G4Media.ro

Autoritățile din Praga au îndepărtat statuia unui mareșal sovietic controversat care a…

Autoritățile din Praga au îndepărtat statuia unui mareșal sovietic controversat care a condus Armata Roșie la eliberarea orașului de naziști, dar a fost responsabil de suprimarea brutală a revoluției din Ungaria din 1956 și a jucat un rol în zdrobirea Primăverii de la Praga din 1968

Primăria sectorului şase din Praga a îndepărtat vineri dimineaţă statuia mareşalului sovietic Ivan Konev, ce urmează să fie înlocuită cu un monument dedicat eliberării capitalei Cehiei, în 1945, informează AFP, preluată de Agerpres.

Statuia de bronz, inaugurată în 1980, va fi dusă într-un depozit şi va fi inclusă în colecţia unui viitor muzeu în memoria secolului al XX-lea din capitala Cehiei, potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei.

Decizia de a îndepărta statuia a fost luată de Consiliul municipal al sectorului în septembrie anul trecut şi a stârnit controverse, dar şi reacţii aprinse din partea Moscovei.

În timp ce Konev este văzut ca un erou în Rusia, mulţi cehi îl consideră un personaj care simbolizează opresiunea erei sovietice. El a condus trupele Armatei Roşii care au eliberat Praga de nazişti în 1945, dar a fost totodată responsabil de suprimarea brutală a revoltei antisovietice din 1956 din Ungaria. Konev, care a murit în 1973, a jucat de asemenea un rol în zdrobirea Primăverii de la Praga, în 1968.

Monumentul controversat a fost adesea vandalizat.

La 21 august 2019, zi aniversară a Invaziei Cehoslovaciei, în 1968, cineva a scris „Nu mareşalului mânjit cu sânge, să nu uităm”.

Primăria a învelit apoi statuia cu o prelată, însă simpatizanţii pro-Konev au rupt-o şi au organizat o manifestaţie pentru a menţinerea monumentului.

Înlăturarea statuii vine la câteva săptămâni de la inaugurarea în acelaşi sector din Praga – şi în faţa ambasadei Rusiei – a pieţei „Boris Nemţov”, pentru a-l comemora pe liderul opoziţiei ruse asasinat în 2015.

Foto: Statuia mareșalului sovietic Ivan Konev din Praga / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Better late than never!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.