G4Media.ro

Autoritatea pentru Reformă Feroviară cere CFR Călători să aplice reducerea la transport…

Sursa foto: Info Sud-Est/ Cristian Andrei Leonte

Autoritatea pentru Reformă Feroviară cere CFR Călători să aplice reducerea la transport și studenților: ”Legea este foarte clară”/ CFR așteaptă publicarea normelor metodologice Legii învățământului superior

Autoritatea pentru Reformă Feroviară, instituție din subordinea Ministerului Transporturilor, cere CFR Călători să aplice reducerea la transport și pentru studenți, începând de duminică, spunând că ”legea este foarte clară” și că ”nu este normal să să ne jucăm cu dreptul unor oameni la deplasare” sau ca studenții să fie încurajați să meargă ”cu nașul”. Mesajul ARF vine după ce, sâmbătă, CFR Călători a transmis că reducerile se vor aplica începând din 3 septembrie doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți să se aplice după publicarea normelor metodologice a Legii învățământului Superior. 

Într-un comunicat citat de Agerpres.ro, Autoritatea de Reformă Feroviară susține că în urma unor consultări cu juriștii instituției autoritatea își menține opinia că studenții trebuie să beneficieze de reducere odată cu elevii, pentru că normele metodologice sunt doar ”pentru a clarifica tipurile de documente cerute şi modul de verificare şi arhivare”.

ARF anunțase încă din 1 septembrie că de facilități vor beneficia ambele categorii:

  • ”(…) până la intrarea în vigoare a noilor Norme metodologice prevăzute în Legile nr. 198/2023 și nr. 199/2023, gratuitățile stabilite pentru transportul elevilor, precum și reducerile și gratuitățile stabilite pentru transportul studenților se acordă, începând cu data de 3 septembrie 2023: în cuantumul prevăzut de cele două legi și conform normelor stabilite prin HG 42/2017”.

Ulterior, sâmbătă, CFR Călători a anunțat că facilitățile nu vor fi acordate și studenților, din 3 septembrie:

  • ”CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023”, se arată în comunicat.

ARF a mai transmis sâmbătă seară că speră ca studenții să nu fie încurajați să dea bani ”la naș”:

  • „Nu este normal ca, în calitate de prestatori de servicii publice, să ne jucăm cu dreptul unor oameni la deplasare. Să îi punem pe studenţi să plătească biletul întreg, într-o perioadă în care aceştia îşi încheie vacanţa sau trebuie să se deplaseze pentru examene, găsirea unui loc la cămin, înseamnă să nu înţelegem ce înseamnă responsabilitatea asumată la semnarea contractelor de servicii publice cu statul român. Sperăm ca studenţii să-şi găsească un loc în trenuri şi să nu fie încurajaţi să dea bani la ‘naş’ ca să poată merge totuşi mai convenabil”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful ARF, Ştefan Roşeanu.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Șpaga electorală

  2. De vină pentru toată această situație este guvernul, pentru neadoptarea normelor metodologice,guvern care a uitat că luna septembrie 2023 este o lună plină și pentru studenți(susțin restanțele,dau examene pentru licență sau de admitere la master,își caută locuri în cămine sau alte locuri de cazare),chiar dacă anul universitar începe de la 01 octombrie,dată la care probabil s-a raportat.Cu tot respectul pentru unii juriști,dar cum să aplici o lege de acordare a unor facilități la transport,dacă nu sunt clarificate tipurile de documente cerute pentru aceasta,precum și modul lor de verificare și arhivare?

  3. Au reduceri doar pentru angajatii si familiile lor. Parca este firma privata. Atunci si politistii sa mearga cu autospecialele acasa, doctorii sa aiba analize gratuite la tot neamul, samd. Tot cei care lucreaza la stat sa aiba facilitati pentru ei si familiile lor.