G4Media.ro

Autoritățile de la Chișinău au mărit „de fațadă” numărul secțiilor de votare…

Autoritățile de la Chișinău au mărit „de fațadă” numărul secțiilor de votare din diaspora. Moldovenii, din nou cu restricții de a participa liber la alegerile anticipate

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a decis, marți, să mărească numărul secțiilor de vot din diaspora de la 139 la 146, după mai multe zile de scandaluri și proteste în stradă la Chișinău, Frankfurt și alte orașe din Europa.

Cu toate acestea, numărul este considerat insuficient, după ce Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău recomandase deschiderea a 191 de astfel de locații în care cetățenii moldoveni din diaspora, circa un milion împărțiți între est și vest, să poată vota la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Decizia de astăzi a provocat critici din partea mai multor concurenți electorali și a societății civile.

Conform proiectului propus de membrul CEC, Sergiu Gurduza, s-a propus deschiderea secțiilor suplimentare în Germania (+3 secții), Marea Britanie (+3 secții), Franța (+2 secții), Italia (+1 secție). În paralel, CEC a renunțat la o secție din Atena (Grecia), dar și la una din Oradea (România).

De asemenea, s-a renunțat și la o serie de secții din Rusia din Kostroma, Kursk, Lipețk, Rezani, Soci/Krasnodar și Surgut. În același, s-a acceptat deschiderea a cinci secții de votare în orașul Moscova și alte șapte în regiunea Moscova.

Mai mulți membri ai CEC au menționat că propunerea nu reflectă necesarul de secții peste hotare, dar inițiativa a fost susținută ca una de compromis, după ce inițial proiectul a prevăzut deschidere a 162 de secții de vot pentru diaspora.

Socialiștii din CEC s-a împotrivit deciziei, unul dintre contestatari fiind Maxim Lebedinschi, fost consilier al președintelui prorus Igor Dodon. Pe de altă parte, CEC a decis în cadrul aceleiași ședințe organizarea a 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020.

Anterior MAEIE a propus deschiderea a peste 190 de secții, iar CEC a aprobat un deviz de cheltuieli pentru deschiderea a 150 de secții de votare peste hotare.

Nemulțumiți de numărul mic de secții deschise în diaspora, sute de oameni au prostat luni în fața sediului CEC de la Chișinău, după ce peste 100.000 de moldoveni s-au înscris în listele electorale de peste hotare, față de numai 63.000 la alegerile prezidentiale din noiembrie 2020. Chiar și în condiții de pandemie, la prezidențiale din toamna anului trecut au votat peste 263.000 de moldoveni, în marea lor majoritate din diaspora occidentală și susținători ai președintelui Maia Sandu.

Foto: deputați și susținători ai PAS s-au adunat, marți în fața CEC pentru a protesta față de decizia de astăzi. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Deci practica nici nu e originala, e de lumea a 3-a. Sa vedeti la romani ca in 2024, din nou se vor mira „ca prea putini s-au inscris pe listele din diaspora”. Proceduri birocratice si o mica amenintare voalata cu dubla impozitare din partea ANAF… Ca regimul sa se propage in continuare.