G4Media.ro

Autoritatea Naţională Palestiniană vrea să-și reia legăturile cu Israelul, pentru că și-a…

Autoritatea Naţională Palestiniană vrea să-și reia legăturile cu Israelul, pentru că și-a respectat acordul

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a anunţat marţi că va restabili legăturile cu Israelul, după ce acestea au fost întrerupte ca urmare a planului israelian de anexare a unor părţi din Cisiordania, care a fost suspendat între-timp.

„Am primit un document din partea Israelului în care se angajează să respecte acordurile cu noi şi, prin urmare, anunţăm reluarea contactelor”, a declarat prim-ministrul ANP Mohammad Shtayyeh, citat de presa locală.

Palestinienii urmează să reia cooperarea în materie de securitate cu Israelul şi să accepte impozitele pe venit din Israel, aşa cum se întâmpla până la întreruperea contactelor.

În luna mai, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a rupt legăturile cu SUA şi Israel ca reacţie la un plan de anexare israelian, care a fost ulterior suspendat ca urmare a acordurilor de normalizare pe care statul evreu le-a semnat cu Bahrain şi Emiratele Arabe Unite în septembrie.

„În lumina apelurilor făcute de preşedintele Abbas cu privire la angajamentul Israelului faţă de acordurile bilaterale semnate … relaţia cu Israelul va reveni la situaţia anterioară”, a scris pe Twitter Hussein Al Sheik, şeful Autorităţii Generale pentru Afaceri Civile.

Preşedintele SUA Donald Trump, un susţinător fervent al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a schimbat politica anti-colonizare a predecesorului său Barack Obama, declarând că SUA nu consideră ilegale aşezările israeliene din Cisiordania.

Diplomaţii israelieni şi palestinieni urmăresc acum cu atenţie să vadă dacă preşedintele-ales al SUA Joe Biden va reînvia puternica linie anti-aşezări a lui Barack Obama.

Mişcarea radicală islamistă Hamas, care guvernează în Fâşia Gaza,”a condamnat cu tărie” decizia ANP „de a reveni la relaţia cu ocupaţia sionistă criminală”.

Într-o declaraţie, Hamas a descris această decizie ca pe o „înjunghiere pe la spate” a eforturilor de reconciliere între facţiunile rivale Hamas şi Fatah. Hamas-ul a cerut ANP să anuleze decizia şi, mai degrabă decât să se bazeze pe Joe Biden, să colaboreze cu el în vederea realizării unei „unităţi naţionale reale”.

Neînţelegerile dintre palestinieni au început atunci când mişcarea Hamas a preluat conducerea în Fâşia Gaza în 2007.

Există discuţii despre organizarea de noi alegeri de la care se aşteaptă să conducă la reunirea celor două părţi ale teritoriilor palestiniene, relatează Agerpres.

Sursa: palestina /proteste/ captura

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. citesc. dar oare asa a spus Iahve, sa puna impozite pe taramul sfant al Palestinei?

  2. Pe draq,anul ăsta e greu lentru toți, moka pe care funcționa ținutul botezat de romani”Palestina” s-a subțiat, petrolul nu se mai vinde de când cu Trump și covidul așa că petroarabii au devenit mai zgârciți iar Bidonul, dacă rămâne președinte, pune China gabja pe ei și au pus-o că ăia nu știu de frica musulmanilor și nici „creștin, inimă moale” nu sânt.Cât despre colonizarea cu evrei, n-au de ce să se plângă, ei înșiși fiind coloniști, evreii pot eventual doar să-i civilizeze.

  3. Ma foamea la arabeti puturosi care stau cu mana intinsa nonstop!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.