G4Media.ro

Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor susține că Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 era…

Sursa foto: Pixabay

Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor susține că Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 era obligat să aibă propriul serviciu de hingheri la primăria de sector

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), instituție acuzată miercuri de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, că nu și-a respectat obligațiile în cazul femeii ucise de câini în București, arată într-un comunicat de presă că primarul Sectorului 6 era obligat să aibă propriul serviciu de hingheri la primăria de sector.

ASPA, instituție aflată în subordinea primarului general Nicușor Dan, invocă prevederile hotărârii de guvern 1059 din 2013, care aprobă normele metodologice pentru OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Hotărârea de guvern prevede că serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân (serviciile de ecarisaj – n.red.) își desfășoară activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza unităților administrativ-teritoriale, respectiv a subdiviziunilor acestora. Or, primarul de sector Ciprian Ciucu declarase într-o conferință de presă că legislația nu îi permite înființarea de servicii de ecarisaj pentru că sectorul nu este o unitate administrativ-teritorială, ci o subdiviziune.

Pe de altă parte, ordonanța de urgență 155/2001 se referă strict la înființarea de servicii de ecarisaj la nivelul unităților administrativ-teritoriale, fără să amintească subdiviziunile acestora:

Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființate la nivelul unităților administrativ-teritoriale vor gestiona baza de date organizată la nivelul acestora.

Comunicatul integral ASPA:

La data de 14.01.2023, ASPA a avut o acțiune de capturare în zona Lacul Morii – str. Drumul la Roșu, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliția Locală Sector 6.
În urma acțiunii, au fost identificați 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezența echipajelor ASPA și al Poliției Locale Sector 6.
La finalul acțiunii, echipajul ASPA a întocmit un Raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menționat și numele posibilului proprietar al terenului. Raportul a fost semnat și de polițistul local de la sectorul 6, prezent la acțiune.
Până în prezent nu am primit de la Poliția Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acționa pe proprietatea privată respectivă.
Raportul mai jos în postare.
OBLIGATIVITATEA LEGALĂ A PRIMĂRIILOR DE SECTOR DE A-ȘI ÎNFIINȚA PROPRIILE SERVICII DE GESTIONARE CÂINI FĂRĂ STĂPÂN, PRECUM ESTE ASPA:
Conform HG 1059/2013 privind normelor metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân,
ART. 3 ALIN. (1) ȘI (2)
(1) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, înființate potrivit art. 1 alin. (1) din ordonanța de urgență (OUG 155/2001), desfășoară activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza unităților administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, la nivelul cărora au fost înființate, și, în funcție de posibilități, pot încheia protocoale de colaborare cu unitățile administrativ-teritoriale cu care se învecinează, precum și cu orice altă unitate administrativ-teritorială de pe raza județului.
(2) Serviciile prevăzute la alin. (1) sunt denumite în mod obligatoriu prin sintagma „Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân”, urmată de denumirea unității administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNII ACESTEIA, la nivelul căreia au fost înființate.
ART. 2 LIT. M)
Serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân – serviciu de utilitate publică, înființat la nivelul unităților administrativ-teritoriale, RESPECTIV AL SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, în condițiile legii, de consiliul local, respectiv de Consiliul General al Municipiului București, în scopul gestionării câinilor fără stăpân de pe raza unității administrativ-teritoriale respective;
În concluzie, OUG 155/2001 NU SE REFERĂ DOAR LA UAT-URI, CI ȘI LA SUBDIVIZIUNILE (SECTOARELE) UAT-urilor, așa cum rezultă clar din articolele de mai sus menționate din normele de aplicare ale OUG 155/2001, aprobate prin HG 1059/2013.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. Si atunci ASPA ce rost mai are?

  • Deci dupa ce aflam ca ASPA este o institutie in care se lucreaza 3 cu map si 1 cu sapa, dupa ce aflam ca va costa 2000 de euro pentru prinderea unui caine, mai aflam ca ar trebui sa mai fie o echipa de hingheri la S6 care ar trebui sa faca acelasi lucru.

  • Definiția sinecurii e sa nu poti fi tras la raspundere dar sa incasezi toți banii/bugetul alocat.
   Așa poti sa spui despre multe institutii private aflate in coordonarea Statului ca nu-si fac treaba. Miniștrii au obligatia sa le verifice. Dar nici ministrii nu-si fac treaba

  • Când te-ai înhăitat cu Câine asta este urmarea, pentru ignoranții votanți USR mă refeream la Nicușor Dan, lăudătorul ASPA!?!

 2. Din codul penal:
  ” De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.”

 3. Adica iar a mintit Ciucu (seful PNL Bucuresti), ca sa dea vina pe altii pentru propriile greseli? 🙂
  Nu degeaba s-au aliat penelistii cu PSD, sunt la fel de mincinosi si hoti.

 4. Anexele si/sau normele metodologice sunt parte integranta din lege. Ca asta e rolul lor, sa detalieze, expliciteze formulari din lege, pentru situatii specifice.

 5. Ce ping pong misto in romanistan…..si pana la urma mortu e de vina

 6. HG-urile sunt opționale.
  Spui ca n-ai buget/bani si gata

 7. Costel, lasa-l!

 8. ASPA = Asociația Sugari Proști Acoliți.
  Băsescu a fost cel mai bun primar. Punct.

 9. N-am vazut barbat mai „”piz_a”” ca ciucu asta….se scuza in fiecare zi, il ataca non stop pe nicusor, doar doar si-o scapa pielea, e disperat……

 10. Ce nebuneală cine răspunde până la urmă sector6 sau primarul general sau ASPA sau poliția locală ce legi de rahat au dat între timp mai moare un om și o luăm de la capăt mizerabili

 11. Minciuni , minciuni si ar minciuni ! Nu a fost omorat a de nici un caine ! Alte jocuri politice murdare ! Interese financiare mari ! Lasă ti biete le suflete necuvantatoare sa traiasca ! Dumnezeu sa va vada si sa va judece!😔😪❤🐕❤🙏❤