Ungaria cu două zile în urmă, potrivit Kronika. Olosz Gergely, fost președinte ANRE și fost senator UDMR, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Conform reprezentanților Poliției ungare, instanța competentă a dispus punerea lui Olosz Gergely sub supraveghere cu brățară electronică până când se va pronunța Tribunalul din Budapesta asupra cererii de transfer către autoritățile din România.
 • “În data de 13 martie 2019 poliţia l-a arestat în Ungaria pe numitul O. Gergely, dat în urmărire internaţională. Tribunalul competent a decis reţinerea temporară, cu supravegherea bărbatului prin brăţară electronică. Asupra extradării se va pronunţa tribunalul din Budapesta.” – a răspuns la solicitarea site-ului de investigaţii Atlatszo Erdely serviciul de comunicare a poliţiei din Ungaria.

Pe 3 ianuarie, fostul senator UDMR de Covasna a fost dat în urmărire internaţională, după ce anterior fusese dat în urmărire naţională şi consemn la frontieră.

„În luna decembrie, persoana în cauză a fost dată în urmărire naţională şi consemn la frontieră pentru punerea în executare a mandatului, iar acum a fost dată în urmărire internaţională şi se fac verificări pentru depistarea şi reţinerea acesteia”, a precizat Nicoleta Tolvaj Marin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna.

Gergely are relații apropiate cu mai mulți lideri ai partidului maghiar de guvernământ FIDESZ, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Printre cei de care este apropiat se numără premierul Viktor Orban și vicepremierul Zsolt Semjen, de care îl leagă o prietenie veche (detalii aici).

Un alt fost parlamentar UDMR, Marko Attila Gabor, a fugit la Budapesta după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării frauduloase a Colegiului Szekely Miko, din Sfântu Gheorghe. În vară, Marko Attila Gabor a fost fotografiat la o terasă din Budapesta, deși a fost dat în urmărire internațională prin Interpol.

Olosz Gergely, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi fost senator UDMR, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Ion Bîrcină – un an şi patru luni închisoare cu executare, Costin Iliescu – un an şi patru luni închisoare cu suspendare, Cătălin Stan – doi ani cu suspendare, Ovidiu Ionel Badea – un an cu suspendare.

Totodată, instanţa a mai dispus confiscarea de la Olosz Gergely a sumelor de 384.000 de euro şi 400.000 lei şi menţinerea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile ale acestuia până la recuperarea prejudiciului.

Iniţial, acest dosar a fost trimis spre judecare către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă el a fost mutat la Tribunalul Bucureşti, după ce Olosz Gergely şi-a dat demisia din funcţia de senator în mai 2013. La tribunal, Olosz Gergely a fost condamnat, în iulie 2013, la şapte ani închisoare cu executare, însă a obţinut anularea acestei sentinţe, pe motiv că trebuia judecat pe fond la Curtea de Apel Bucureşti, deoarece are şi calitatea de avocat.

Olosz Gergely, preşedinte al ANRE în perioada 2007 – 2008, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în octombrie 2012 pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

În acelaşi dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Ion Bîrcină şi Costin Iliescu, reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale, şi Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă şi cumpărare de influenţă în formă continuată, şi Cătălin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, cumpărare de influenţă, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de cumpărare de influenţă, în formă continuată, şi evaziune fiscală.

Potrivit DNA, în perioada mai 2010 – februarie 2011, Bîrcină, Iliescu, Stan şi Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.

„În acest context, în perioada mai – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la inculpaţii Bîrcină, Iliescu şi Stan suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială de tip offshore. Din suma pretinsă, societatea a transferat în conturile acestui offshore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan”, susţineau procurorii.

De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010, Olosz Gergely a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei, iar, în schimbul banilor, el şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

Citește și

Cine este ultimul mare fugar al UDMR. Investigație Atlatszo despre Gergely Olosz, cel mai aventuros personaj din viața publică maghiară din Transilvania

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. 2DORELE NU FACI NIMIC ? N-AI PRIMIT ORDIN DE LA COALIȚIA INFRACTORILOR ?

 2. Care autoritati? Toate sunt acaparate de grupari infractionale – de la min Justitiei condus de procurorul ceausist (colab al Securiatii), la min de Interne, condus de o CRIMNALA care a dat ordin sa fie molestati si gazati im masa mii de protestanti. Pe deasupra e gruparea TRADATOARE DE TARA psd=alde-udmr – o cocina de hoti, ticalosi si complici e-ai lor.

 3. Daca mai avea careva vreun dubiu ca imputitii din pzd-alde-udmr si limbistii lor au vreun alt interes decat cel de albire a penalilor, hotilor, mincinosilor. Tastele sunt batute degeaba pe g4m si retelele sociale, ca astia au o mare durere-n c0r de corectitudine si respect pentru lege. Visele astea cu rascoale, furci sunt doar luzii. Ei se tin de agenda bolsevica, doar n-o sa cada ca niste prosti, iar noi vom irosi tastele injurandu-i si amenintandu-i intr-un mediu necunoscut lor.

  Sa se aleag praful si pulberea de poporul asta. Altfel, romanul de rand n-o sa priceapa vreodata ca el e parte din colectiv si fiecare e raspunzator de evolutia grupului, iar coruptia si ignoranta fata de respectul ptr litera legii nu-si au locul intr-o societate normala. Degradarea morala e din ce in ce mai pregnanta.

  Emigrare placuta si multa putere in reusite, celor ce n-au facut-o deja!

 4. Ma pis pe autoritatile din Romania!

 5. Daca nu mă înșel e in sarcina ministerului justiției.
  Mai scoateți capul din protocoale cu SRI, mai există și alte treburi de rezolvat.

 6. Dati-i bre drumul ca Jagardel nu face gesturi urite catre banditi! Cum sa ceara el extradarea unui frate de-al lui?

 7. Dorele se aduna tot mai multe. Urita cadere o sa mai ai dar nu imi este mila.

 8. Păi sigur că nu au făcut nimic. Sinistrul Toader e în concediu de studii . Studiază ce ordonanțe să mai dea împotriva justiției, care să-l scape pe Livache și pe jegosul ălalalt din Slatina.
  Gunoiae.

  • sa vorbim si de tericeanu, ca la sinistrii e pe primul loc.

   sa-l scape si pe tericeanu, ca ii tin baietii dosarele la sertar.

 9. Gere hozo! Iți iei doua cu suspe’ și dupóyó stai ca belferu’
  Ygen ygen!

 10. Exerseaza pentru cazul lor Dragnea, Olguta in caz ca o sa fie prinsi cand fug….de aia si-au pus in toate posturile oameni ca sa intarzie demersurile de aducere. Oricum tot hoti raman

 11. tericeanu si dragnea au si ei licuricii lor, ungurii.

 12. gargameleeee, și pe ăsta îl faci scăpat?